6.3.17

Πρόσωπα 2016: Μάρκελλος Πιράρ | Επαμεινώνδας Τσίγκας [7]


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2016 | 7 | 5.1.2017 | 867 


Η ποίησις σώζει 



[+] Τον συγγραφέα-ιατρό Νώντα Τσίγκα, πασίγνωστο στους αναγνώστες της ΟΔΟΥ από την ουσιαστική συγγραφική και αρθρογραφική συμμετοχή του στην πορεία της εφημερίδας υπέδειξαν μαζί με τον μεταφραστή Μάρκελλο Πιράρ, πολλοί αναγνώστες της ΟΔΟΥ ως δύο από τα πρόσωπα του 2016 που διακρίθηκαν θετικά την χρονιά που πέρασε.

Ειδικότερα επέλεξαν τον κ. Μάρκελλο Πιράρ για την συνεργασία του με τον κ. Ν. Τσίγκα, σε σχέση με τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες για το ειδικό ετήσιο καλοκαιρινό αφιέρωμα της ΟΔΟΥ, το 18ο στην σειρά με τον τίτλο «Η ποίησις σώζοι την Συρία» με το μισό μέρος του αφιερώματος να αφορά τους Σύρους ποιητές ευρύτερα και το υπόλοιπο μισό τον διασημότερο εν ζωή ποιητή της αραβικής γλώσσας δηλαδή τον Σύριο ποιητή Άδωνι.

Σε εκείνες τις σελίδες του ετήσιου ποιητικού αφιερώματος της ΟΔΟΥ, δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποφθεγματικοί ποιητικοί στίχοι του ποιητή Άδωνι, από τους “Αφορισμούς” του, σε μετάφραση του Μάρκελλου Πιράρ.



ΟΔΟΣ 28.7.2016 | 846

Είναι απολύτως βέβαιο ότι όταν κάποια στιγμή λήξει ο τρομακτικός πόλεμος στην Συρία και μετρηθούν τα εκατομμύρια των νεκρών και των θυμάτων που προκαλεί για χρόνια τώρα το αιμοσταγές φιλορωσικό καθεστώς της χώρας αυτής, καμιά αντίστοιχη καταστροφή στο εσωτερικό ενός μόνο κράτους, δεν θα μπορεί να συγκριθεί μαζί της. Και ότι οι εγχώριοι, της Καστοριάς, κήρυκες που καταδίκαζαν τις δυτικές δυνάμεις για την επέμβαση στο Ιράκ, την Σερβία και αλλού, ίσως -μόνο- αισθανθούν αισχύνη για την σιωπή τους, τώρα που η Ρωσία είναι αυτή που αποδεκατίζει την ιστορική αυτή αραβική χώρα.

Γι’ αυτό και η αραβική ποίηση, ειδικά η παρουσίαση του (απαγορευμένου στα περισσότερα αραβικά κράτη) 86χρονου Αλί Αχμάντ Σα’ίντ Εσμπέρ που με το ψευδώνυμο «Αδωνις» αναγνωρίζεται παγκοσμίως, ήταν για την ΟΔΟ μια μεγάλη ευκαιρία, που κατέστησε εφικτή η πολύτιμη βοήθεια του κ. Ν. Τσίγκα και του κ. Μαρκέλλου Πιράρ, του γνωστού βέλγου μεταφραστή που γεννήθηκε το 1946 στο Βέλγιο, σπούδασε αραβική φιλολογία στη Δαμασκό, είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ανατολικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο της Λουβαίν-λα-Νεβ, και γνωρίζοντας άριστα όχι μόνο την ελληνική αλλά και την αραβική, όπως και την αραμαϊκή γλώσσα, συνέδραμε προσωπικά στο φετινό αφιέρωμα της εφημερίδας. Η απήχηση του αφιερωματικού αυτού φύλλου ήταν τέτοια, που εξηγείται από την επιλογή τους στα πρόσωπα του 2016.

Ωστόσο ο κ. Νώντας Τσίγκας, συνεχίζοντας πάντα να συμβάλλει στην αντικειμενική παρουσίαση των θεμάτων, και στο τέλος του 2016, εντυπωσιάζει με την σφαιρική παρουσίαση της γνώσης για τον Γερμανό Καραβαγγέλη μητροπολίτη Καστοριάς στον μακεδονικό αγώνα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 867.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ