5.3.17

Πρόσωπα 2016: Πρόσφυγες [9]


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2016 | 9 | 5.1.2017 | 867 

Έκφραση αισθήματος συλλογικής αξιοπρέπειας



[+] Το 2016 έτος μετακίνησης εκατομμυρίων προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, που κυνηγημένοι από τα πολιτικά προβλήματα και προπαντός τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, διέρχονται από τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης και ειδικά την Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, με προορισμό τις χώρες ισχυρής οικονομίας της Βόρειας Ευρώπης, ασφαλώς και θα αποτελεί στο μέλλον ορόσημο ιστορικό για τις αλλαγές που θα έλθουν. Θα είναι αλλαγές κοσμοϊστορικές, με έντονη δημογραφική αλλοίωση, που θα σηματοδοτήσουν μια άλλη Ευρώπη. Με ισχυρή μουσουλμανική παρουσία και επιρροή.

Την αθόρυβη, διακριτική και σιωπηλή φιλοξενία προσφύγων στην Καστοριά, ως έκφραση αισθήματος συλλογικής αυτοπεποίθησης και αξιοπρέπειας, πρότειναν φίλοι και αναγνώστες της ΟΔΟΥ, όχι ως ένα συγκεκριμένο «πρόσωπο» φυσικά, αφού αυτή δεν ανήκει σε κανένα ατομικά, αλλά ως προσωπική αξία του κοινωνικού συνόλου, σαν το πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας δηλαδή, που για μια ακόμη φορά, όπως και μετά το 1990 με την αθρόα είσοδο Αλβανών, που μόλις είχαν αποδράσει από τον σιδερόφρακτο κομμουνιστικό «παράδεισό» τους, έπραξαν αντίστοιχα. Χωρίς φανφάρες και αποκλεισμούς, συνέδραμαν στον δρόμο τους για μια καλύτερη τύχη.

Και στην περίπτωση αυτή πάντως, εντύπωση προκάλεσε η φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση από τους εκφραστές των δύο κυρίαρχων κομμάτων, τόσο από την πλευρά της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρίας Αντωνίου η οποία διέγειρε -προφανώς χωρίς να είναι ο κύριος σκοπός αυτός– ξενοφοβικά και κρυπτορατσιστικά ένστικτα των συνωμοσιολόγων. Και όσων από παντού βλέπουν κινδύνους κατά του έθνους, και υποτίμησε το γεγονός ότι από τα ρατσιστικά σύνδρομα, πολύ υπέφερε και υποφέρει ο τόπος. Και αγνόησε ταυτόχρονα στοιχειώδεις κανόνες και υποχρεώσεις των διεθνών σχέσεων και συσχετισμών. Αδιαφορώντας φυσικά για το ότι η ανθρώπινη απόγνωση δεν γνωρίζει ούτε θρήσκευμα, ούτε εθνική καταγωγή.

Όσο και -ιδίως- από την πλευρά του ΣυΡιζΑ Καστοριάς και της βουλευτή κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου, που έσπευσε να κατηγορήσει την Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνη, επειδή ο ξενοδόχος ανήκει στον χώρο της. Υποβάθμισε δε το επίπεδο του πολιτικού αντιλόγου της Καστοριάς χρησιμοποιώντας επιχειρήματα φωτογραφικής πόζας και χρεώνοντας ακόμη και κοινωνικές προκαταλήψεις που εκδηλώθηκαν ενδεχομένως, σε βάρος των ανταλλαγέντων ελληνικών και χριστιανικών πληθυσμών που αντάλλαξε η Τουρκία μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923.
Γύρισε έτσι πίσω τους δείκτες του πολιτικού διαλόγου, όχι μόνο χρονικά, ένα περίπου αιώνα πριν, αλλά και ποιοτικά.

Μνημείο εμβριθούς πολιτικής ανάλυσης εκατέρωθεν.





Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 867. Φωτογραφία: Käthe Kollwitz (1867–1945). Οι Μητέρες (Die Mütter), 1922–23. Μουσείο Brooklyn ΗΠΑ.




Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ