4.3.17

Πρόσωπα 2016: Θεόδωρος Παπαντίνας «Τerry» [bonus]


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2016 | bonus | 5.1.2017 | 867 


εξαίρεση



[+] Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς οι αναγνώστες και φίλοι της ΟΔΟΥ προτείνουν στα πρόσωπα της προηγούμενης χρονιάς αποβιώσαντες, η εφημερίδα έχει ρητά αποσαφηνίσει ότι στο αφιέρωμά της, δεν συμπεριλαμβάνει θανόντες, έστω κι’ αν έφυγαν στο προηγούμενο έτος. Αυτό είχε γίνει πάντα και με αρκετές αφορμές.

Ωστόσο, ήταν τόσοι πολλοί οι φίλοι του που πρότειναν τον Καστοριανό Θεόδωρο Παπαντίνα, τον αδιαφιλονίκητο ροκ της πόλης των αθώων δεκαετιών 1970 και 1980, που ειδικά στην περίπτωσή του, θα γίνει φέτος εξαίρεση, ως μια προσωπικότητα που όσο έζησε και δημιούργησε χαρακτήρισε μια άλλη Καστοριά

Εκπρόσωπος της μεγαλοαστικής πλευράς της Καστοριάς, όπου γεννήθηκε το 1951, της Νέας Υόρκης στην οποία έζησε τα παιδικά και πρώτα εφηβικά του χρόνια με την οικογένειά του ιδιαίτερα, αλλά και άλλων μεγαλουπόλεων του κόσμου, ο Θεόδωρος Παπαντίνας, τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν αρκετά οικείο όνομα στους νέους της πόλης, παρά το γεγονός ότι από το 1967 βρίσκονταν κοντά στην Ελλάδα. Και παρά το ότι έχει συνεργαστεί με μια σειρά γνωστών ελλήνων μουσικών, όπως (ενδεικτικά) τους Διονύση Σαββόπουλο, Νίκο Παπάζογλου και Παύλο Σιδηρόπουλο.

Καθώς η Καστοριά, δημογραφικά έχει υποστεί μια βαθειά μεταβολή και πολιτιστικά μετατοπίσθηκε – υποβαθμίστηκε, ο τολμηρός και σπινθηροβόλος μουσικός της ροκ, που διέπρεψε στην ηλεκτρική κιθάρα, ως το ασύλληπτο «εγώ» του ελληνικού ροκ ασφαλώς και δεν ήταν πια στα ενδιαφέροντα των νεότερων γενεών της Καστοριάς, που αναλώνεται στις γουρουνοχαρές, τσιπουρογιορτές, τα ραγκουτσάρια και κάθε συναφές πολιτιστικό αντάμωμα δημώδους υποκουλτούρας.

‘Ομως ο Θεόδωρος Παπαντίνας, αδελφός του γνωστού ζωγράφου Αλέξη Παπαντίνα, που έφυγε ξαφνικά από την ζωή σε ηλικία μόλις 65 ετών μέσα στο 2016, ήταν ένα πραγματικό και υπαρκτό αισθητικό και πολιτιστικό μέγεθος για την Καστοριά και την ελληνική μουσική σκηνή, αφού ως κιθαρίστας, θεωρούνταν κορυφαίος, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Μπορεί αριθμητικά, η ηλικία του – των 65 ετών- να διαβάζεται μεγάλη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ίδιος ήταν πάντοτε ζωηρός, ατίθασος και απρόβλεπτος, όπως ένας ζωηρός έφηβος – όπως άλλωστε και πολλοί από τους συνομηλίκους του της Καστοριάς, εκείνης της εποχής.

σοι γνώριζαν τον Θόδωρο Παπαντίνα από κοντά ή λιγότερο κοντά, ένα θα πουν: Δεν υπήρχε άλλος με το χάρισμά του. Εξαιρετικός ροκ κιθαρίστας, καλός τραγουδοποιός και κυρίως μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με εντελώς ιδιοσυγκρασιακή παρουσία, πάνω ή κάτω από τη σκηνή, ο Θόδωρος Παπαντίνας ευτύχησε εν ζωή να γνωρίσει πολλά.

Όπως και να δει τον εαυτό του να γίνεται μοναδική ταινία στο καλύτερο μουσικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε ποτέ στη χώρα – στο φιλμ του Δημήτρη Αθυρίδη «T4Trouble and the Self Admiration Society, The life and music of Terry Papadinas» (2009). Το ντοκυμανταίρ αυτό, με αναφορές στην Καστοριά, την ιδιαίτερη πατρίδα του, προβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και στην Καστοριά.

Το 2016 και έγινε η αφορμή, μαζί με τους τίτλους τέλους της ζωής του, να τον γνωρίσουν αρκετοί στην Καστοριά και να τον επιλέξουν, αν και δεν είναι στην ζωή πλέον, ως ένα από τα πρόσωπα του 2016 οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 867


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ