14.12.17

ΟΔΟΣ: Ἔστιν οὖν


ΟΔΟΣ 16.2.2017 | 873

Η ΥΠΟΘΕΣΗ του Καστοριανού Καρναβαλιού καλά κρατεί κι’ ας πέρασαν από την λήξη του περίπου 40 ημέρες.

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΑΤΕΙ βεβαίως από την στιγμή που 50 ημέρες περίπου μετά την πρωτοχρονιά του 2017, εξακολουθούν, τρισευτυχείς και ανέμελοι (και όχι μόνο), να κόβουν βασιλόπιτες. Με επισημότητα και λαμπρότητα.

ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τα καρναβάλια της Καστοριάς, τώρα την περίοδο της Αποκριάς, των καρναβαλιών στην υπόλοιπη Ελλάδα (και δυτικό κόσμο –καθώς ως γνωστό οι ανατολικοί χριστιανικοί λαοί είναι στιβαροί στο ήθος τους και έχουν ένα θεματάκι με την ευθυμία και την χαρά), ανήμερα Τσικνοπέμπτης σήμερα, δικαιωματικά ανακτά ενδιαφέρον επικαιρότητας.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ που από την ΟΔΟ θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό, διότι «έστιν ουν» Καρναβάλι και της Καστοριάς.

ΕΤΣΙ Η ΠΡΟΣΦΑΤΑ ληφθείσα επιστολή του κ. Μενέλαου Μπατρίνου (δημοσιεύεται στο οπισθόφυλλο), εκπροσώπου της παλιάς Καστοριάς και αυτός, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αυθεντική και αυτούσια άποψή του σχετικά με το έθιμο.

ΠΟΥ ΕΚΜΑΥΛΙΖΕΤΑΙ  τώρα και… επισήμως.

ΜΟΝΟ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ Καστοριάς κωφεύει και έμπρακτα τουλάχιστον, περιφρονεί τις απόψεις των παλιών Καστοριανών.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΥΤΗ, όπως και μια νέα παρέμβαση του ένθερμου καρναβαλιστή κ. Ιωάννη Σκόρδα, εκπροσώπου της νέας γενιάς Καστοριανών με παλιά οικογενειακή παράδοση στο ξεφάντωμα του τοπικού καρναβαλιού, ποιητική αδεία λόγω της Αποκριάς και των μασκαρεμάτων, εμπλουτίζουν τα στοιχεία για το θέμα.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ την σημερινή Πέμπτη να τσικνώσει την αλήθεια. Της Καστοριάς.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Φεβρουαρίου 2017 (Τσικνοπέμπτη), αρ. φύλλου 873



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ