6.12.17

Λόγος & Αντίλογος


Ενδυμασίες και χοροί
από το Κουμάνοβο της πΓΔΜ.

Παναγιώτη,

Παρακολουθούσα το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε όλα τα κεντρικά τηλεοπτικά «κανάλια» ότι (και φέτος) ήδη από 20-21 Ιανουαρίου, άρχισαν πανηγυρικά οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, πού αλλού; Στην Πάτρα.

Όπως κάθε χρόνο -όπως και στα περισσότερα μέρη του χριστιανικού κόσμου- τα καρναβάλια δεν κρατούν μόνο 1-2 ημέρες στην Κυριακή της Αποκριάς, όπως πλανημένα ίσως νομίζουμε αρκετοί αλλά -στην πραγματικότητα- αρχίζουν κατά κανόνα τον Ιανουάριο, και απλά κορυφώνονται την Κυριακή της Αποκριάς.

Δηλαδή και χρονικά να το εξετάσει κάποιος, το καρναβάλι της Καστοριάς που κλείνει στις 8 Ιανουαρίου, δεν απέχει παρά 10-15 ημέρες από τα υπόλοιπα καρναβάλια της Ελλάδος (και του δυτικού κόσμου όταν συμπίπτουν στο Πάσχα).

Με αυτή την πραγματικότητα όμως, υποθέτω ότι όχι μόνο περιορίζεται ακόμη περισσότερο η επιχειρηματολογία όσων διαδίδουν ότι η Καστοριά δεν έχει καρναβάλια, όπως υποστηρίζουν κατά κύριο λόγο οι γηγενείς της πόλης, αλλά «κουδούνες» και τα συναφή ξορκίσματα του κακού, όπως επιχειρηματολογούν διάφοροι άλλοι, -κατά κανόνα χωρίς αξιόλογη προσωπική και οικογενειακή παράδοση στο έθιμο, μιας και ο λόγος για την «παράδοση».

Αλλά νομίζω, ότι παρέχεται μιας πρώτης τάξης ευκαιρία στους φωστήρες του τόπου, αν δεν μπορούν να πείσουν τον Δήμο Πατρέων να μετονομάσει το καρναβάλι της πόλης «Πατρινά Ραγκουτσάρια» (όπως δεν έπεισαν τον Δήμο Άρ.Ορεστικού να μετονομάσει το δικό του σε «Αργείτικα Ραγκουτσάρια»), τουλάχιστον να διοργανώσουν –υπηρετώντας θεσμό και όχι αστεία- ένα ακόμη βαλκανικό φεστιβάλ στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

Ναι, ένα βαλκανικό σλαβικό φεστιβάλ με χάλκινα και τα συναφή. Αντάξιο του δικού μας «θεσμού». Γιατί όχι; Μήπως μόνο η Καστοριά είναι Βαλκάνια; Δηλαδή η Πάτρα τι είναι;

Μόνο που πολλοί θα υποθέσουν ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, έχει να πέσει πολύ γιαούρτωμα. Πόσο μάλλον αν διανοηθούν να ισχυριστούν κάποιοι, όπως εδώ, ότι είμαστε το ένα και το αυτό.

Αναγνώστης σου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 870.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ