12.12.17

Λόγος & Αντίλογος


Φωτογραφία για το καρναβάλι της Καστοριάς
με υπογραφή δημάρχου Καστοριάς.


Καστοριανό καρναβάλι



Κύριε Διευθυντά,

Έλαβα με καθυστέρηση τα τεύχη της 12ης και 19ης Ιανουαρίου της ΟΔΟΥ («Ξορκίζοντας το κακό Ι» και «Ξορκίζοντας το κακό ΙΙ») και διάβασα τα κείμενα της σύνταξης και των αναγνωστών για τα... «ραγκουτσάρια». Ήταν μια καθολική αντίδραση εναντίον της διατήρησης της ονομασίας «ραγκουτσάρια» για το ωραίο αστικό καρναβάλι της Καστοριάς.

Οι αγροτικές κοινωνίες γιόρταζαν τα ραγκουτσάρια με τα μέσα που διέθεταν, τις προβιές και τις κουδούνες, διότι δεν είχαν, ούτε σήμερα έχουν την ενδυματολογική ποικιλία και τη δυνατότητα για διάφορες αμφιέσεις που έχουν οι κάτοικοι μια αστικής πόλης. Ραγκουτσάρια λοιπόν συνειρμικά αναφέρονται σ’ αυτού του είδους καρναβάλια, τα οποία ποτέ δεν γιορτάστηκαν στην Καστοριά, όπως φανερώνουν όλες οι σχετικές φωτογραφίες.

Την ωραία πραγματικότητα του παρελθόντος έρχεται να ανατρέψει το τεύχος-φυλλάδιο του Δήμου «Ραγκουτσάρια, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Μια ανιστόρητη ανατροπή που ενισχύεται χίλιες φορές με τη φωτογραφία ενός Καστοριανού με προβιά και σκόρδα, εικόνα προφανώς από άλλο καρναβάλι.

Καταδικαστέα ανατροπή, προσβλητική για τη πόλη και βλαπτική για το τουρισμό, διότι παρουσιάζει μια κατάσταση εντελώς αντίθετη από την πραγματικότητα.

Η ανατροπή είχε θύμα και τον Τύπο. Ενίσχυσε την ανυποληψία του κοινού προς τους δημοσιογράφους της Αθήνας, οι οποίοι βασιζόμενοι στο βιβλίο του Δήμου περιέγραψαν τους Καστοριανούς στα ραγκουτσάρια να διώχνουν τα κακά πνεύματα από την πόλη μουτζουρωμένοι και φορώντας προβιές και κουδούνες.

Μετά από το φιάσκο του Δήμου και του Τύπου και την κατακραυγή που προκάλεσε, η εγκατάλειψη της ονομασίας ραγκουτσάρια φαίνεται φυσική. Και σε όσους έχουν δισταγμούς ας τεθεί το ερώτημα. Πώς θα αντιδρούσαν εάν οι Αθηναίοι δημοσιογράφοι έγραφαν: Οι νέοι της Καστοριάς δεν φορούν παπούτσια, φορούν τσαρούχια.

Με τιμή
Μενέλαος Μπατρίνος
Ομ. Καθηγητής Ενδοκρινολογίας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 873


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ