9.3.18

Πρόσωπα 2017: Φίλιππος Σαμανόπουλος [8]


ΟΔΟΣ 28.12.2017 | 916 | Πρόσωπα 2017

«Η Ζωή μέσα από τα ερείπια» 



[+] Κι όμως, από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς αναδείχθηκε και με την ψήφο των αναγνωστών της ΟΔΟΥ, η έκθεση με τον τίτλο «Η ζωή μέσα από τα ερείπια», που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά, στους χώρους του αρχοντικού «Βέργουλα» ιδιοκτησίας του Δήμου Καστοριάς, τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Η έκθεση, απροσδόκητα σημείωσε μεγάλη επιτυχία και επιπλέον προκάλεσε τις επώνυμες επιδοκιμασίες συμπολιτών που ασχολούνται με την τέχνη, το πνεύμα και την Καστοριά, καθώς δεν ήταν μόνο πρωτότυπη, αλλά και η μοναδική που έγινε στην πόλη. Με την έννοια αυτή είναι μια πρωτοπόρος έκθεση.

Πιο συγκεκριμένα, ο καλλιτεχνικός δημιουργός κ. Φίλιππος Σαμανόπουλος, αντλώντας την πρώτη ύλη των έργων του από όσα όλοι οι υπόλοιποι απορρίπτουν (και μεταφορικά), όπως και από αποκόμματα, συντρίμμια, υπολείμματα και ό,τι γενικά περισσεύει και υποτιμάται, συνθέτοντας τα σε δημιουργίες με αναφορά σε αντικείμενα, έννοιες, συμβολισμούς, την αλήθεια, το ψέμα του ίδιου του αντικειμένου και των συνθέσεων, του δρόμου, ακόμη και την ιστορία της Καστοριάς.

Το γεγονός ότι η έκθεση και η έμπνευσή της εντάσσονται στην εποχή της μεγάλης και βαθύτατης κρίσης της Καστοριάς, ενδέχεται να μην είναι τυχαίο, ούτε και στο επίπεδο της έμπνευσης του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη, που με πολύ φαντασία και ολοφάνερη αγάπη για την Καστοριά, δεν άφησε να πάει τίποτε χαμένο από αυτή την πόλη που να μην του αναγνωρίσει κάτι χρήσιμο, καλλιτεχνικό και δημιουργικό.

Μια τέτοια προσέγγιση στα υλικά των δημιουργιών του και η τελική σύνθεσή τους, μόνο ένα έρωτα για την Καστοριά προδίδουν αρχικά και φυσικά ικανότητα, ευαισθησία φαντασία και ρομαντική διάθεση.

Συστατικά που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για τον κατά τα άλλα βίο αβίωτο αυτής της πόλης, την οποία ο Φίλιππος Σαμανόπυλος, δείχνει να συγχωρεί κατά τα πάντα. Και να μην την προδίδει. Έχει άραγε ακόλουθους;

Χωρίς αμφιβολία, από τα γεγονότα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που ήταν φιλί ζωής για την πόλη το 2017, και παρέχουν μια μικρή μεν αλλά αληθινή υπόσταση ελπίδας.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2017 αρ. φύλλου 916


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ