16.3.18

Πρόσωπα 2017: Ανέστης Αγγελής [1]


ΟΔΟΣ 28.12.2017 | 916 | Πρόσωπα 2017

Πολιτική εκμετάλλευση της πλειοδοσίας πίστης



[-] Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ο δήμαρχος Καστοριάς, κ. Ανέστης Αγγελής, επιλέχθηκε από συνδρομητές, αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ ως το πρόσωπο της χρονιάς. Κάθε άλλο, διότι αν συνέβαινε το αντίθετο, θα ήταν να απορεί κάποιος από το επίπεδο της αδιαφορίας των πολιτών και δημοτών Καστοριάς. Μόνο που ο κ. Αν. Αγγελής δεν έχει επιλεγεί για κάτι θετικό. Όχι, τουλάχιστον αυτή την φορά. Όσοι πιστεύουν ότι το «καλό πράγμα αργεί να γίνει», ίσως δέχονται να περιμένουν (κι άλλο) για τα συμπεράσματά τους και να κάνουν καρτερική υπομονή.

Υπάρχουν όμως και αυτοί οι πολίτες που επέλεξαν μαζικά τον κ. Α. Αγγελή για τον λόγο ότι, παρά την δημοτική απραξία και την παρακμή της Καστοριάς, ήδη από τον τον περασμένο Φεβρουάριο 2017 και καθ’ όλη την διάρκεια του έτους -με κορύφωση τον Οκτώβριο 2017, λίγες εβδομάδες μόλις πριν την γιορτή του πολιούχου και της απελευθέρωσης της Καστοριάς, αποφάσισε να ταράξει την κοινωνική συνοχή.

Διότι με την επαναφορά ενός ανύπαρκτου ζητήματος που «αθώα» έθεσε δημοτικός σύμβουλος και συγκεκριμένα της εγκατάλειψης του Ι. Ναού Αγίου Μηνά προκειμένου να ανεγερθεί άλλος, και δη μεγαλοπρεπής στην είσοδο της πόλης, σε οικόπεδα φιλέτα του Δήμου Καστοριάς, στην λεωφόρο Κύκνων, προφανώς με παρεκκλήσι για την οσία Σοφία της Κλεισούρας· το πρώτο που συμβαίνει είναι να διχαστεί η κοινή γνώμη γύρω από θέματα που έχουν λεπτή, ηθική διάσταση: Σε πιστούς και καλούς χριστιανούς, όπως ενδέχεται να φαίνονται οι υποστηρικτές της μεγάλης ιδέας, πόσο μάλλον ο εισηγητής της, και σε άπιστους, δηλαδή όσους θεωρούν περιττή και σπάταλη την ανέγερση ενός ακόμη ναού, και προσβλητική την απόρριψη του ιστορικού ναού του πολιούχου στην παλιά Καστοριά. Αλλά και όσους υπεραμύνονται του κοσμικού χαρακτήρα των αιρετών αρχών και φυσικά της αστικής πολιτιστικής χρήσης της περιοχής φιλέτο.


ΟΔΟΣ 28.12.2017 | 916 | Πρόσωπα 2017

Η τεχνητή αυτή διάσπαση, που δεν αποτυπώνει με ακρίβεια το μέτρο και τον βαθμό της προσωπικής πίστης (ή την έλλειψή της), αποτελεί γκάφα ολκής και κάκιστη υπηρεσία στον λαό της Καστοριάς, αλλά και στην ίδια την τοπική Μητρόπολη.

Κάποιοι αναγνώστες, με αφορμή μάλιστα και την συμπτωματική βράβευση του δημάρχου Άργους Ορεστικού κ. Π. Κεπαπτσόγλου, από την Ι. Μητρόπολη Καστοριάς με υψηλή διάκριση, διερωτώνται αν οι δημοτικές ηγεσίες της Καστοριάς, έχουν αφιερωθεί και σε δραστηριότητες ανταγωνισμού και εκχωρήσεων, που πλήττουν καίρια την ουσία της δημοκρατικής οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κάποιοι, πιο αισιόδοξοι, από όσους συνόδευσαν με σχόλια την επιλογή τους αυτή, απέκλειαν την ευθεία συμμετοχή του ίδιου του μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ στο θέμα που προέκυψε, καθώς όχι μόνο δεν εκφράστηκε δημόσια όταν ξέσπασε ο σάλος -σιώπησε, αλλά και επειδή είναι τελικά πιθανό ότι, στόχος είναι η πολιτική εκμετάλλευση της πλειοδοσίας πίστης των δημοτικών αρχόντων, σ’ αυτόν τον ιδιότυπο ανταγωνισμό, στην Καστοριά της παρακμής.




* * *

[...] "Δεν υπάρχει καμία απόφαση και τίποτα δεν γίνεται κρυφά. Να μην ανησυχούν οι δημότες, εμείς κάνουμε την δουλειά μας. Υπάρχει ένα αίτημα από την Εκκλησία για την παραχώρηση χώρου. Μέσα από τις κοινωνικές εκφράσεις κυρίαρχο και σοβαρό λόγο παίζει και η Εκκλησία η οποία ζητά τον χώρο, για να τιμήσει την μνήμη του πολιούχου. Από ‘κει κει πέρα, αυτό δεν είναι κακό. Όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά και επιβάλλεται και είναι χρέος της πόλης. Δεν μπορεί να γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου τον πολιούχο και να δημιουργούμε θέματα εκ του μη όντος".
Δήμαρχος Καστοριάς

* * *


Φωτογραφία: Paolo Veronese (1528-1588) Το μαρτύριο του Αγίου Μηνά, (1580) Museo del Prado, Μαδρίτη Ισπανίας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2017 αρ. φύλλου 916


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ