17.3.18

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2017


ΟΔΟΣ 28.12.2017 | 916 | Πρόσωπα 2017

2017

η ενασχόληση με το τίποτε

νεκρός χρόνος



Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ολοκληρώνει την πάροδο του 2017 μέσα από ένα πλέγμα αντιξοοτήτων και πρωτοφανών καταστάσεων. Χρονικά καταγράφεται ως μια ακόμη ουδέτερη -εξουδετερωμένη καλύτερα, μια κηλίδα στον ιστορικό χρόνο, αν όχι απλά ένας σκέτος νεκρός χρόνος. Στην διάρκεια του οποίου η ενασχόληση με το τίποτε, ήταν ο κυρίαρχος στόχος του τοπικού πληθυσμού και προπαντός της ηγεσίας της περιοχής.

ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ η θετική εικόνα των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας τον Μάϊο και οι οποίες ήταν τόσο μεμονωμένες και αδύναμες να έχουν αντίκρισμα στην πόλη σε πραγματικό χρόνο και τόπο (παραπέμπουν άλλωστε σε ανάλογες εκδηλώσεις σε νεκρό τοπίο, π.χ. στα εγκαταλειμμένα χωριά των Κορεστείων με τα πλίθινα), τίποτε δεν είναι ικανό ή επαρκές που να δικαιολογεί τους κόπους και τις θυσίες, στις οποίες υποβάλλονται οι πολίτες της Καστοριάς χάρη των εκλεκτών τους, ούτε και την αξιοσύνη του μισθού και των αποζημιώσεων που εισπράττουν από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να εκτελέσουν έργο.

ΤΟ 2017 ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ πιο ειδικά τις πόλεις Καστοριάς και Άργους Ορεστικού και κυρίως την πρώτη, αποτέλεσε έτος περαιτέρω συρρίκνωσης και υποβάθμισής της, πληθυσμιακά, οικονομικά και κοινωνικά, αποψίλωσης και απίσχνασής της. Και αυτό παρά το γεγονός ότι και το 2016 έτος ήταν μια από τα ίδια, έγινε απόλυτα αισθητό και αντιληπτό: Περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη και τις εστίες τους, περισσότερα καταστήματα έκλεισαν και εγκαταλείφθηκαν, όχι μόνο στο παλιό εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης, όπου η κατάσταση έχει υπερβεί κάθε όριο και η ερήμωση είναι στα πρόθυρα της γενίκευσης και της μάστιγας και στα όρια της κοινωνικής καταστροφής, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές και γειτονιές, με την αίσθηση της αδιαφορίας να είναι το επιστέγασμα.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ που να διασκεδάζει την υποψία, ότι «καρφί δεν τους καίγεται» σε Δήμο και Περιφέρεια και λιγότερο σε επίπεδο βουλευτών, που αν και έμπρακτα δεν αποδεικνύουν τίποτε, ωστόσο δείχνουν πιο κοντά στην πραγματικότητα, προφανώς από το άγχος της επανεκλογής τους, και καθώς δεν αφήνουν χωριό για χωριό, εκδήλωση ή χορό που να μην παρευρεθούν, περιχαρείς στην ουσία ακόμη και όταν πραγματοποιούν βαρύγδουπες δηλώσεις.


ΟΔΟΣ 28.12.2017 | 916 | Πρόσωπα 2017


ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για παράδειγμα, υπάρχει μεν παντού κρίση, αλλά σχεδόν παντού, όλο και κάτι γίνεται, όλο και κάτι θετικό συμβαίνει. Στην πόλη της Κοζάνης εντυπωσιάζει η πύκνωση και ανανέωση των υποδομών της (πάρκιγκ, κυκλικοί κόμβοι, δημοτική βιβλιοθήκη κ.ο.κ.), στην Πτολεμαΐδα αναδιοργανώνονται για να διαδραματίσει η πόλη κεντρικό ρόλο στην εποχή της μη κρατικής ΔΕΗ –αποκτώντας η πόλη νέο διοικητήριο μετά την Σχολή Πυροσβεστικής,  ενώ στην Φλώρινα και τα Γρεβενά ενισχύονται και εκσυγχρονίζονται οι υποδομές για την υποδοχή και φιλοξενία των σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Από το οποίο, μεγάλη απούσα, σαν να μην ανήκει στην Δυτική Μακεδονία δηλαδή, είναι, ποιος άλλος (;) η Καστοριά.

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΘΑΝΑΝ όλα αυτά τα στίγματα, το 2017 μεσολάβησαν και μεμονωμένα γεγονότα που επέτειναν και επιδείνωσαν την κατάσταση. Γεγονότα με πρόσωπα και ευθύνες, απολύτως συγκεκριμένες και στοχευμένες, όπως τουλάχιστον τις αποδίδουν οι φίλοι και αναγνώστες της ΟΔΟΥ που συμμετείχαν στην επιλογή των προσώπων του 2017, σύμφωνα με την αναλυτική τους παρουσίαση που φιλοξενείται στο σημερινό επετειακό, ετήσιο φύλλο της εφημερίδας.

ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΣΦΑΛΩΣ και πρόσωπα, όλοι ιδιώτες όμως, που διακρίθηκαν και επιλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ για το θετικό τους πρόσημο και παράδειγμα, αλλά αυτοί είναι λίγοι, λιγοστεύουν και αυτοί και προτιμήθηκαν λιγότερο από τα δημόσια πρόσωπα, που υποδείχθηκαν αναμφίβολα κριτικά και αρνητικά σε όλη την διάρκεια των τελευταίων μηνών.

ΣΥΝΕΠΩΣ, Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ του 2017, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται μέσα από την σχετικότητα της δειγματικής σημασίας της ψήφου ορισμένων από τους αναγνώστες της ΟΔΟΥ, κληρονομιά όχι μόνο στο 2018,  αλλά και σε όλους όσους επιμένουν να ζουν εδώ και να ελπίζουν, είναι βαριά και επαχθής. Και το μήνυμα δεν είναι σε καμιά περίπτωση αισιόδοξο, αλλά απογοήτευσης και μαρασμού.

ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου βέβαιο, αν για όλα αυτά ακούει κάποιος ή κανείς. Ακούει όμως στ’ αλήθεια ο κανείς; Καλή Χρονιά!

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2017 αρ. φύλλου 916



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ