10.3.18

Πρόσωπα 2017: “Δελμούζος” [7]


ΟΔΟΣ 28.12.2017 | 916 | Πρόσωπα 2017

Πράγματα κοινά & αυτονόητα



[+] Καταζητείται ο Ευάγγελος Δελμούζος για την σφοδρή και σοβαρή κριτική που ασκεί στην δημοτική αρχή Καστοριάς, που μέσα στο 2017 απέκτησε πιο συστηματική διάσταση. Μόνο που είναι άγνωστος. Ανώνυμος, ίσως και (επίτηδες;) λάθος, καθώς ο Αλέξανδρος Δελμούζος ήταν βεβαίως ιστορικό πρόσωπο, αλλά η εκδοχή του «Ευάγγελος» διεγείρει μεν διπλά την περιέργεια, αλλά δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστή.

Απέκτησε όμως υπόσταση στον Δήμο Καστοριάς, καθώς ο ψευδώνυμος Ευάγγελος Δελμούζος, που με τις συχνές παρεμβάσεις του σε ΜΜΕ και blogs (όσα βεβαίως –σπανίως– παραχωρούν βήμα διαλόγου), πονοκεφαλιάζει τους εκλεγμένους και ειδικά τον δήμαρχο Καστοριάς ο οποίος, προφανώς εκνευρισμένος το χαρακτήρισε (τον… ανώνυμο) συκοφάντη και ψεύτη.

Πρωτοφανές κι’ αυτό στην Καστοριά, οι εκλεγμένοι να ασκούν κριτική και να «στολίζουν» με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, έναν ανώνυμο επιστολογράφο που η κριτική του σπάνια ξεφεύγει από τα πλαίσια της νομιμότητας. Και ακριβώς αντίθετα, να δείχνουν αδιαφορία και άγνοια για το όργιο των εκβιασμών, απειλών, επωνύμων και απολύτως εξακριβωμένων, που τους περιβάλλουν και προέρχονται από τον αγνό παρθενικό κόσμο της ενημέρωσης. Και έτσι να σφυρίζουν αδιάφορα.

Όπως σφυρίζουν αδιάφορα και στην επώνυμη κριτική, που επιχειρείται να γίνεται από συγκεκριμένα ΜΜΕ όπως την ΟΔΟ, χωρίς να απαντούν σχεδόν ποτέ.

Κι όμως ο Ευάγγελος Δελμούζος είναι που τους εκνευρίζει. Ίσως επειδή διαισθάνονται ότι μπορεί να είναι κάποιος από τους ίδιους, κάποιος από «μέσα», ή ακόμη χειρότερα, κάποιος που δεν εκβιάζει και δεν εξαγοράζεται, αλλά εκφράζει το κοινό αίσθημα. Όσο (κι εάν) βεβαίως το εκφράζει.

Ο τοπικός και εγχώριος Ε. Δελμούζος, δεν είναι (όχι ακόμη τουλάχιστον) Ρομπέν των Δασών της Καστοριάς, ούτε καλά καλά ένας απλός Ζορρό· φαίνεται όμως αληθινός και ειλικρινής. Και αυτό μάλλον δεν αντέχεται.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει εάν είναι άνδρας ή γυναίκα, κι’ όμως ο ίδιος ο κ. Αν. Αγγελής, που πράγματι σπάνια δείχνει τον εκνευρισμό του, εκτός από ανεύθυνο, τον απεκάλεσε και άνανδρο. Λες και σε όλους τους υπόλοιπους, άνδρες, γυναίκες «και καλά μας παιδιά», απαντούν οι αρμόδιοι και πείραξε η ανωνυμία του Δελμούζου.

Αυτόν τον πειρατικό Καστοριανό, επέλεξαν πολλοί από τους αναγνώστες της ΟΔΟΥ στα πρόσωπα της χρονιάς που πέρασε, γιατί ίσως το 2017 είπε και έγραψε για την ακρίβεια πράγματα κοινά και αυτονόητα, που κι’ άλλοι πολλοί θα ήθελαν να εκφράσουν· έναν ανώνυμο λοιπόν που δείχνει να ξέρει πολλά. Τόσα πολλά, που τον υποχρεώνουν να παριστάνει τον ανώνυμο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2017 αρ. φύλλου 916


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ