12.3.18

Πρόσωπα 2017: Ολυμπία Τελιγιορίδου [4]


ΟΔΟΣ 28.12.2017 | 916 | Πρόσωπα 2017

Φρούδες ελπίδες & εσωκομματική υπονόμευση



[+-] Την βουλευτή Καστοριάς του ΣυΡιζΑ επέλεξαν οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ ως πρόσωπο της χρονιάς, με μάλλον ανησυχητικό «πρόσημο». Διότι ήταν αρχές τον Φεβρουάριο του 2017, όταν η ίδια επανέφερε με τον τρόπο της το θέμα της λειτουργίας του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά (και όχι μόνο).

Πιο συγκεκριμένα ύστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε από την ιδέα του υπουργείου Παιδείας να μετατραπεί το περιβόητο πια 1ο γυμνάσιο Καστοριάς σε κάτι σαν γεωργοκτηνοτροφική επιμορφωτική μονάδα, αν και το κτήριο ετοιμάστηκε για να λειτουργήσει ως Αρχιτεκτονική Σχολή, ήταν η ίδια που παρενέβη καίρια στο θέμα για την ανασκευή των δηλώσεων Γιαβρόγλου, με αποτέλεσμα να διατυπώσει την πεποίθησή της με πανηγυρικό τρόπο: «Είμαι αισιόδοξη ότι του χρόνου η Αρχιτεκτονική της Καστοριάς θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Οι νέες αυτές υποσχέσεις, όπως ήταν φυσικό, αναθέρμαναν το ενδιαφέρον του κόσμου, διότι όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η κρίση δεν θα είχε τόσο βαριά μορφή και διάσταση στην Καστοριά, αν λειτουργούσε από τότε που έπρεπε (2010) η Αρχιτεκτονική Σχολή.

Ο σύλλογος «Ομόνοια», καθώς κι άλλοι συλλογικοί φορείς και μεμονωμένοι, είδαν θετικά τις δεσμεύσεις. Όπως και τα κόμματα, πολλοί ήταν που έλαβαν μέρος στην δημόσια συζήτηση μετά απ' αυτές. Μόνο που ένα περίπου χρόνο αργότερα απ’ όλα αυτά, τίποτε απολύτως δεν έχει γίνει σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε λίγες μόλις εβδομάδες, συμπληρώνονται τρία χρόνια από την πρώτη εκλογή ΣυΡιζΑ και η βουλευτής Καστοριάς, πλησιάζει τα 2,5 χρόνια εκλογής της, χωρίς τα μέχρι τώρα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις σημαντικές υποσχέσεις που ακούστηκαν.

Εν τω μεταξύ, ενώ υπάρχει το Πανεπιστήμιο ΔΥΤΙΚΗΣ Μακεδονίας και ολόγυρα, σε όλες τις πρωτεύουσες πόλεις (Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα) υπάρχουν και προστίθενται και νέες πανεπιστημιακές σχολές, η Καστοριά όχι μόνο εξαιρείται, αλλά και μοιάζει να κρατεί ομπρέλα. Μάλιστα ακόμη και ο τέως δήμαρχος, τέως βουλευτής Κοζάνης και υπουργός επί ΠαΣοΚ, κ. Π.Κουκουλόπουλος, έχει δηλώσει τον περασμένο Μάϊο ξεκάθαρα: «να μην ψάχνει η Καστοριά αόρατους εχθρούς για το θέμα της Σχολής», εννοώντας φυσικά ότι δεν της φταίει η Κοζάνη, αλλά ο ίδιος ο εαυτός της.

Συνεπώς η επιλογή της κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου, λίγο καιρό πριν την προεκλογική (κατά πολλούς) χρονιά του 2018, έχει μια επιπλέον σημειολογία, όχι μόνο για τον τόπο, αλλά και για την ίδια. Διότι υπάρχουν αναγνώστες που υπέδειξαν την κ. Τελιγιορίδου ως πρόσωπο της χρονιάς 2017, με την επισήμανση πώς αντιμετωπίζει σφοδρή, αλλά υπόγεια εσωκομματική υπονόμευση. Από κέντρα που μετά τον Βαγ. Διαμαντόπουλο, εκτιμούν ότι η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου μπορεί να είναι ο επόμενος αναλώσιμος του ΣυΡιζΑ και έχουν στα σπάργανα άλλη λύση. Γι' αυτό και δημιουργείται, τέτοια διάσταση, όχι μόνο μεταξύ της σχετικής μετριοπάθειας της βουλευτή και των δελτίων τύπου του ΣυΡιζΑ, όσο και αυτών που εξαγγέλλονται σε σχέση με αυτά που μπορούν να γίνουν.

Έτσι, από τα πραγματικά μεγαλεπήβολα που κατά καιρούς έχει εξαγγείλει, όπως το ότι η σιδηροδρομική γραμμή Κωνσταντινούπολη-Θεσνίκη-Φλώρινα θα έχει τερματικό το αεροδρόμιο της Καστοριάς, είναι ανάγκη για τον τόπο, όπως και για την πολιτική της παρουσία, να γίνει άμεσα κάτι.

Ας είναι και μέσα από την λειτουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, που εξάγγειλε την περασμένη Άνοιξη (από την Κοζάνη βεβαίως), ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, και για την ώρα αγνοείται και ούτε ένα δελτίο τύπου ακόμη δεν εξέδωσε ο ΣυΡιζΑ Καστοριάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2017 αρ. φύλλου 916


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος16/3/18

    Κατρούγκαλος, ο 5ος υπουργός της Ελλάδας που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ σε 2 εβδομάδες:
    Μετά τις τουριστικές επισκέψεις, 'Ελενας Κουντουρά σε Μαϊάμι, Πάνου Καμμένου σε Φλόριδα και Ουάσιγκτον, Νίκου Φίλη και Αριστείδη Μπαλτά 8 ημέρες στην Νέα Υόρκη (τουρισμός 100% με γυναίκες και παιδιά), είχε σειρά ο υπουργός Mη Εργασίας και Κοινωνικών Αποκεφαλίσεων Γ. Κατρούγκαλος, που ήταν στην Ουάσιγκτον (συνέδριο, 31 Μαρτίου) και στην Νέα Υόρκη (1 Απρ. '16, γιά ομιλία στο πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης). Μέσα σε 2 εβδομάδες τόσοι πολλοί υπουργοί στις ΗΠΑ, ούτε στις ''χρυσές εποχές'' (με δανεικά) της προ-χρεοκοπίας Ελλάδας. (Ακολουθεί και ο αναπληρωτής της 'Αμυνας, Δημ. Βίτσας, δηλ. ο 6ος, την 2η εβδομάδα Απριλίου).

    http://www.kalami.net/monima/paraleipomena.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ