11.3.18

Πρόσωπα 2017: Λεωνίδας Παπαδημητρίου [6]


ΟΔΟΣ 28.12.2017 | 916 | Πρόσωπα 2017

Σε ένα άνυδρο και άχαρο τόπο 



[+] Τον αντιδήμαρχο Καστοριάς για τον Πολιτισμό κ. Λεωνίδα Παπαδημητρίου υπέδειξαν με θετικά σχόλια και εντυπωσιακές παραινέσεις, οι αναγνώστες και φίλοι της ΟΔΟΥ, ως ένα από τα πιο διακεκριμένα πρόσωπα του 2017 στην Καστοριά. Βέβαια είναι οξύμωρο, να επιλέγεται με θετικό πρόσημο ο επί του Πολιτισμού αντιδήμαρχος, σε μια πόλη που δεν διαθέτει ούτε στοιχειώδεις πολιτιστικές υποδομές.

Ωστόσο, το γεγονός προφανώς εξηγείται στο ότι, οι αναγνώστες αναγνωρίζουν ότι η κεντρική πολιτική ευθύνη, για το απαράδεκτο γεγονός να μην έχει η πόλη πνευματικό κέντρο ή έστω μια αίθουσα εκδηλώσεων, ανήκει και αξίζει σε άλλους, διαχρονικά αλλά και σήμερα. Επίσης, το ίδιο γεγονός καθιστά προφανώς ακόμη πιο θετική την συμβολή του στην πολιτιστική ζωή της Καστοριάς, αφού το έτος 2017 ένας ακόμη Καστοριανός της πόλης, ο κ. Λεωνίδας Παπαδημητρίου, αντιδήμαρχος, κατόρθωσε σε ένα άνυδρο και άχαρο τόπο όπως η Καστοριά, να επιτύχει αξιόλογο έργο στον τομέα ευθύνης του. Οπότε εύλογα γεννάται το ερώτημα, για το τι θα μπορούσε να γίνει ακόμη καλύτερο, αν η Καστοριά είχε υποδομές και βεβαίως μια πανεπιστημιακή Σχολή, που θα αποτελούσε θερμοκήπιο πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, οι σημαντικές ευκαιρίες για όαση πολιτισμού στην Καστοριά περιελάμβαναν τα εξής: την Άνοιξη του 2017 χάρη στις ενέργειές του παρουσιάστηκε η σημαντική έκθεση ζωγραφικής «Χρόνης Μπότσογλου, Απέναντι του βουνού», που συνδιοργανώθηκε με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και τον Δήμο Καστοριάς στο αρχοντικό Βέργου. Ήταν αναμφίβολα μια πολύ σημαντική καλλιτεχνική έκθεση με συλλογή του διακεκριμένου ζωγράφου, μια συλλογή που χρονικά κάλυπτε μεγάλο φάσμα της δημιουργίας του.

Το καλοκαίρι του 2017, εκείνα τα ζεστά βράδια του Ιουλίου στην αυλή του αρχοντικού Πηχεώνος, στην πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ στο Ντολτσό, αλλά και στο Απόζαρι, διοργανώθηκε για 2η χρονιά το «Φεστιβάλ της Αυλής» που τείνει να θεσμοθετηθεί αυτή την φορά. Μεταξύ άλλων οργανώθηκε συναυλία με το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia, που εμπνέεται από την μουσική παράδοση της Μεσογείου και της Κάτω Ιταλίας. Συναυλία με το συγκρότημα Stringless, συναυλία μουσικής τζαζ, προβολή ταινιών και ανάγνωση διηγημάτων από καταξιωμένους στο πανελλήνιο συγγραφείς.

Αίφνης μέσα στο 2017 δημιουργήθηκε και το Μουσικό Γυμνάσιο Καστοριάς που διεκδικούσαν ως…  αντίπαλοι Καστοριά και Άργος Ορεστικό. Την δε 11η Νοεμβρίου 2017, πάλι για τους εορτασμούς της επετείου απελευθέρωσης της Καστοριάς, κλήθηκε η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον πιανίστα Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και δόθηκε πανηγυρική συναυλία, με ομολογουμένως σημαντική προσέλευση θεατών.

Αν και μεμονωμένοι αναγνώστες σχολίασαν κριτικά την επιμονή του στην αναστήλωση του τεμένους «Κρουσουμνλή» και την ταυτόχρονη αδράνεια που φαίνεται να υπάρχει στο φιλόδοξο πρόγραμμα Europa Nostra, που είχε ξεκινήσει κατά κάποιο τρόπο η προηγούμενη δημοτική αρχή αποκλειστικά για τις περιοχές Ντολτσού και Απόζαρι, όμως στην πορεία με την νυν δημοτική αρχή φαίνεται άλλαξε κατεύθυνση προς την αποκατάσταση του μουσουλμανικού τεμένους και του μενδρεσέ· ακόμη και η αδράνεια που επιδεικνύει η αντιδημαρχία στο θέμα των απολεσθέντων κειμηλίων της Καστοριάς την περίοδο της δικτατορίας, του νεοκλασσικού της Αίγλης, του Πνευματικού Κέντρου ή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ωστόσο ο συμψηφισμός και κάθε αντίλογος που αυτονόητα ενυπάρχει, δεν ανατρέπει την προτίμηση του αναγνωστικού κοινού και την κατάταξη του αντιδημάρχου στα πρόσωπα της χρονιάς, για το θετικό του έργο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2017 αρ. φύλλου 916


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ