21.9.20

ΟΔΟΣ: Αυταπάτες

 
ODOS: efimerida tis Kastorias | Karnavalia
ΟΔΟΣ: 16.1.2020 | 1017


Κι’ όμως, σε περίοδο σαν την σημερινή, που η Καστοριά λίγο απέχει να αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση –με την αποκλειστική σημασία του γενικότερου προσανατολισμού του τόπου– δεν βρέθηκαν ποτέ τόσοι και τόσο μαζικά να προσχωρούν τόσο πρόθυμα στην άρνηση της πραγματικότητας. Και ίσως λίγο χειρότερα: στην φαντασίωση μιας άλλης.



ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2020, αριθμητικά τουλάχιστον (και για την ανάγκη σχολιασμού) το επιτρέπει να υπολογίζεται για πρώτο έτος της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Έστω κι’ αν κανονικά αυτή αρχίζει το 2021. 

Όπως και να είναι όμως, είτε τώρα, είτε σε ένα χρόνο, η ουσία δεν αλλάζει. Με την Καστοριά να βρίσκεται αντιμέτωπη σταθερά με μια κατάσταση, πολύ χειρότερη απ’ αυτή που βρίσκονταν στο 1999. Όταν μαζί με τον 20ο αιώνα αποχαιρετούσε ταυτόχρονα τις καλύτερες δεκαετίες που γνώρισε κοινωνικά και οικονομικά η πόλη και ευρύτερα ο νομός. Με το καλύτερο (από άποψη αποτελεσμάτων) πολιτικό προσωπικό που ανέδειξε ο τόπος, έστω κι’ αν θα μπορούσε να είναι καλύτερο ή να έχουν επιτύχει πιο πολλά. 

Αν αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτά μάλλον πλανάται. Ή υποτιμά τα δεδομένα και πιο ειδικά το γεγονός ότι για 20 περίπου χρόνια τώρα, η Καστοριά και η περιοχή υποβαθμίζονται. Για την ώρα, ο 21ος αιώνας δεν είναι ο χρυσούς της. 

Κι’ όμως, παρά το οφθαλμοφανές των διαπιστώσεων αυτών σε περίοδο σαν την σημερινή που η Καστοριά λίγο απέχει να αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση —με την αποκλειστική σημασία του γενικότερου προσανατολισμού του τόπου— δεν βρέθηκαν ποτέ τόσοι και τόσο μαζικά να προσχωρούν τόσο πρόθυμα στην άρνηση της πραγματικότητας. Και ίσως λίγο χειρότερα: στην φαντασίωση μιας άλλης.

Η τεχνολογία με τα blogs, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ευνοούν τις ωραιοποιήσεις και την ανάγκη ατομικής προβολής, ο ευτελισμός εφημερίδων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, αν όχι όλων, τουλάχιστον αυτών που υπηρετούν κάθε αυταπάτη, άκριτα, με αντάλλαγμα τις κρατικές και δημοτικές καταχωρήσεις και εσχάτως το κάθε drom που δείχνει από μακριά και από ψηλά κάθε ομορφιά της Καστοριάς σαν μια κοντινή αλήθεια  —ενώ η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη— είναι μερικές εξηγήσεις. 

Όπως και η ανεπάρκεια που εκφράζεται με αυταρχισμό και μικροψυχία, η ωραιοπάθεια με επιτυχία, με την πολιτική σημασία των όρων πάντα. Καθώς στο τέλος κάθε χρόνου, πόσο μάλλον μιας δεκαετίας και στις αρχές των επόμενων ευνοούνται οι απολογισμοί και προγραμματισμοί, η Καστοριά μετρήθηκε και βρέθηκε —σύμφωνα με τα συνθήματα που επικράτησαν— σαγηνευτική. 

Αυτά αφορούν πρωτίστως πολλούς από τους συμπολίτες. Καθώς η μεγάλη πλειοψηφία που απέχει και παρακολουθεί δεν τρέφει ψευδαισθήσεις. Μένουν όπως συνήθως συμβαίνει αυτοί που κάνουν θόρυβο. Που δεν θα ενοχλούσε, αν ο θόρυβος δεν αποπροσανατόλιζε καίρια με παραμύθια πρώτα απ’ όλους τους ίδιους. Και δεν σκέπαζε τις φωνές που καλούν σε προσοχή.


* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς


Την θέση της "Μαγικής λιμνοπολιτείας" ανεκατέλαβε η "Σκοτεινή ερημοπολιτεία". Και έως το επόμενο Φθινόπωρο-Χειμώνα που θα επιτρέψουν τις νέες αυταπάτες, οι βομβαρδισμένοι δρόμοι, τα ξηλωμένα πεζοδρόμια, οι ακαλαίσθητοι κοινόχρηστοι δημοτικοί χώροι, η έλλειψη υποδομών, η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, η ανάμειξη εξωθεσμικών παραγόντων σε δημοκρατικά εκλεγμένους φορείς, τα ήδη πανάκριβα δημοτικά τέλη που θα ακριβύνουν ακόμη περισσότερο με την αύξηση τουλάχιστον κατά 40%, το πανάκριβο νερό και οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Καστοριάς που προσλαμβάνει συμβούλους και συνάπτει συμβάσεις που σκανδαλίζουν.... είναι εδώ, πίσω και πάλι. Και δεν εξαφανίζονται ούτε από το πέπλο φίμωσης και της μπούρκας στην ενημέρωση και την κριτική.



* * *


ΕΤΣΙ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ μετά τις εορτές και τα Καρναβάλια του 2020, που παρεμπιπτόντως πέτυχαν για μια ακόμη φορά να διαψεύσουν τις Κασσάνδρες και τους Κάσσανδρους που προτείνουν μεταφορά των ημερομηνιών τους —όλα στο ξεπούλημα για τον τουρισμό, δείχνει την απελπιστική εικόνα της ερήμωσης, επαυξημένη από την μεθεόρτια δικαιολογία. 

Αυτοί που δόξαζαν εαυτούς και αλλήλους, ιδίως τους κρατούντες με λιβανιστήρια και ουρανομήκεις προσευχές για τους πολυχρονεμένους της πόλης και του νομού, κλείστηκαν και πάλι στα σπίτια τους, με τα φίμωτρα να τους εμποδίζουν να συμφωνήσουν ότι οι φωτογραφίες από τα καρναβάλια και την ευθυμία, τα δοξάστε με, τα ανακτορικά ήθη που εισάγονται στο δημόσιο και δημοτικό βίο, δεν είναι η Καστοριά ούτε η πραγματικότητα. Και ότι η Καστοριά είναι πάντα στην ίδια απελπιστική θέση. Παρεμπιπτόντως, σταμάτησαν προσωρινά, τα droms και «τα περνάμε τέλεια».

Με την επιπλέον διαφορά, —που συνιστά και τον μεγάλο κίνδυνο για την δημοκρατική ζωή του τόπου— να καταγράφονται για πρώτη φορά στην ιστορία της Καστοριάς, μερικοί σημερινοί κρατούντες, να μη θέλουν να ακούσουν κουβέντα γι’ αυτό. Και καμμιά κριτική. Κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε ποτέ στην τοπική ιστορία. Ούτε καν την εποχή των δοτών και διορισμένων δημάρχων. 

Συμβαίνει μάλιστα το οξύμωρο να κατηγορούν οι ίδιοι, τους προκατόχους τους για τα χάλια που παρέλαβαν, και ταυτόχρονα να μη επιτρέπουν καμμιά κριτική για τα χάλια που οφείλουν να διορθώσουν. Πώς γίνεται αυτό; «Θα είναι σαν χάλια, αλλά δεν θα είναι», όπως θα προφήτευε κάθε επίδοξος μετά Χριστό προφήτης.

Έτσι πάντως μοιάζουν να αναφέρουν μερικά MME, σε μια πόλη στην οποία υπήρξαν δημότες με δημόσιο παρεμβατικό λόγο για την Δημοκρατία και την προκοπή, όπως ο Παναγιώτης Κρίκης, παλαίμαχος δικηγόρος που έφυγε από την ζωή τις τελευταίες ημέρες. 

Υπήρξαν όμως και έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης που κολάκευαν συστηματικά κάθε αρχή και εξουσία ακόμη και πολλές δεκαετίες προηγουμένως. Όταν ενδεικτικά απηύθυναν στον Δήμο Καστοριάς αμείλικτα κατευθυνόμενα ερωτήματα του τύπου για το πότε επιτέλους θα κατεδαφίσει ο δήμος τα «παληοντούβαρα» από την Σκαπέρδειο αγορά· όπου «παληοντούβαρα» τα βυζαντινά τείχη. 

Πίσω πάλι στο σήμερα, γεγονός είναι ότι οι διοργανώσεις του δήμου Καστοριάς την περίοδο των εορτών, δεν ήταν αποτυχημένες. Έδειξαν ότι υπάρχει δυνατότητα ίσως και επιθυμία του χρόνου, να βελτιωθούν. Αν εξαιρεθεί το αφόρητο βαλκανικό φεστιβάλ που ενώ ο κόσμος το έχει απορρίψει και έχει ακυρωθεί, κάποιοι, επιμένουν —για τους δικούς τους λόγους— να το συντηρούν στην ζωή, και τα βλοσυρά, πνιγηρά, κακόηχα σλαβικά και κυρίως σκοπιανά ακούσματα, που επιτέλους και για πρώτη φορά προκάλεσαν διευρυμένες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από παλιούς και νεότερους Καστοριανούς για επιχείρηση εκφυλισμού των τοπικών εθίμων. 

Αν εξαιρεθεί η πρωτοφανής διάθεση σταρ-σύστεμ —χωρίς σταρ όμως— που για την ώρα (δεν θα κρατήσει πολύ αυτό) ποτίζει την ματαιοδοξία ορισμένων μόνο από τους κρατούντες και τις αυταπάτες άλλων, και ένα μίνι νεποτισμό που παρουσιάζεται, η προσπάθεια του δωδεκαημέρου δεν ήταν ακριβώς κακή.

Μπορεί πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα η "Μαγική λιμνοπολιτεία" (τίτλος γλωσσοδέτης) να μη δικαίωσε ούτε τις βασικές προβλέψεις του δήμου Καστοριάς, όμως κάποια άλλα στοιχεία της περιόδου συμπεριλαμβανόμενου του happening για την Πρωτοχρονιά στο Ντουλτσό (στο οποίο καμιά δουλειά και δικαιολογία δεν έχουν τα σλαβικά ακούσματα που ήταν απολύτως κακόηχα), η ΟΔΟΣ εκτιμά ότι δεν απέτυχαν οι διοργανώσεις. Όμως αυτά τέλειωσαν και ήδη ο μισός Ιανουάριος έχει περάσει. Με την επόμενη ημέρα να είναι ήδη εδώ. 


* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς


Αυτοί που δόξαζαν εαυτούς και αλλήλους, ιδίως τους κρατούντες με λιβανιστήρια και ουρανομήκεις προσευχές για τους πολυχρονεμένους της πόλης και του νομού, κλείστηκαν και πάλι στα σπίτια τους, με τα φίμωτρα να τους εμποδίζουν να συμφωνήσουν ότι οι φωτογραφίες από τα καρναβάλια και την ευθυμία, τα δοξάστε με, τα ανακτορικά ήθη που εισάγονται στο δημόσιο και δημοτικό βίο, δεν είναι η Καστοριά ούτε η πραγματικότητα. Και ότι η Καστοριά είναι πάντα στην ίδια απελπιστική θέση.



* * *

ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ "Μαγικής λιμνοπολιτείας" ανεκατέλαβε η "Σκοτεινή ερημοπολιτεία". Και έως το επόμενο Φθινόπωρο – Χειμώνα που θα επιτρέψουν τις νέες αυταπάτες, οι βομβαρδισμένοι δρόμοι, τα ξηλωμένα και επικίνδυνα πεζοδρόμια, οι ακαλαίσθητοι κοινόχρηστοι δημοτικοί χώροι, που δεν συναντά κανείς ούτε και στον Τρίτο Κόσμο —όπου παρεμπιπτόντως δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτούς...

Η έλλειψη υποδομών (πνευματικό κέντρο και όχι μόνο), η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, η ανάμειξη εξωθεσμικών παραγόντων σε δημοκρατικά εκλεγμένους φορείς, τα ήδη πανάκριβα δημοτικά τέλη που θα ακριβύνουν ακόμη περισσότερο με την αύξηση τουλάχιστον κατά 40%, το πανάκριβο νερό και οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Καστοριάς που προσλαμβάνει συμβούλους και συνάπτει συμβάσεις που σκανδαλίζουν και διέκοπτε αιφνίδια την παροχή υπηρεσιών...

Η απουσία Σχολών, η εγκατάλειψη του κέντρου, η ερήμωση της πόλης, η ζοφερή οικονομική κρίση που βίωσε ο εμπορικός κόσμος της Καστοριάς όλο το 2019 αλλά και στην διάρκεια των εορτών —μόνο που οι οιμωγές τους πνίγονται από τις επευφημίες του Αστερίξ και του Οβελίξ, στο γαλατικό χωριό της Καστοριάς είναι εδώ, πίσω και πάλι. 

Και δεν εξαφανίζονται ούτε από το πέπλο φίμωσης και της μπούρκας στην ενημέρωση και την κριτική, ούτε από τα led λαμπιόνια. 

Ο νέος δήμαρχος, που πολιτικά άρχισε να δείχνει λιγότερο νέος απ’ όσο ίσως του παριστούν ότι παραμένει, έχει ακόμη άφθονο χρόνο και απεριόριστες δυνατότητες να αντιστρέψει την φθίνουσα πορεία. 

Καθώς η δημοκρατική εκλογή δεν είναι Nobel ούτε Oscar, δεν βραβεύθηκε δηλαδή για τις επιτυχίες του, αλλά με την εντολή να επιτύχει, όπως υποσχέθηκε, έστω κι’ αν αυτά συνέβησαν έτσι χωρίς πρόγραμμα, μπορεί ακόμη και τώρα να ηγηθεί μιας προσπάθειας αποτελεσματικής υπηρεσίας του κοινωνικού συνόλου και του καλού της Καστοριάς. 

Απαραίτητη προϋπόθεση να περιορίσει τους παρασκηνιακούς και προσκηνιακούς που του θαμπώνουν την πραγματικότητα. Διότι αν είναι όλα τέλεια στην "Σκοτεινή ερημοπολιτεία" , τότε στ’ αλήθεια τι ακριβώς δεν έκαναν καλά οι προηγούμενοι; 
Θα το κάνει όμως; 



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1017.





Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/9/20

    Περιμένει ραντεβού με τον Πρωθυπουργό.... Για τα μάτια του κόσμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/9/20


    Κι’ όμως, σε περίοδο σαν την σημερινή, που η Καστοριά λίγο απέχει να αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση –με την αποκλειστική σημασία του γενικότερου προσανατολισμού του τόπου– δεν βρέθηκαν ποτέ τόσοι και τόσο μαζικά να προσχωρούν τόσο πρόθυμα στην άρνηση της πραγματικότητας. Και ίσως λίγο χειρότερα: στην φαντασίωση μιας άλλης.
    ΒΛΕΠΕ, ΔΗΛΑΔΗ, ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ "ΣΤΗΡΙΖΩ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ