Τα... σκόρδα, τα κέρατα και το ξόρκισμα του κακού, επισήμως πλέον στην παρηκμασμένη άδεια Μητροπόλεως. |
Φέτος για πρώτη φορά υπήρξαν δυο θεμελιώδεις, περίεργες αλλαγές
ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ απαρατήρητη η διαφοροποίηση στην έναρξη της παρελάσεως του Καρναβαλιού της Καστοριάς.
ΠΑΝΤΟΤΕ σε σύγκριση με όσα συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια.
ΕΠΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ αρχής Δημητρίου Παπουλίδη καθιερώθηκε η μάλλον κακή ιδέα να ανοίγει το δημοτικό συμβούλιο, σχεδόν σύσσωμο την παρέλαση, φορώντας όλες και όλοι τις τοπικές ενδυμασίες.
ΤΟ ΙΔΙΟ περίπου διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, απ’ όλες τις δημοτικές αρχές.
ΦΕΤΟΣ για πρώτη φορά υπήρξαν δυο θεμελιώδεις, περίεργες αλλαγές.
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της παρέλασης —με την ομάδα του δημάρχου, μια φιγούρα με σκόρδα, κισσούς, πράσινα, χορτάρια, καλαμπόκι ως σύμβολο φαλλού, κέρατα κλπ κλπ… (*)
ΥΙΟΘΕΤΕΙ ως φαίνεται, επίσημα η νέα δημοτική αρχή την ατεκμηρίωτη εκδοχή ότι στο καστοριανό καρναβάλι όντως οι Καστοριανοί ξόρκιζαν το κακό; Για να έχουν υγεία και να είναι καρπερά τα χωράφια και τα ζωντανά τους;
ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΡΔΑ, τους φαλλούς, τις κουδούνες, τα τομάρια των ζώων και τα χορτάρια στο κεφάλι, όπως υποστηρίζουν αυτοί που μετέτρεψαν το καρναβάλι σε παγανιστικό βαλκανικό (δήθεν βακχικό) happening.
ΚΑΙ ΟΧΙ ένα αστικό έθιμο, ένα απλό ξεφάντωμα χαράς και χορού, όπως κυρίως είναι.
Η ΑΛΛΗ εξαλλαγή είναι ότι η έναρξη της παρέλασης του καρναβαλιού πραγματοποιήθηκε από μια ολιγάριθμη, κλειστή ομάδα.
ΣΧΕΤΙΚΩΝ και ασχέτων με το καρναβάλι, του περιγύρου του δημάρχου ως και μελών της πατρικής οικογένειάς του, με την εξήγηση ότι πάντοτε διασκέδαζαν μαζί του (κάτι διόλου πρωτότυπο αλλά και όχι αρκετό).
ΒΕΒΑΙΑ δεν ήταν κι όλοι.
ΦΗΜΕΣ ανέφεραν ότι το φαινόμενο σχολιάστηκε ειρωνικά, όχι μόνο από τους υπηκόους θεατές, αλλά και από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
* * *
(*) Ω, τι σύμπτωση! Δύο ημέρες πριν, στις 6 Ιανουαρίου 2020 στο χιονισμένο Λονδίνο, oι "Green Men" ή αλλιώς "Holly Men" των Κελτών, εμφανίστηκαν -όπως εξ άλλου κάθε χρόνο τις ίδιες ημέρες των Θεοφανείων (κάτι που συμβαίνει σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου που έχουν καρναβάλια τις ίδιες ημέρες με την Καστοριά), κατά την 12η Νύκτα του Δωδεκαημέρου (της Αγγλικανικής Εκκλησίας), στις εορταστικές χειμερινές εκδηλώσεις των Άγγλων, αποδεικνύοντας ότι καμμιά πρωτοτυπία ούτε και σε αυτό τον τύπο με τα σύμβολα, δεν είχαν οι σοφοί της Καστοριάς. Αλλά αυτά συμβαίνουν στους Κέλτες -και σε κάποιους άλλους γείτονες ["εδώ" και "εδώ"].
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1017
Τυρναβιτικο Καρναβαλι
ΑπάντησηΔιαγραφή