15.10.23

ΟΔΟΣ: Αποκαρδιωτικό σκηνικό


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 22.6.2023 | 1180


Σε όλο αυτό το αποκαρδιωτικό σκηνικό, με τις εκατοντάδες φωτογραφίες, κανείς δεν ρώτησε τίποτε. Η δε αδιαφιλονίκητη νικήτρια και βεβαία επόμενη και μοναδική βουλευτής κ. Μαρία Αντωνίου, συνέχισε ευπειθώς την συνήθεια των φωτογραφιών, με αγκαλίτσες και φιλάκια.


Παραμονές πια των εκλογών της 25ης Ιουνίου και παρά το γεγονός ότι οι κάλπες είναι ακόμη… άδειες, θα χρειαστεί να γεμίσουν, όπως τόσο παραστατικά τονίζουν διαρκώς οι αρχηγοί των κομμάτων. Ενώ όταν θα αδειάσουν για να καταμετρηθούν οι ψήφοι, χωρίς σταυρούς αυτή την φορά, θεωρητικά δεν αποκλείεται να υπάρξει μια έκπληξη. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι να χρωματιστεί ολόκληρη σχεδόν η Ελλάδα στον πολιτικό χάρτη, γαλάζια. Όπως συνέβη και ένα μήνα προηγουμένως.

Η αλήθεια είναι ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου, στις οποίες υπήρχε και η σταυροδότηση των υποψήφιων βουλευτών, ήταν κατά κυριολεξία εκλογές για το Κοινοβούλιο, αφού λίγο-πολύ, εκλέχτηκαν οι σίγουροι βουλευτές. Τώρα απομένει —με βάση τα τελικά ποσοστά των κομμάτων και την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής— να προκύψει η έκταση της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τις έδρες που θα καταλάβει στη Βουλή, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί να ασκεί το έργο της ανεμπόδιστα. 

Συνεπώς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εκλογική περιφέρεια της Καστοριάς, τα αποτελέσματα δεν έχουν να εκπλήξουν κανένα απολύτως, τουλάχιστον σε σχέση με την Νέα Δημοκρατία. Δεν αποκλείεται όμως, φυγόκεντρες τάσεις να αποτυπωθούν μέσω της αποχής από την κάλπη ή και με άλλο τρόπο, όπως είναι η εκδικητική ψήφος σε αντίπαλο κόμμα. Είτε αυτό αφορά τους ζηλωτές οπαδούς των χαμένων από τον πρώτο γύρο υποψήφιων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, είτε αφορά στους ψηφοφόρους του ΣυΡιζΑ πρωτίστως, που δείχνουν να βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση άλλης στέγης και σε σαφή αποσυσπείρωση, καθώς στο εξής η Καστοριά θα είναι μονοεδρική και δεν θα λειτουργεί συνεκτικά ούτε και ο εκλεγμένος βουλευτής. 

Όπως είναι γνωστό η εκδικητική ή χαλαρή ψήφος στην Νέα Δημοκρατία είναι ένα παλιό χόμπι ειδικά για την περιοχή της Καστοριάς. Καθ’ ότι οι δυσαρεστημένοι προτιμούν με την στάση τους ακόμη και να δώσουν «γραμμή» υπερψήφισης άλλων κομμάτων ή και αποχής. Την επιλέγουν από το να προβληματισθούν για τα αίτια της προσωπικής ήττας τους, σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να περιγράφεται και ως «παλιά μου τέχνη κόσκινο». 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 22.6.2023 | 1180 | σ.4


Μάλιστα οι υψηλοί επισκέπτες έκλιναν ευλαβικά το γόνυ τους σε μνημείο του ποντιακού ελληνισμού σε κοινότητα της περιοχής, ενώ απέφυγαν επιμελώς να πράξουν ανάλογα για τα μνημεία του μακεδονικού αγώνα. Για να μη θυμηθούν οι πολίτες τα λόγια τα μεγάλα για το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.


* * *

Αλλά ειδικά αυτή την φορά με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται, πάντα την επόμενη ημέρα των εκλογών, το τι θα απογίνει η πολιτική έκφραση των ψηφοφόρων του ΣυΡιζΑ. Οι οποίοι στην Καστοριά, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, προέρχονται από το ΠαΣοΚ και ειδικά από τα πολιτικά ορφανά του αείμνηστου Φίλιππου Πετσάλνικου, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία κυβέρνηση του ΠαΣοΚ υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου μετά το 2009. Και ειδικά στην περίοδο της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ υπό τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο στην κρίσιμη περίοδο ως το 2015, όταν και τα ηνία της χώρας ανέλαβε ο ΣυΡιζΑ συγκυβερνώντας με ένα προσωποκεντρικό κόμμα, τους "Ανεξάρτητους Έλληνες" του κ. Πάνου Καμμένου, που εξέφρασε συγκυριακά τα άστεγα της λαϊκής Δεξιάς στην Ελλάδα.

Η επόμενη ημέρα για την Καστοριά φαντάζει χωρίς μεγάλη προσδοκία. Πέρα από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του σε… ξενοδοχείο της περιοχής, έξω από την Καστοριά, παραμονές των εκλογών της 21ης Μαΐου, δήλωσε στους λιγοστούς (συγκριτικά με την απήχηση του κόμματος στην περιοχή) συγκεντρωμένους, ότι ως επόμενος πρωθυπουργός θα αναλάβει προσωπικά την υπόθεση της Καστοριάς, κανείς άλλος από κανένα κόμμα δεν είπε κάτι ειδικά για την Καστοριά. 

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν οι της Νέας Δημοκρατίας και στην προεκλογική περίοδο που κλείνει αύριο Παρασκευή, αφού τίποτε απολύτως δεν ειπώθηκε συμπληρωματικά ή περισσότερο στα όσα συνέβησαν προεκλογικά.  Η δύναμη της εικόνας και πιο συγκεκριμένα, η υποβάθμιση του πολιτικού λόγου —αν και το φαινόμενο περιγράφεται καλύτερα ως αφανισμός— μέσα από τα φωτορεπορτάζ. Με τις αναμνηστικές φωτογραφίες των κ.κ. Μαρίας Αντωνίου, Ζήση Τζηκαλάγια και Αγνής Κανδύλη-Μυκωνιάτη συνέχισε ακάθεκτη το υπονομευτικό της έργο για την περιοχή. Αποκορύφωση αυτού του φαινομένου ήταν η δήθεν περιοδεία… κλιμακίου με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Χαρδαλιά. 

Κατά την διάρκεια της «περιοδείας» λήφθηκαν εκατοντάδες φωτογραφίες. Οι κ.κ. Γεωργιάδης και Χαρδαλιάς συνοδευόμενοι από τους… υποψήφιους βουλευτές του νομού, τον πρόεδρο και τα μέλη της ΔΕΕΠ υποτίθεται ότι επισκέφθηκαν την πόλη της Καστοριάς, σε εμπορικά καταστήματα, καφέ και χώρους εστίασης. 

Επίσης, μετέβησαν την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς προκειμένου να περιφέρουν την βαθειά ευσέβεια της Νέας Δημοκρατίας συνολικά και να μην αφήσουν πολλά περιθώρια σε κόμματα του… ρωσικού κλίματος να αλιεύσουν ψήφους. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Εντυπωσιακά πολλές (θυμίζοντας άλλες εποχές) ήταν οι φωτογραφίες με μικρά παιδιά της περιοχής, που δημοσιοποιήθηκαν και από τους δύο. Παρ’ όλα αυτά, η ΟΔΟΣ θόλωσε τα χαρακτηριστικά των προσώπων στην φωτογραφία που επέλεξε να δημοσιεύσει, για την προστασία της ανηλικότητας. 


Σε σχέση με την Καστοριά και οι δυο τους, δεν είπαν και δεν δεσμεύτηκαν για απολύτως τίποτε. Ακριβώς αντίθετα δήλωσαν ότι με την ψήφο τους οι πολίτες της Καστοριάς αναγνώρισαν το μεγάλο έργο της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου της Νέας Δημοκρατίας και ότι το διακύβευμα είναι κάτι άλλο, από την επιβίωση και την σωτηρία της περιοχής που ερημώνει. 


* * *

Στη συνέχεια, το ακάματο κλιμάκιο της ΝΔ μετέβη στο Δισπηλιό, στο Άργος Ορεστικό, στην Μεσοποταμία, στην Διποταμία, στο Νεστόριο, στο Μαυροχώρι, στην Κορησό, στους Αμπελόκηπους, στο Κωσταράζι και στον Γέρμα, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με… επιχειρηματίες και εργαζόμενους. 

Είχε δε την ευκαιρία, να ανταλλάξει απόψεις με εκπροσώπους αρχών και φορέων, αναλύοντας το κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία. Για το οποίο δεν έγινε κανείς ειδικότερος λόγος αφού ως γνωστό, δεν προβλέπει τίποτε συγκεκριμένο για την Καστοριά, εκτός από αοριστίες και ευχολόγια. 

Μάλιστα οι υψηλοί επισκέπτες έκλιναν ευλαβικά το γόνυ τους σε μνημείο του ποντιακού ελληνισμού σε κοινότητα της περιοχής, ενώ απέφυγαν επιμελώς να πράξουν ανάλογα για τα μνημεία του μακεδονικού αγώνα. Για να μη θυμηθούν οι πολίτες τα λόγια τα μεγάλα για το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους. 

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος των επισκέψεων ο κ. Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων ανέφερε με σημασία: «Η ολοήμερη περιοδεία μας στην Καστοριά με τον Νίκο Χαρδαλιά πραγματικά μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία. Επισκεφθήκαμε εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια και συνομιλήσαμε με απλούς πολίτες, επιχειρηματίες, φοιτητές, εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η θερμή υποδοχή και η αγάπη που εισπράξαμε αποτελούν τη μεγαλύτερη αναγνώριση για το έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν επαναπαυόμαστε όμως...».


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν οι της ΝΔ και στην προεκλογική περίοδο αφού τίποτε απολύτως δεν ειπώθηκε. Η δύναμη της εικόνας και πιο συγκεκριμένα, η υποβάθμιση του πολιτικού λόγου -αν και το φαινόμενο περιγράφεται καλύτερα ως αφανισμός- μέσα από τα φωτορεπορτάζ. Με τις αναμνηστικές φωτογραφίες των κ.κ. Αντωνίου, Τζηκαλάγια και Κανδύλη-Μυκωνιάτη συνέχισε ακάθεκτη το υπονομευτικό της έργο για την περιοχή. Αποκορύφωση αυτού του φαινομένου ήταν η δήθεν περιοδεία… κλιμακίου με επικεφαλής τους Γεωργιάδη-Χαρδαλιά. 


* * *

Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιάς, στην δική του δήλωση μεταξύ άλλων τόνισε: «Το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν αφορά τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την ίδια μας την πατρίδα». Δηλαδή σε σχέση με την Καστοριά και οι δυο τους, δεν είπαν και δεν δεσμεύτηκαν για απολύτως τίποτε. 

Ακριβώς αντίθετα δήλωσαν ότι με την ψήφο τους οι πολίτες της Καστοριάς αναγνώρισαν το μεγάλο έργο της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου της Νέας Δημοκρατίας και ότι το διακύβευμα είναι κάτι άλλο, από την επιβίωση και την σωτηρία της περιοχής που ερημώνει. 

Σε όλο αυτό το αποκαρδιωτικό σκηνικό, κανείς δεν ρώτησε τίποτε. Οι χαμένοι των εκλογών «υποψήφιοι» βουλευτές δεν είχαν και κάποιον ειδικό λόγο να το κάνουν, —άλλωστε… θα μιλήσουν μετά τις εκλογές. Η δε αδιαφιλονίκητη νικήτρια και βεβαία επόμενη και μοναδική βουλευτής κ. Μαρία Αντωνίου, συνέχισε ευπειθώς την συνήθεια των φωτογραφιών, με αγκαλίτσες και φιλάκια.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Ιουνίου 2023, αρ. φύλλου 1180.



4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/10/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/10/23

    Είναι εκπληκτικό ότι υπουργοί του Μητσοτάκη, εκθέτουν φωτογραφικά ανήλικα παιδιά και τα "εκμεταλλεύονται" για προεκλογική διαφήμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/10/23

    Όπως στη Βόρεια Κορέα: Χειροκροτούν τους εαυτούς τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/10/23

      Μπα, ο Μητσοτάκης σταλινικός;

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ