8.4.16

ΟΔΟΣ: Με δύο καμήλες


Hagios Minas Efimerida ODOS


Άγνωστο ακόμη από πια «πόρτα» επιχειρείται μετά από χρόνια ανακωχής να επανέλθει το αίτημα ανέγερσης νέου Ι. Ναού στην μνήμη του πολιούχου Αγίου Μηνά και μάλιστα σε κάποια περίβλεπτη θέση κοντά στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας επί της λεωφόρου των Κύκνων, ή στην περιοχή της λαϊκής αγοράς.

Υπενθυμίζεται πώς όταν στο παρελθόν επί δημαρχίας κ.  Ιωάννη Τσαμίση τέθηκε το ίδιο θέμα, καθώς ο Δήμος είχε κατ’ αρχάς αποδεχθεί να μεταβιβάσει ένα δημοτικό οικόπεδο, προκλήθηκαν σοβαρές διαμαρτυρίες και διαφωνίες.  Έτσι χάρη και σ’ αυτές οφείλεται το γεγονός της άτακτης υποχώρησης της ιδέας.

Οι δημότες διαμαρτυρήθηκαν, όχι μόνο επειδή στην Καστοριά ήδη υπάρχει ναός του Αγίου Μηνά στο παραδοσιακό κέντρο της Καστοριάς, ναός  που παγιώθηκε και έχει ταυτισθεί με την ιστορία της πόλης. Αλλά και διότι δεν υπάρχει κανείς λογικός λόγος που να υπαγορεύει, ειδικά στις σημερινές εποχές, την κατασπατάληση χρήματος για κάτι που δεν χρειάζεται η Καστοριά.

Πάντως απ’ όσους αναλύουν καταστάσεις και συμπεριφορές, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ταυτόχρονα με τις φήμες αυτές, η Ι. Μητρόπολη Καστοριάς έκρινε ότι θα ήταν σωστό, στις ανακοινώσεις της για το πρόγραμμα εορτασμού της τοπικής αργίας του Αγίου Μηνά και της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, οι σχετικές εκδηλώσεις και λειτουργίες, δεν θα γίνονταν απλά στο ναό του Αγίου Μηνά, αλλά στο ναό που λειτουργεί και στην μνήμη της Παναγίας.

Προφανώς βρέθηκε η κατάλληλη ευκαιρία να πλαγιοκοπήσουν την κοινή γνώμη με την ανακριβή πληροφόρηση, ότι ο πολιούχος Άγιος Μηνάς, είναι άστεγος. Από πληροφορίες της ΟΔΟΥ, ήδη εκφράστηκαν οργισμένες αντιδράσεις, ειδικά σε βάρος του Δήμου που παραχωρεί* αφειδώς οικόπεδα, για σπάταλες και αδικαιολόγητες ενέργειες.


(*) Υπενθυμίζεται ότι το 2010, ο δήμος Καστοριάς, 3 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, απεφάσισε να παραχωρήσει στην Ι. Μητρόπολη Καστοριάς, δημοτική έκταση 10 στρεμμάτων στην περιοχή «Πέτρας», για την ανέγερση νέου Γηροκομείου, από… άγνωστο δωρητή. Οι μοναδικοί που μειοψήφησαν ήταν οι κ.κ. Γεώργιος Σέτκος, Αντιγόνη Καραμανίδου-Αμανατίδου,  Κωνσταντίνος Κοντόπουλος και Κωνσταντίνος Τσανούσας.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Νοεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 812.
Φωτογραφία: Φιάλη οδοιπόρου-προσκυνητή  με απεικόνιση του Αγίου Μηνά με δύο καμήλες, από την περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, 6-7ο μΧ, τερακότα, Louvre, Παρίσι Γαλλίας.



Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ