7.12.22

ΟΔΟΣ: Ελευθεροτυπία



Η ΟΔΟΣ δεν μπορεί καν να υποθέσει την θέση που... επάξια διεκδικεί η περιοχή της Καστοριάς στην διαφθορά, διαπλοκή και ασφυξία του τύπου τα τελευταία χρόνια.


Κόλαση για ολόκληρη την Ελλάδα και όχι απλά για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ούτως ή άλλως έχει αυτοτελή και διαρκή ευθύνη,  αποτελεί τις τελευταίες ημέρες  η αξιολόγηση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Μαΐου που είναι και η «Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου».  Διότι στην διεθνή κατάταξη η Ελλάδα μόνο σε ένα έτος, έχει υποχωρήσει κατά 38 ολόκληρες θέσεις όπως σχολιάζεται και από διεθνή μέσα. Βρίσκεται πλέον στην 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε σύνολο 180 κρατών!  

Η Ελλάδα του 2022 επί ημερών Κωνσταντίνου Μητσοστάκη (και στην Καστοριά επί ημερών αυτών που κινούν τα νήματα) βρίσκεται κάτω από χώρες όπως η Τυνησία, το Τόγκο, η Μποτσουάνα. Καλύτερη εικόνα όσον αφορά την ελευθερία του τύπου παρουσιάζουν, σύμφωνα με τους "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα", χώρες που για δεκαετίες έχουν πρόβλημα  διαφθοράς, διαπλοκής και ελέγχου της ενημέρωσης, όπως η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και οι άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Σημειώνεται ότι εκτός από την Ελλάδα (-38 θέσεις) και την Κύπρο (-39 θέσεις) καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν καταγράφει τόσο μεγάλη υποχώρηση μέσα σε έναν χρόνο στη σχετική κατάταξη και η σύμπτωση των δύο κρατών, δεν μπορεί να είναι τυχαία αλλά στοιχείο που επιτρέπει την υπόθεση ότι η διαφθορά είναι εθνικό σπορ. 

Αιτιολογώντας την εξέλιξη αυτή, οι "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" σημειώνουν ότι «το 2021 και το 2022 η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα δέχθηκε σοβαρά πλήγματα, με τους δημοσιογράφους να εμποδίζονται τακτικά στην κάλυψη ζητημάτων, από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία Covid», ενώ «η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη». Στηλιτεύουν μάλιστα ιδιαιτέρως το ότι «πρόσφατες τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας αλλά και της αυστηροποίησης των ποινών κατ’ απαίτηση του όχλου που υποδαυλίζουν τα ίδια τα ΜΜΕ (προσθέτει η ΟΔΟΣ) επιτρέπουν τον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου με σαθρό νομικό υπόβαθρο και κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας. 

Η ΟΔΟΣ δεν μπορεί καν να υποθέσει την θέση που… επάξια διεκδικεί η περιοχή της Καστοριάς στην διαφθορά, διαπλοκή και ασφυξία του τύπου τα τελευταία χρόνια. Παρατηρεί ωστόσο το γεγονός ότι το τοπικό πολιτικό προσωπικό για μια ακόμη φορά σφυρίζει αδιάφορα. Ενώ τα ΜΜΕ της Καστοριάς, κατέκτησαν την… ελευθεροτυπία, τότε που σχεδόν σύσσωμα κατήγγειλαν τον… Ανέστη Αγγελή για… αυταρχικές μεθόδους… φίμωσης.


Φωτογραφία: Ο Πούτιν στο Άγιον Όρος το 2016.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1123.


* * *

"Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου"
Συναγερμός για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα

Στη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών «κατρακύλησε» η Ελλάδα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Αυτό δείχνει η σχετική κατάταξη των «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» για το 2022.

H αξιολόγηση δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Τρίτη 3 Μαΐου, που είναι και η "Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου". Στη διεθνή κατάταξη η Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά 38 ολόκληρες θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, δηλαδή κάτω από χώρες όπως η Τυνησία, το Τόγκο, η Μποτσουάνα. Καλύτερη εικόνα όσον αφορά την ελευθερία του τύπου παρουσιάζουν, σύμφωνα με τους "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα", η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και οι άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σημειώνεται ότι εκτός από την Ελλάδα (-38 θέσεις) και την Κύπρο (-39 θέσεις) καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν καταγράφει τόσο μεγάλη υποχώρηση μέσα σε έναν χρόνο στη σχετική κατάταξη.

Αιτιολογώντας την εξέλιξη αυτή, οι "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" σημειώνουν ότι «το 2021 και το 2022 η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα δέχθηκε σοβαρά πλήγματα, με τους δημοσιογράφους να εμποδίζονται τακτικά στην κάλυψη ζητημάτων, από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία Covid», ενώ «η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη».

Στηλιτεύουν μάλιστα ιδιαιτέρως το ότι «πρόσφατες τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας- επιτρέπουν τον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου με σαθρό νομικό υπόβαθρο και κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας. Η ποινικοποίηση, με ποινή φυλάκισης πέντε ετών, της διάδοσης ψευδών ειδήσεων δεν συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, ούτε με τις ευρωπαϊκές νομικές προδιαγραφές».

Η οικονομική βιωσιμότητα των ΜΜΕ είναι μία από τις προκλήσεις, που απειλούν την ελευθερία του τύπου. Αυτό ανησυχεί και τον Νίκο Παναγιώτου, αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  ο οποίος δήλωσε στο Deutsche Welle: «Τύπος ο οποίος δεν μπορεί να είναι οικονομικά ανεξάρτητος, Μέσα Ενημέρωσης τα οποία βασίζονται σε κρατικές χρηματοδοτήσεις σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα υπονομεύεται η αξιοπιστία τους, υπονομεύεται η ανεξαρτησία τους καθώς για να επιβιώσουν θα πρέπει να βασιστούν σε τρίτες πηγές χρηματοδότησης».


* * *

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/12/22

    Σε ένα κράτος που δεν μπορούν ούτε επιστήμονες να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους για ένα επιστημονικό θέμα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να επέμβει ο εισαγγελέας, είναι δυνατόν να υπάρχει ελευθεροτυπία;

    Ας μη ξεχνάμε τι έγινε με τον καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

    https://www.libre.gr/2021/08/23/paremvasi-eisaggelea-gia-tin-anartis/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/12/22

    Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω, ότι η Κύπρος μπορεί να έπεσε κατά πολύ στην κατάταξη, αλλά βρίσκεται ακόμα στην 65η θέση, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κάτω από αυτή, σε αντίθεση με την Ελλάδα που βρίσκεται στην 108η θέση και οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που είναι κάτω από αυτή είναι η Ρωσία και η Λευκορωσία.

    Είναι βέβαια λυπηρή η εξέλιξη στην Κύπρο, αφού από το επίπεδο των κρατών της Δυτικής Ευρώπης έπεσε στο επίπεδο των Βαλκανίων, αλλά μη τη συγκρίνουμε με ένα κράτος που είναι απλά πάνω από την Ρωσία και την Τουρκία.

    https://rsf.org/en/region/europe-central-asia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/12/22

    Όσο είμαστε πανω από την Τουρκία όλα είναι τέλεια.
    Σίγουρα η Ουκρανία είναι πρώτη στην Ελευθεροτυπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/12/22

    Μεγ. Βρετανία (24η), ΗΠΑ (36η). Κατά τα άλλα ο Julian Assange σαπίζει στην φυλακή εδώ και δέκα χρόνια. Μπράβο τους, ωραία Ελευθεροτυπία έχουνε.
    Σκεφτήτε λίγο πριν ανοίξετε το ρημάδι για Ερντογάν, Πούτιν, Κιμ Γιουν και οποιονδήποτε τριτικοσμικό δικτάτορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ