4.12.20

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
«Κανένα θετικό κρούσμα στην Καστοριά τις τελευταίες 30 ημέρες! Αποκαλυπτικό γράφημα του Δήμου Καστοριάς, που προχωρά δυνατά και αισιόδοξα στην επόμενη μέρα. Την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφονται ακόμα θάνατοι και συνεχίζουν να παρουσιάζονται και να αυξάνονται τα κρούσματα, η Καστοριά εδώ και πολύ καιρό έχει “μηδενίσει τα κοντέρ” κι έχει καταφέρει να οριζοντιώσει την καμπύλη! Οι αριθμοί άλλωστε είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Ο Δήμος Καστοριάς παίρνει την πρωτοβουλία και παρουσιάζει ένα αποκαλυπτικό γράφημα, που δείχνει ξεκάθαρα ότι η Καστοριά βγαίνει νικήτρια από την καταιγίδα της πανδημίας. Ότι εδώ μένουμε όρθιοι και ασφαλείς. Ότι “εδώ κερδί ΖΟΥΜΕ” το μέλλον μας». 
11.5.2020
Ιωάννης Κορεντσίδης


«επιΜένουμε Καστοριά»

«συνεχίΖΟΥΜΕασφαλείς» - «εδώ κερδίΖΟΥΜΕ»



* * *

«Αλλά πια τόση χαρά και τόσα πανηγύρια, σε μια πόλη και ένα δήμο που θρήνησε 13 θύματα-νεκρούς από το κορωνοϊό και πάνω από 85 κρούσματα, δεν περίμενα». 

* * *


Κύριε Μπαϊρακτάρη

Aποφάσισα να κρατήσω την ανωνυμία μιας και δεν έχει και τόση σημασία το ποιος είμαι, αλλά το τι γράφω. 

Προβληματίζομαι άλλωστε στα σοβαρά με όσα γίνονται τελευταία στην Καστοριά. Όπως και για τα κρούσματα των ελεύθερων σκοπευτών, φανατικοί υποστηρικτές της δημοτικής αρχής, που κρύβονται στο ίντερνετ και τσακίζουν τους σκεφτόμενους. Αν δεν γράφεις μπράβο και εύγε, σε ποδοπατάνε. Κανονική τρομοκρατία. Δεν θα ήθελα να βρεθώ στο στόχαστρό τους. Καλύτερα να το αποφύγω. Μέχρι να σπάσει το Σπυράκι που γίνεται απόστημα. Ναι, έτσι ξεκινά, από Σπυράκι. 

Άλλωστε στην προκειμένη περίπτωση ήθελα μόνο να γράψω για τον προβληματισμό. Ή την απορία μου. Ύστερα από τα μηνύματα και τα αισιόδοξα του «επιΜένουμε Καστοριά – συνεχίΖΟΥΜΕ ασφαλείς» του Δήμου μας. 

Δε λέω, παραδέχομαι ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα όπως τα ζήσαμε στην Καστοριά. Δοκιμάστηκαν πολλά όπως και οι αντοχές όλων μας. Αλλά και του Δήμου, δηλαδή του δημάρχου. 

Αλλά πια τόση χαρά και τόσα πανηγύρια, σε μια πόλη και ένα δήμο που θρήνησε 12 θύματα-νεκρούς, δηλαδή από το κορωνοϊό που έγιναν ήδη 13, και πάνω από 85 κρούσματα, δεν περίμενα [σ.σ. έως τις 20.5.2020].

Μπορούσαν οι υπεύθυνοι, ο δήμαρχος τέλος πάντων και η διαφημιστική και δημοτική ομάδα του, να εκδώσουν μια μετρημένη ανακοίνωση. Όπως και να βρουν μια λέξη λύπης για τους νεκρούς, να την απευθύνουν στους συγγενείς και φίλους αυτών που έχασαν τη μάχη. Μια φράση συμπάθειας και αισιοδοξίας για όσους μολύνθηκαν και ξεπέρασαν τον κίνδυνο. 

Αντίθετα, επιλέχτηκαν θριαμβολογίες. Σαν να μη υπήρξε ούτε κρούσμα στην Καστοριά.  Είναι όμως έτσι; 

Και επίσης νομίζω λογικά θέλω να ρωτήσω, θα διατυμπάνιζαν με περηφάνεια το θετικό γεγονός ότι 35 (αρχικά έγραφαν 30) συνεχόμενες μέρες η Καστοριά δεν κατέγραψε ούτε ένα κρούσμα, εάν…

Εάν για παράδειγμα μέσα στους 13 που έχασαν την ζωή τους άδικα περιλαμβανόταν κάποιος ξακουστός; Εάν κάποιος στενός δικός τους, αδελφός, πατέρας ή μητέρα κάποιου γνωστού, δημάρχου, βουλευτή, συμβούλου, περιφερειάρχη, κάποιου παπά ή δεσπότη; 

Εάν μας άφηνε κάποιος αντιδήμαρχος, για παράδειγμα; Που ευτυχώς φυσικά δεν υπήρξε και ποτέ να μην υπάρξει. Ποτέ κανείς να μη προσβληθεί και ποτέ μη κινδυνέψει. Αλλά...

Αν για παράδειγμα έχανε τη μάχη κανάς μεγαλογουναράς, από αυτούς που λύνουν και δένουν;

Αν όμως, αν, υπήρχε έστω και μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν το ίδιο πανηγυρικό το μήνυμα; Θα έβγαζε τόση αδιαφορία για τους συμπολίτες μας που χάθηκαν;

Ή μήπως τότε, σε μια τέτοια περίπτωση, που ένα έστω από αυτά εάν είχε συμβεί, θα ξεκίναγε το μήνυμα και το video με μια αναφορά στα θύματα. Με μια λέξη συμπόνοιας. Με 10 δευτερόλεπτα σιωπής. 

Δεν είχαν αξία αυτοί που χάθηκαν; Ήταν λάθος της παραγωγής των διαφημιστικών μηνυμάτων ή διαταγή του δημάρχου; 

Αναγνώστης

ΥΓ. Και κάτι ακόμα: Καλά μόνο γνωστούς και επώνυμους Καστοριανούς ["εδώ"] βρήκαν να βάλουν στο δεύτερο μήνυμα; Δεν σκέφτηκαν ότι υπάρχουν και οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που έχουν και οι ίδιοι γνώμη για το τι είναι η Καστοριά; Τόσο ελίτ πια; Λέμε τώρα. 



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Μαΐου 2020, αρ. φύλλου 1031


* * *

[στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας]

Έχασε την μάχη της ζωής 46χρονη από την Μεσοποταμία

Μία άτυχη γυναίκα από την Μεσοποταμία, μόλις 46 ετών, έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό την περασμένη Κυριακή 17 Μαΐου. Είναι το 163ο θύμα του φονικού ιού στην Ελλάδα και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Άγιος Δημήτριος” στην Θεσσαλονίκη.
Μέχρι σήμερα, 13 θάνατοι καταγράφηκαν στην Καστοριά και άλλοι 8 στο Βόϊο και 6 στην Εορδαία (κάποιοι από αυτούς σχετίζονται με την Καστοριά), σύνολο: 27 θάνατοι (+1 στην Κοζάνη = 28).

Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ