11.12.24

ΟΔΟΣ: Το Σύνταγμα της Ηδονής

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 18.4.2024 | 1221


Πού βρέθηκαν όλοι αυτοί μαζί οι εχθροί της ομορφιάς των δένδρων, ταυτόχρονα στην Καστοριά, συγκροτώντας το δικό τους Σύνταγμα της Ηδονής από την καταστροφή; 


Όσο ορισμένα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα στην πόλη της Καστοριάς, έργα που αφορούν τον Δήμο Καστοριάς, κυρίαρχη είναι μία και δια… γυμνών οφθαλμών –και άλλων λειτουργικών ζητημάτων και αισθήσεων του ανθρώπου, εντύπωση. Όπως ότι η εκτέλεση των έργων ώστε να προκαλεί τον μικρότερο δυνατό αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων, στα σίγουρα δεν ήταν στις προτεραιότητες αυτών που τα αποφάσισαν. Ούτε όμως αυτών που τα εποπτεύουν, αλλά ούτε και αυτών που τα εκτελούν. Όλα δείχνουν να μοιάζουν τόσο πρόχειρα, σαν να πρόκειται για συνεργεία που επιλαμβάνονται σε μια αιφνίδια βλάβη κοινωφελούς δικτύου. Και όχι για μια καλά οργανωμένη επιχείρηση εργοταξίου. 

Είναι ορατή η απουσία κάθε σοβαρής φροντίδας για την ασφάλεια οδικής κυκλοφορίας, πεζών και οχημάτων, για την σήμανσή τους και την διευθέτηση της καθημερινότητας. Παράλληλα τα αναμενόμενα, σχεδόν εγγενή προβλήματα της κατασκευής έργων, συνεχίζουν να υπάρχουν, να σωρεύονται και να «εξελίσσονται» ταυτόχρονα με την πρόοδο των έργων, σε γάγγραινα. Οι ριγέ κορδέλες που τοποθετούνται πρόχειρα, σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρούνται αρκετές. Και πολύ περισσότερο από τα όσα είναι ορατά με το φως της ημέρας, προβληματική είναι η σήμανση την νύχτα. Προβληματική και επικίνδυνη. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 18.4.2024 | 1221 | σ.3


Όσοι έχουν παραστάσεις από τα μεγάλα πάρκα φυσικού περιβάλλοντος στον πολιτισμένο κόσμο, θα συμφωνήσουν ότι σίγουρα δεν θα προτιμήσουν τον Δήμο Καστοριάς για το παράδειγμά του.


* * *

Συγκεκριμένα –και ενδεικτικά– τα έργα ανάπλασης του εσωτερικού παραλίμνιου στον «γύρο της λίμνης», ειδικά από την Μαυριώτισσα ως το τέλος του μονόδρομου των οχημάτων σε ένα μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων, ακόμη και τώρα που μοιάζουν να ολοκληρώνονται, χαρακτηρίζονται από την προχειρότητα της σήμανσης που το βράδυ καθιστά την διαδρομή σε κάτι που θυμίζει ναρκοπέδιο. Χαρακτηρίζεται και από στοιχεία ανεξέλεγκτης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον. Ως συνέπεια της αλόγιστης τσιμεντόστρωσης που έθαψε το έδαφος. Ανεξέλεγκτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ πρόκειται για περιοχή Natura. Kαι βεβαίως χωρίς καμμιά διαμαρτυρία από ιδιώτες. Από φίλους ή οπαδούς του περιβάλλοντoς. Οργανωμένους σε σωματεία ή όχι.

Με μια τσιμεντόστρωση που μετατρέπει την διαδρομή σε πεζοδρόμιο «καταπλακώνοντας» την επιφάνεια του εδάφους στις δυο πλευρές του οδοστρώματος. Που από καταβολής του κόσμου και από την διάνοιξη του εσωτερικού παραλίμνιου από τον Στρατό στην δεκαετία του 1960 έως πρόσφατα, παρέμεινε στην φυσική του μορφή. Και ήταν πανέμορφο. Διότι πέρα από τον στενό αλλά επαρκή ασφαλτοστρωμένο δρόμο του γύρου της λίμνης, και μερικά γερά ανθεκτικά παγκάκια που είχαν τοποθετηθεί, το υπόλοιπο περιβάλλον για δεκαετίες ήταν άθικτο. 

Ο γύρος της λίμνης ήταν πάντα η διαδρομή με τα μνημεία και το ίδιο το Βουνό ως μνημείο της φύσης. Τώρα θα είναι ο δρόμος και η θέα στην λίμνη. Τώρα πνίγεται από άσφαλτο και το πολύ μπετόν που έθαψε το έδαφος και κατέπνιξε την άμεση σχέση του διερχόμενου με την φύση. 

Οι σημερινοί διοικούντες, δεν χάνουν την ευκαιρία να ξεπαστρέψουν κάθε όμορφο στοιχείο που απέμεινε. Μοιάζουν να απολαμβάνουν οι τοπικές αρχές το κατόρθωμα. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 18.4.2024 | 1221 | σ.4


Οι σημερινοί διοικούντες, δεν χάνουν την ευκαιρία να ξεπαστρέψουν κάθε όμορφο στοιχείο που απέμεινε. Μοιάζουν να απολαμβάνουν οι τοπικές αρχές το κατόρθωμα. 


* * *

Επιπλέον όμως προκλήθηκε τεχνητή ασφυξία σε κάθε μορφή αυτοφυούς βλάστησης (φωτογραφία σελίδα 6) που φυλακίστηκε κάτω από το οπλισμένο σκυρόδεμα. Μερικές μόνο νησίδες εδάφους απέμειναν για κάποια από τα πλατάνια, πέριξ του δρόμου σαν κορνίζες. Γεγονός που σημαίνει ότι εάν αυτά ή μερικά απ’ αυτά τα αυτοφυή δένδρα κάποια στιγμή κοπούν ή καταπέσουν στην λίμνη, δεν θα μπορούν ποτέ να αντικατασταθούν ή να αναγεννηθούν. 

Όσοι έχουν παραστάσεις από τα μεγάλα πάρκα φυσικού περιβάλλοντος στον πολιτισμένο κόσμο, θα συμφωνήσουν ότι σίγουρα δεν θα προτιμήσουν τον Δήμο Καστοριάς για το παράδειγμά του, στον Εθνικό Κήπο στην Αθήνα, στο Central park στη Νέα Υόρκη, στα πάρκα του Λονδίνου, ούτε καν στην καρδιά του Παρισιού που αντί για τσιμέντα, το χώμα είναι αυτό που κυριαρχεί στα πάρκα της μεγαλούπολης με τα τεράστια πλατάνια, και στις όχθες του Σηκουάνα μεταφέρουν αμμουδιά.

Το αλλόκοτο σκηνικό συμπληρώνουν οι κωμικές θέσεις στάθμευσης… πυροσβεστικών οχημάτων που απαίτησαν και εκβραχισμούς. Αλλά τελευταία και το… γκαζόν! Καθώς τοποθετήθηκαν κατά μήκος της διαδρομής του γύρου της λίμνης, οι γνωστές ριγέ ασπροκόκκινες πλαστικές λωρίδες περιορισμού της πρόσβασης στις δύο πλευρές του δρόμου. (φωτογραφία σελίδα 6). Σαν να πρόκειται για τόπο εγκλήματος. Που συνοδεύονται με την πολύ… προσωπική προειδοποίηση: «παρακαλώ» «μη πατάτε» «γκαζόν».  Γκαζόν στον γύρο της λίμνης! Το ζει και αυτό η Καστοριά.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 18.4.2024 | 1221 | σ.5


Είναι προφανές, ότι έχουν βαλθεί να καταστρέψουν το παλιό υπέροχο πράσινο των δασωμένων νησίδων της Καστοριάς. 


* * *

Είναι βεβαίως και τα νέα παγκάκια και κάποια τραπέζια που τοποθετήθηκαν. Αν και βασικά δεν είναι καθόλου άσχημα, απομένει να αποδειχθεί στην πράξη ότι θα έχουν την αντοχή που είχαν τα παλιότερα. Ότι θα συντηρούνται και δεν θα πέσουν σύντομα θύματα ξεσπάσματος και φυσικής φθοράς καθώς και της εγκατάλειψής τους. 

Διότι όλα αυτά πιο πολύ μοιάζουν να τοποθετούνται για την φωτογράφισή τους και τα εφήμερα “likes”.  Για να πλαισιώσουν την τεκμηρίωση του «μεγάλου» έργου που συντελείται. Και το οποίο στην πραγματικότητα εγκλωβίζει και περιορίζει δραματικά την παραλίμνια διαδρομή της Καστοριάς. Που αποτελεί ένα τεράστιο κόσμημα του τοπίου και της ιστορίας της πόλης. Ένα μεγάλο φυσικό πάρκο. 

Αλλά και μέσα στον αστικό ιστό, στις οδούς της παραλίας, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ορεστιάδος που γίνονται τα έργα της ΔΕΥΑ Καστοριάς, το σίγουρο είναι ότι πέρα από την πρόχειρη και κακή διευθέτηση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών και των προβλημάτων που προκαλούνται στις παρόδιες ιδιοκτησίες, τα σύννεφα σκόνης που αναδύεται όλη την ημέρα, έχουν υποβαθμίσει δραματικά την καθημερινότητα των κατοίκων των παραλιών αυτών. Όπως βεβαίως και των καταστηματαρχών. 

«Ευτυχώς» έβρεξε και κάπως περιορίστηκε αυτό το απίστευτο φαινόμενο. Που σημειώνεται πάντως και στο Άργος Ορεστικό. Το πνιγμένο στην σκόνη και τις λακκούβες σε κεντρικά του σημεία και δρόμους. 

Εν τω μεταξύ στην πρωτεύουσα της παραδοξολογίας, την Καστοριά, μόλις περατώνουν την καθημερινή τους εργασία τα συνεργεία, εγκαταλείπουν το πεδίο της «μάχης» χωρίς άλλη σήμανση για τις επόμενες ώρες, την νύχτα και έως την επόμενη εργάσιμη για τα συνεργεία ώρα και ημέρα. Στο έλεος της τύχης τους. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 18.4.2024 | 1221 | σ.6


Το αλλόκοτο σκηνικό συμπληρώνουν οι κωμικές θέσεις στάθμευσης... πυροσβεστικών οχημάτων που απαίτησαν και εκβραχισμούς. Αλλά τελευταία και το... γκαζόν! Καθώς τοποθετήθηκαν κατά μήκος της διαδρομής του γύρου της λίμνης, οι γνωστές ριγέ ασπροκόκκινες πλαστικές λωρίδες περιορισμού της πρόσβασης στις δύο πλευρές του δρόμου. Σαν να πρόκειται για τόπο εγκλήματος. Που συνοδεύονται με την πολύ… προσωπική προειδοποίηση: «παρακαλώ» «μη πατάτε» «γκαζόν». Γκαζόν στον γύρο της λίμνης! Το ζει και αυτό η Καστοριά. (σχετικά "εδώ")


* * *

Όλα αυτά ίσως έτσι να εξηγούν για ποιο λόγο, δεν έγιναν πέρσι, την προεκλογική χρονιά του 2023 αυτά τα κακοποιητικά έργα. Θα υπήρχε ίσως περισσότερο πολιτικό κόστος, και όχι πολιτικό όφελος, προκαλώντας κριτική και δυσφορία. 

Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι η λεγόμενη κλιματική αλλαγή, η παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία υποβαθμίζουν την προοπτική του φυσικού περιβάλλοντος στην Καστοριά, εξελίσσεται ακάθεκτος ο παραλογισμός της κοπής δένδρων. Αλόγιστης καταστροφής. Αυτή την φορά –πάντα ενδεικτικά– θύμα ήταν τα δένδρα στο προαύλιο της Λέσχης Αξιωματικών στην περιοχή της «Δεξαμενής» (φωτογραφία σελίδα 5). Όπου προφανώς με ευθύνη της στρατιωτικής διοίκησης κόπηκαν (πάλι) υπέροχα κωνοφόρα (πεύκα), τα οποία  μάλιστα αποθηκεύτηκαν για τις κρύες νύχτες των χοροεσπερίδων της λέσχης, με άπλετη (πλέον) θέα στην λίμνη.

Πού βρέθηκαν όλοι αυτοί μαζί οι εχθροί της ομορφιάς των δένδρων, ταυτόχρονα στην Καστοριά, συγκροτώντας το δικό τους Σύνταγμα της Ηδονής από την καταστροφή; 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Κοπές δένδρων παντού, όπως και αυτών της περιοχής απέναντι από το 3ο Δημοτικό Σχολείο (φωτογραφία σελίδα 4), όπου προφανώς από τον Δήμο Καστοριάς κατακόπηκαν ακόμη και δεκάδες πεύκα. Μετατρέποντας το ύψωμα σε φαλακρό όρος. Είναι προφανές, ότι έχουν βαλθεί να καταστρέψουν το παλιό υπέροχο πράσινο των δασωμένων νησίδων της Καστοριάς. Είτε στα οικόπεδα των ιδιωτικών κατοικιών είτε στα πάρκα, οι παλιοί φύτευαν υπέροχα πεύκα. Οι σημερινοί διοικούντες, δεν χάνουν την ευκαιρία να ξεπαστρέψουν κάθε όμορφο στοιχείο που απέμεινε. Μοιάζουν να απολαμβάνουν οι τοπικές αρχές το κατόρθωμα. 

Και να εγείρεται έτσι το ερώτημα, για ποιο λόγο ενώ παρατηρείται μια αυστηροποίηση στις ποινικές συνέπειες κακοποιητικών και εγκληματικών παρεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον, σε θάλασσα, αέρα και έδαφος, αντίθετα, στις περιπτώσεις των δημοτικών και στρατιωτικών με το πριόνι, δεν προβλέπεται όχι μόνο καμιά ποινή αλλά και κανένας έλεγχος. Στους ιθύνοντες που... έσπειραν χλόη, στον… γύρο της λίμνης. Εκτός κι αν για όλα φταίει το γκαζόν. Ή αν θα μπει παντού γκαζόν.



Φωτογραφίες: Χαρακτικά και υδατογραφίες του Ντέιβιντ Γουίλιαμ Τζέντλεμαν (1930). Βρετανικό Μουσείο, Τέιτ Γκάλερι, Μουσείο Βικτόρια & Άλμπερτ.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Απριλίου 2024, αρ. φύλλου 1221.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ