17.10.17

Βιβλίο



ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ  

Από κρίση σε κρίση

Σκιαγράφηση των αιτίων της ελληνικής κρίσης χρέους 

εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Αθήνα 2017, σελ. 135 
επιμέλεια: Γ. Κύρκος-Ταγιάς ISBN-13: 9789600807509


Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αθανάσιου Λυκογιάννη, “Από κρίση σε κρίση - Σκιαγράφηση των αιτίων της ελληνικής κρίσης χρέους” από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.
Την κύρια ώθηση για το βιβλίο αυτό έδωσε, όπως μας προϊδεάζει ο υπότιτλός του, η κρίση στην οποία διολίσθησε η χώρα από το 2008 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Βέβαια, η σχετική βιβλιογραφία είναι ήδη πλούσια, όμως κάθε νέα συνεισφορά τη φωτίζει διαφορετικά.

Το παρόν πόνημα ασχολείται κατά κύριο λόγο με την κατανόηση του τι ακριβώς συνέβη και τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα έφθασε στα πρόθυρα μιας νέας άτακτης χρεοκοπίας το 2009-10· με αυτά που καθόρισαν τις ελληνικές εξελίξεις και εν πολλοίς επηρέασαν τη στρεβλή δυναμική του συστήματος, και επιχειρεί να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα αν η γενεσιουργός αιτία των δεινών της σύγχρονης Ελλάδας ανήκει αποκλειστικά στον ξένο παράγοντα ή έχει ενδογενή χαρακτηριστικά. Ο συγγραφέας αφηγείται στην ουσία την πορεία της χώρας από την Ανεξαρτησία μέχρι σήμερα.

Η ελληνική κρίση χρέους σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Μιας εποχής που χαρακτηρίσθηκε από την επικράτηση ενός στρεβλού (κρατικιστικού) αναπτυξιακού προτύπου, μιας επίπλαστης οικονομικής και καταναλωτικής ευημερίας που βασίσθηκε σε δάνεια από το εξωτερικό. Η οικονομική κατάρρευση της χώρας, ωστόσο, μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Τα προμηνύματά της είχαν εκδηλωθεί εδώ και χρόνια σε πολλά και διαφορετικά πεδία, ενώ οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους πολλαπλασιάσθηκαν υπό την πίεση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008-09. Το παρόν πόνημα ασχολείται κατά κύριο λόγο με την κατανόηση του τι ακριβώς συνέβη και τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα έφθασε στα πρόθυρα μιας νέας άτακτης χρεοκοπίας το 2009-10• με αυτά που καθόρισαν τις ελληνικές εξελίξεις και εν πολλοίς επηρέασαν τη στρεβλή δυναμική του συστήματος, και επιχειρεί να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα αν η γενεσιουργός αιτία των δεινών της σύγχρονης Ελλάδας ανήκει αποκλειστικά στο ξένο παράγοντα ή έχει ενδογενή χαρακτηριστικά.

Περιεχόμενα: Συντομογραφίες. Διαγράμματα. Προλογικό σημείωμα-Πάνος Καζάκος: Στις σιδηροτροχιές του πελατειακού συστήματος. Προλεγόμενα. Εισαγωγή. Η φύση της ελληνικής πολιτικής. Η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Η απεθνικοποίηση του νομίσματος. Ο απογαλακτισμός των τραπεζών. Το καταχρεωμένο κράτος. Το υδροκέφαλο κράτος. Η απορρύθμιση του κράτους. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα. Αντί συμπεράσματος. Βιβλιογραφία

Ο Αθανάσιος Λυκογιάννης (Ph.D., London School of Economics) σπούδασε οικονομική και διεθνή ιστορία στη Σουηδία και στην Αγγλία, και εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κατάγεται από την Καστοριά και ζει μόνιμα στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και τα βιβλία Britain and the Greek Economic Crisis, 1944-1947: From Liberation to the Truman Doctrine (2002, University of Missouri Press), Κερδώα Αθηνά: Χρονικό της Τραπέζης της Ελλάδος 1928-2003 (2004, Εκδόσεις Ποταμός) και The Greek Post-War Economy 1945-2005: A Bibliography (2008, Alyko Editions).


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Απριλίου 2017, αρ. φύλλου 880



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ