21.11.22

Μενέλαος Μπατρίνος (1926- 2022)Εκ των πρωτοπόρων της Ενδοκρινολογίας και θεμελιωτής της Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής στην Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος καθηγητής ενδοκρινολογίας Μενέλαος Μπατρίνος, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, φίλος και στενός συνεργάτης της ΟΔΟΥ.

Ο Μενέλαος Μπατρίνος γεννήθηκε στην Καστοριά το 1926, υιός του Λεωνίδα Μπατρίνου (1893-1969), βουλευτή και αντιπροέδρου της Βουλής και εγγονός του μακεδονομάχου ιατρού και μετέπειτα δημάρχου Καστοριάς και βουλευτή Μενέλαου Μπατρίνου.

Μετά τις γυμνασιακές σπουδές στην Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ειδικεύτηκε σε παθολογία και ενδοκρινολογία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στην πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου Βroussais στο Παρίσι με τον καθηγητή de Gennes. 

Στην Γαλλία, όπου παρέμεινε για πολλά έτη, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τις σημαντικότερες ενδοκρινολογικές κλινικές πολλών χωρών της Ευρώπης και με τους πλέον καταξιωμένους ενδοκρινολόγους. Η εμπειρία που απέκτησε τεράστια. Το 1958 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διορίζεται διευθυντής του Ορμονολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα ενώ την ίδια εποχή εκλέγεται και υφηγητής Παθολογίας. 

Το 1972 εισέρχεται στο Εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ως επίκουρος καθηγητής, το 1982 γίνεται καθηγητής Φαρμακολογίας και από το 1994 είναι πλέον ομότιμος καθηγητής. 

Το όνομα του Μενελάου Μπατρίνου είναι στενά συνδεδεμένο με την ενδοκρινολογία στην Ελλάδα, και από την ιδιότητα του ως ιδρυτικό μέλος της Ελληνική Εταιρείας Ενδοκρινολογίας και από το γεγονός ότι ξεκίνησε, θεμελίωσε και πάλεψε για την εγκαθίδρυση της Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής στην Ελλάδα, πάντοτε βαθύς γνώστης του αντικειμένου. 

Η συμβολή του Μενελάου Μπατρίνου στην διάδοση της Ενδοκρινολογίας στην Ελλάδα ήταν τεράστια και αν και πραγματοποιήθηκε με πολλούς τρόπους. 

-Πρώτος και κυριότερος ήταν η ανάθεση στον Μ. Μπατρίνο της διδασκαλίας του μαθήματος της Ενδοκρινολογίας το 1972 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Το γεγονός αυτό συνετέλεσε στο να γίνει επίσημα γνωστή η Ενδοκρινολογία ως ξεχωριστή ειδικότητα και να αποκτήσει κύρος διότι ήταν η δεύτερη ειδικότητα της Ιατρικής, μετά την καρδιολογία, που διδασκόταν ξεχωριστά, γεγονός στο όποιο είχαν αντιδράσει οι καθηγητές της Παθολογίας.

-Δεύτερος ήταν η έκδοση του συγγράμματος "Εισαγωγή στην Ενδοκρινολογία" 

-Τρίτος ήταν η δημιουργία της μονάδας Ενδοκρινολογίας και του Εργαστηρίου Ορμονικών Προσδιορισμών στο Φαρμακολογείο της Ιατρικής Σχολής, φυτώριο για πολλούς μελλοντικούς ενδοκρινολόγους όπως ο Γ. Πιαδίτης, ο Θ. Αλεξανδρίδης, ο Σ. Παύλου, ο Μ. Κουτσιλιέρης, ο Γ. Μαστοράκος, η Μ. Αναπλιώτου, η Μ. Τζανέλα, η Μ. Λιπαράκη, και αργότερα ο Κ. Στρατάκης. 

Ο καθηγητής Μπατρίνος υπήρξε άριστος δάσκαλος και ερευνητής. Η καλλιέργεια και η ευγένεια χαρακτήριζαν τόσο τον καθημερινό του λόγο όσο και τον επιστημονικό.


Επιλογές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ