22.12.21

ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΠΑΤΡΙΝΟΥ: Ο λαμπρός 18ος αιώνας (1700 - 1799)

 
ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Βενετία

Ο 18ος αιώνας είναι ο αιώνας της αφύπνισης του γένους και μια λαμπρή περίοδος της ελληνικής ιστορίας η οποία ουσιαστικά αγνοείται. Οι Έλληνες φθάνουν στις αρχές του 18ου αιώνα (έτος 1701) ως Ρωμιοί υποταγμένοι στους Τούρκους επί δυόμισι αιώνες. Τους πρώτους αιώνες της Οθωμανικής κατοχής οι Τούρκοι συμπεριφέρθηκαν με μεγάλη αγριότητα και σκληρότητα. Κατέστειλαν κάθε πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα των Ελλήνων και επέβαλλαν πλήρη πνευματικό σκοταδισμό. Οι Έλληνες επιβίωναν με όση μόρφωση τους έδιναν τα κρυφά σχολεία και με τον δυναμισμό που τους διέκρινε έγιναν καλοί έμποροι και ναυτικοί.

Τον 18ο αιώνα η επεκτατική ανάπτυξη της Τουρκίας στην Ευρώπη σταματάει και συγχρόνως αποσοβείται ο κίνδυνος μετατροπής της Ευρώπης σε ισλαμική Ήπειρο. Αυτό συνέβη ύστερα από την νίκης της Αυστριακής αυτοκρατορίας στον πόλεμο με την Τουρκία και τη συνθήκη του Κάρλοβιτς το 1699 στην οποία την Τουρκία εκπροσωπεί ο επιφανής Φαναριώτης Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Τούρκος Μεχμέτ Ραμί. Αναπτύσσεται το εμπόριο εκτός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και με την Ευρώπη και η ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο, γεγονότα που επωφελούνται και πλουτίζουν πρώτοι οι Έλληνες έμποροι και ναυτικοί. 

Στον 18ο αιώνα αναπτύχθηκε και ένα σπουδαίο πνευματικό κίνημα που επηρέασε ποικιλοτρόπως τους Έλληνες, ο Διαφωτισμός ο οποίος απέβλεπε στην απαλλαγή των ανθρώπων από τις προλήψεις και τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης. 

Η μεγαλύτερη όμως σημασία του 18ου αιώνα για τους Έλληνες είναι δύο γεγονότα. Πρώτο, σ’ αυτόν τον αιώνα ξεκινάει η αναγέννηση της Ελλάδας και οι Ρωμιοί αποκτούν συνείδηση ότι είναι Έλληνες και κτίζουν κανονικά ελληνικά σχολεία και δεύτερο, σ’ αυτόν τον αιώνα ζουν οι πρωτεργάτες στην προσπάθεια ανατίναξης του τουρκικού ζυγού. Ο Κοραής, ο Ρήγας και ο Κολοκοτρώνης. 

Στον 18ο αιώνα παρατηρήθηκε επίσης πολιτισμική ανάπτυξη και ένας εκδοτικός οργασμός με την έκδοση του απίστευτου αριθμού των 600 ελληνικών βιβλίων. Εξ ίσου λαμπρό είναι και το τέλος του 18ου αιώνα με την επανάσταση των Γάλλων το 1789 που επιβάλλει τα δικαιώματα του ανθρώπου και με τη δημοσίευση της εγκυκλοπαίδειας από τον Ντιντερο συμβάλλει στη διάδοση των φιλοσοφικών ιδεών.


Φωτογραφία: Το ελληνικό κανάλι στην Βενετία, από φωτογραφία του 1891 του εκδότη και πωλητή βιβλίων Φερντινάντο Ονγκάνια (1842-1911)

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Απριλίου 2021, αρ. φύλλου 1075

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ