25.2.21

Λόγος & Αντίλογος

 


Κύριε Διευθυντά,

Στο τεύχος της ΟΔΟΥ της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2020 ο αρθρογράφος κος Ιωάννης Σκόρδας στην εβδομαδιαία στήλη "Αγαπητή Οδός", αναφέρεται στο θέμα του κρυφού σχολειού απορριπτικά γράφοντας «Από την άλλη αγαπητή ΟΔΟΣ, δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό, όταν το 70% (!) των Ελλήνων πιστεύει ακόμα και σήμερα την ύπαρξη του "κρυφού σχολειού" κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821, όπως αυτή αποτυπώθηκε μετά από έρευνα του ΚεΦιΜ».

Κατ’ αρχήν την περίοδο της επανάστασης του 1821 δεν υπήρχαν κρυφά σχολειά διότι δεν υπήρχε λόγος να υπάρχουν καθώς ήδη από το 1700 λειτουργούσαν κανονικά σχολεία σε πόλεις της Ελλάδας όπως στην Καστοριά από το 1710 .

Η υπόθεση των "κρυφών σχολειών" αφορά τα πρώτα 200 χρόνια της τουρκικής κατοχής κατά τα οποία οι Τουρκοι επέβαλαν καθολικό πνευματικό σκοτάδι στους γκιαούρηδες Έλληνες, καταργώντας ό,τι σχετικό υπήρχε και με οποιαδήποτε μορφή.

Επειδή όμως το Ισλάμ σέβεται τις άλλες μονοθεϊκές θρησκείες επέτρεψε κατ’ εξαίρεση την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μόνο σε μαθητές που θα ασχοληθούν με την χριστιανική θρησκεία. Τα μαθήματα γίνονταν στις εκκλησίες από ιερείς και φυσικά την νύχτα για να αποφεύγουν οι μαθητές τον πετροπόλεμο από τα Τουρκάκια. Τα σχολεία αυτά ήταν νόμιμα και όχι κρυφά. Στην πράξη όμως η λειτουργία τους είχε την μορφή του κρυφού, γεγονός που δικαιολογεί αυτόν τον χαρακτηρισμό τους.

Μενέλαος Μπατρίνος
Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1044

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ