2.5.14

Λόγος & Αντίλογος Ι

Κον Παναγιώτη Μπαϊρακτάρη
Διευθυντή ΟΔΟΥ
Αθήνα, 8-1-2014

Κύριε Διευθυντά,

Το επεισόδιο του κου Διαμαντόπουλου στο καρναβάλι του Άργους Ορεστικού φέρει στην επιφάνεια πολλά προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς.

Πρώτο, την αντιμετώπιση από το πλήθος μιας αποκρουστικά γελοίας παράστασης, η οποία προσέβαλε βάναυσα την αισθητική και αποκάλυπτε την έλλειψη ευαισθησίας ακόμα και όσων την παρακολουθούσαν με χαμόγελο. Καμία αποδοκιμασία ούτε διαμαρτυρία. Ένα κοινό ανοσοποιημένο στο άσχημο και το σιχαμερό, σε όλες τις μορφές του που παρατηρείται πανελλαδικά.

Και δεύτερο και σοβαρότερο η αντιμετώπιση της προσβολής του θρησκευτικού αισθήματος. Καμία αντίδραση από τον θρησκευόμενο κόσμο, λίγοι ιεράρχες αποδοκίμασαν με ευγένεια το γεγονός, ο αρχιεπίσκοπος ακόμα πιο ήπια, φοβούμενοι και αυτοί το κόστος δημοφιλίας.
 
Και οι δημοσιογράφοι συζητούσαν τη στάση των δύο βουλευτών χωρίς αναφορά στη θρησκευτική πλευρά του θέματος. Μια δε δημοσιογράφος της εκπομπής του κου Ευαγγελάτου δήλωσε ότι το μόνο που την ενόχλησε από το επεισόδιο ήταν η αισθητική του.

Η θρησκευτική όμως προσβολή ήταν βαρειά και οποιοσδήποτε θρησκευόμενος θα μπορούσε να υποβάλει μήνυση ως θιγόμενος. Και για να γίνει αντιληπτό αυτό ας φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε εάν ένας Έλληνας βουλευτής ήταν ντυμένος ιμάμης είχε στην πλάτη του μια ταμπέλα ότι είναι μεθύστακας και κορόιδευε μια μωαμεθανική κηδεία, ή αν ήταν μασκαρεμένος ραββίνος.

Στην πρώτη περίπτωση θα ξεσήκωνε όλον τον ισλαμικό κόσμο και θα κινδύνευε η ζωή του όπως του Δανού σκιτσογράφου και στη δεύτερη εκτός από τη δίκαιη διαμαρτυρία των Ελλήνων Εβραίων θα υπήρχε αντίδραση από το Ισραήλ και τις διεθνείς εβραϊκές οργανώσεις. Και ασφαλώς έντονη αποδοκιμασία από ελληνικής πλευράς!

Τι λοιπόν σημαίνει πως εξηγείται και ποιος φταίει, γι΄ αυτό το χαλαρό μέχρι ανύπαρκτο θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ακολουθούν με σεβασμό τις τελετουργικές λειτουργίες της ορθόδοξης θρησκείας (βάπτιση, γάμος, κηδεία);

Είναι και αυτό θύμα της ηθικής κατάπτωσης της ελληνικής κοινωνίας; Οι ιεράρχες, οι κοινωνιολόγοι, οι πολιτικοί, αλλά και όλοι μας οφείλουμε να προβληματιστούμε με το θέμα.

Με τιμή
Μενέλαος Μπατρίνος
Ομ. Καθηγητής Ενδοκρινολογίας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 723

Σχετικά σχόλια:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ