16.2.21

Λόγος & Αντίλογος

ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Μπατρίνος

Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Διάβασα με μεγάλη χαρά ότι θα δοθεί ένα σεβαστό ποσό για την ανακαίνιση του σπιτιού του Νατζή με το οποίο η Καστοριά θα διαθέτει σε μια περιοχή ένα τουριστικό τρίδυμο.

Δηλαδή ένα πλήρες διακοσμημένο σπίτι του 18ου αιώνα του Νατζή, ένα αρχιτεκτονικό δείγμα του 18ου αιώνα και ίσως παλαιότερα του Μπασάρα και ένα σπίτι του 18ου αιώνα του Εμμανουήλ Μπατρίνου πατέρα των αδελφών Εμμανουήλ που στεγάζει τις Καστοριανές φορεσιές. Δηλαδή ένα χορταστικό τρίο για ένα τουρίστα. 

Στο σπίτι του Νατζή είναι εσωτερικά όλα ζωγραφισμένα, τοίχοι, κολώνες, και στο κύριο δωμάτιο έχει μια ωραία ζωγραφιά της Κωνσταντινούπολης. Επιπλέον ο ζωγράφος έχει αφήσει την ημερομηνία που εργάστηκε, 1796.

Και κάτι ακόμα, ο ζωγράφος αυτός ζωγράφισε το εσωτερικό του σπιτιού που έκτισε ο αδελφός τους Εμμανουήλ Παύλος το 1764 και η είναι η σημερινή οικία Μπατρίνου, που κατοικείται συνεχώς έκτοτε. Οι ζωγραφιές γίνονταν πάνω σε σανίδες που τοποθετούσαν στους τοίχους. 

Στο σημερινό σπίτι Μπατρίνου στη Καστοριά δεν υπάρχει καμία ζωγραφική τους τοίχους. Όλες ξηλώθηκαν πιθανόν το 1860 από ένα κύμα ανανεωτικό που επικράτησε εκείνη την εποχή δείγμα του οποίου είναι η ημερομηνία 1861 στη εξώπορτα του κήπου της οικίας Μπατρίνου. Μερικές ζωγραφισμένες σανίδες βρήκε ο γράφων σε ένα κελάρι στο σπίτι της Καστοριάς τις οποίες διέσωσε. 

Το γεγονός ότι ο ίδιος ζωγράφος ζωγράφισε τα δύο σπίτια πιστοποιείται από ένα κοινό ζωγραφικό θέμα που υπάρχει σε μια σανίδα του τοίχου στο σπίτι του Νατζή και σε μια σανίδα του σπιτιού του Μπατρίνου της Καστοριάς. Απεικονίζει ένα κατσικάκι όρθιο ακουμπάει σε ένα βοσκό.

Στο αρχιτεκτονικό τρίο θα πρέπει να υπάρχει μόνιμα ξεναγός με στολή που θα δείχνει ότι η Καστοριά επιδεικνύει το παρελθόν της με σοβαρότητα. Όταν ολοκληρωθεί το τρίο οι υπουργοί που θα επισκέπτονται την Δυτική Μακεδονία δε θα παρακάμπτουν την Καστοριά. 

Μενέλαος Μπατρίνος
Ομ. Καθηγητής Ενδοκρινολογίας 
Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Αυγούστου 2020, αρ. φύλλου 1042
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ