ΟΔΟΣ 15.1.2015 | 771 |
Ο απολογισμός των πεπραγμένων του Δήμου Καστοριάς, για την περίοδο των Χριστουγέννων 2014 – Πρωτοχρονιάς και Καρναβαλιών 2015 δεν αποβαίνει θετικός. Ούτε αισιόδοξος.
Αντίθετα, ο χαρακτηρισμός «απογοητευτικός», μπορεί να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, από οποιονδήποτε άλλο. Έστω κι΄ αν είναι υπερβολικός. Σε κάθε περίπτωση τίποτε το αισιόδοξο δεν εμπνέεται ξεκάθαρα για το μέλλον, αν αυτό μπορεί να προβλεφθεί με βάση όσα συνέβησαν στην Καστοριά την εορταστική περίοδο. Διότι αν «η καλή μέρα από το πρωΐ φαίνεται», το ίδιο ίσως ισχύει και για την κακή. Μόνο η ομίχλη της προεκλογικής περιόδου, θάμπωσε μεθεόρτια την κατάσταση.
Τον Νοέμβριο, οι προκαταβολικές δηλώσεις του επί των… παραδοσιακών εκδηλώσεων αντιδημάρχου Καστοριάς κ. Δημητρίου Πετρόπουλου που επιλέχθηκε από τον δήμαρχο ως ο κατάλληλος συνεργάτης για το αντικείμενό του, αποτέλεσαν το έναυσμα. Με περίσσευμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας, πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου διαμήνυε, πώς, ούτε λίγο – ούτε πολύ θα τα άλλαζε όλα.
Προς το καλύτερο εννοείται και ότι (ως θεματοφύλακας της αυθεντικότητας και της καθαρότητας) δεν θα επέτρεπε στο καρναβάλι της Καστοριάς, ξενικές επιρροές. Σε όσους παρακολουθούν συστηματικά τα δημοτικά πράγματα της Καστοριάς και διαχρονικά μελετούν συμπεριφορές των εκπροσώπων του Δήμου, οι δηλώσεις δεν άφηναν πολλές αμφιβολίες γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Μιας και θαύματα δεν γίνονται.
Έτσι αυτά που ακολούθησαν, είναι χαρακτηριστικά και ενδεικτικά: Κάθε πέρσι και καλύτερα. Διότι παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω αντιδήμαρχος που χρεώθηκε τις εορταστικές-εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της περιόδου αποδείχθηκε ομολογουμένως ακόμη και υπερκινητικός, η γεύση που έμεινε είναι ότι το «δωδεκαήμερο» και ο Δήμος Καστοριάς καπελώθηκαν από εξωγενείς παράγοντες. Ακόμη και χωρίς την επιθυμία των πολιτικών υπευθύνων.
Η αινιγματική θανάτωση δεκάδων άτυχων αδέσποτων σκύλων και η θέα αρμοδίων να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε. Και ότι μένουν έκπληκτοι.
Η περίπου σκανδαλώδης παραχώρηση του πάρκου της Ολυμπιακής Φλόγας με όρους επικυριαρχίας σε ιδιώτη επιχειρηματία, με το πρόσχημα του καλλιτεχνικού πατινάζ, που είχε σαν αποτέλεσμα να στηθεί στο υπογάστριο της πόλης ένα κοινό λούνα-παρκ, μάλλον κακής αισθητικής εικόνας, συμπεριλαμβάνονται στα πρώτα λάθη. Η ολοφάνερα άνιση κατανομή του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου πέριξ και κοντά στο πάρκο της Ολυμπιακής Φλόγας – όπου μεταξύ άλλων εδρεύουν και τα ιδιωτικά συμφέροντα - και η αισθητή υποβάθμιση των υπόλοιπων περιοχών, ειδικά του κέντρου και των απομακρυσμένων γειτονιών αποτέλεσε αφορμή για περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις. Βεβαίως οι εικόνες καταστροφής που αποκαλύφθηκαν με την τροπή σε φυγή του λούνα-παρκ, αποκάλυψαν πλήρως όλο το σκηνικό.
Ακολούθησε το happening στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη με το απογοητευτικό θέαμα, μαζί με ιδιώτες και οι πολιτικοί προϊστάμενοι του Δήμου Καστοριάς να μετατρέπονται σε τουριστικούς πράκτορες αμφίβολης ποιότητας και διπλά αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Η επένδυση στον τουρισμό, είναι διαφορετικό θέμα από τον ευτελισμό.
Η συνδιοργάνωση του Δήμου Καστοριάς, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ενός σωματείου με αινιγματική κυριαρχική εμμονή σε μονοσήμαντα πολιτιστικά δρώμενα με Σλάβους, της δήθεν μουσικής εκδήλωσης στην πλατεία Κουμπελίδικης, ως προεόρτιο των Καρναβαλιών, είναι γεγονός που προκάλεσε δυσμενέστατα σχόλια για την δυσφήμηση. Αλλά και την εικόνα ενός ολόκληρου Δήμου να παρασύρεται από ένα σωματείο σε βαθμό αφοσίωσης και προσχώρησης σε θέσφατες επιλογές του, αμφιλεγόμενες, στην καλύτερη περίπτωση.
Και την πρόκληση ενός αποτυχημένου εγχειρήματος. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο δήμαρχος, προφανώς καλόπιστα, δήλωνε ότι υποστηρίζει το σωματείο «Τσαρσί» επειδή αυτό με την σειρά του, στηρίζει την παράδοση. Ποια παράδοση; Το θέαμα το οποίο για να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων, περιγράφτηκε ως νέος θεσμός. Ως βαλκανικό δήθεν φεστιβάλ. Που όμως «φιλοξένησε» κυρίως σλαβική μουσική από την FYRoM. Και όλα αυτά μπροστά στους εκπροσώπους του Δήμου Καστοριάς, που δήλωναν κι’ από πάνω ικανοποιημένοι. Λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες του αρμόδιου αντιδημάρχου ότι δεν θα επιτρέψει «ξενικές» επιρροές.
Το δήθεν φεστιβάλ που προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις συμβούλων της πλειοψηφίας του δήμου. Διότι όπως είναι γνωστό η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καστοριάς κ. Ευανθία Σιστοβάρη εξέφρασε σθεναρά την αντίδρασή της, με αποτέλεσμα να υποστεί την αντίδραση άλλων συναδέλφων της στο δημοτικό συμβούλιο με κίνδυνο σύρραξης.
Και όχι για κάποιο σοβαρό λόγο, αλλά για την περίεργη ιδέα να πραγματοποιηθεί η «πολιτιστική» αυτή εκδήλωση στην πλατεία της Κουμπελίδικης (στην θέση της αρχαίας ακρόπολης της πόλης). Που ήταν αποτυχημένη. Παρέμεινε διάχυτη η εντύπωση ότι προσέλκυσε θεατές που ανέβηκαν πιο πάνω από την πλατεία Δαβάκη, για πρώτη φορά μέχρι τώρα – και ούτε θα ξανανέβουν.
Και όμως για χάρη μελών του σωματείου «Τσαρσί» παρασύρθηκαν σε πλειοδοσίες και αδικαιολόγητους θριάμβους, την ίδια στιγμή που μπορούσαν να κρατήσουν αποστάσεις και επιφύλαξη.
Η «πύλη» του καρναβαλιού, μάλλον κακόγουστη και αρκετά πρόχειρη όπως τουλάχιστον στήθηκε στην αρχή της οδού Μητροπόλεως (σαν ιδέα δεν είναι απαραίτητα κακή αλλά το αποτέλεσμα θύμιζε ικρίωμα). Το σκηνοθετημένο ξεφάντωμα μπροστά στις κάμερες κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού με συνηθισμένες και αόριστες χαρούλες, σε πανελλήνια αναμετάδοση, από το επικοινωνιακό χάρισμα του αντιδημάρχου και των δήθεν ευφρανθέντων. Η αίσθηση ότι όλοι τους διάβασαν – για πρώτη φορά ίσως, 5-10 αράδες για την δήθεν ιστορία των «ραγκουτσαριών» και μετά τις απήγγειλαν από στήθους. Προσπαθώντας βεβαίως όσο μπορούν το καλύτερο.
Η εικόνα δημοτικών αξιωματούχων, να συνωστίζονται σαν μαθητές και μαθητριούλες για μια φωτογραφία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, που εικάζεται ότι αν ανοίξει το στόμα του και αναπτύξει τις απόψεις του για κοινωνικά ζητήματα, όπως τους Εβραίους, τον Κεμάλ Ατατούρκ ή το κίνημα απελευθέρωσης του ερωτικού προσανατολισμού, οι περισσότεροι απ’ αυτούς που τον πλαισίωναν δεν θα ξέρουν από πού να (ξε)φύγουν.
Σε συνδυασμό όλων αυτών με τις ρομαντικές κάπως θεολογικού τύπου δηλώσεις του αμήχανου κ. δημάρχου Καστοριάς, για την βοήθεια του Θεού και την Ελλάδα που έχουμε στην καρδιά μας, είναι στοιχεία, που πιστοποιούν. Ότι ο δήμαρχος Καστοριάς, κάνει πράγματα που δεν του ταιριάζουν, και δεν τα καταφέρνει σ’ αυτά. Και ότι αντίστοιχα, μπορεί να πετύχει κάποιος πρόεδρος σωματείου, χωρίς να χρειάζεται να είναι αξιωματούχος. Κι΄ αν τύχει να γίνει αξιωματούχος, ότι δεν είναι ανάγκη να παρασύρεται σε τέτοια έκταση.
Πιστοποιούν όλα αυτά όχι μόνο την βαθειά κρίση της Καστοριάς, αλλά και προοιωνίζουν την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής της. Με την κλιμάκωση, άστοχων, κακόγουστων, άσχετων και για ορισμένους πιο καχύποπτους, ανεξήγητων ενεργειών που τείνουν χείρα βοηθείας και βήμα στην εχθρική προπαγάνδα των Σκοπίων. Και όλα αυτά στην κουρασμένη, καρδιά της Καστοριάς, στην σκιά του συμβόλου της πόλης όπως είναι η πλατεία Κουμπελίδικης.
Για μια δημοτική αρχή που νέτα - σκέτα, ξεκαθάριζε ότι θα καταργούσε ως ανούσιο το «μεσαιωνικό» φεστιβάλ της Αλεξιάδας που προσπάθησε να καθιερώσει η περασμένη δημοτική αρχή, παραμένει διπλά αδικαιολόγητη η απόφαση να υποστηρίξει με τόση συνέπεια την επιτυχία του φετινού και τον σχηματισμό ενός τέτοιου είδους δήθεν βαλκανικού φεστιβάλ, που εκτός από σκοπιανά τραγούδια και κάποια βουγλάρικα, δηλαδή σλάβικα, δεν είχε ούτε αλβανικά, ούτε ρουμάνικα, ούτε τούρκικα, ούτε κροατικά, ούτε σλοβένικα, και κυριάρχησε το συγκρότημα Bailtsa τα μέλη του οποίου όπως δήλωσαν δίνουν τον «αγώνα» τους για την δημιουργία των United States of Balkans χωρίς σύνορα.
Τι σχέση μπορεί να έχει ένας ολόκληρος Δήμος με όλα αυτά; Και για πιο λόγο ανέχεται μια καθόλου κολακευτική ή βολική κατάσταση;
Και έσπευσαν οι συνήθεις αφελείς, να υποστηρίξουν μια πρωτοβουλία που δεν επιβεβαιώνει τις προθέσεις των διοργανωτών. Οι οποίοι – αν και δεδηλωμένοι εχθροί του βραζιλιάνικου καρναβαλιού, το μόνο που εισέφεραν ήταν η κάπως κωμική εκδοχή της πύλης Apoteose του σαμποδρόμιου (από την ελληνική -ή μήπως σλαβική- λέξη «Αποθέωση») στην αρχή της Μητροπόλεως.
Όλα αυτά, που είναι μερικά μόνο από ένα σύνολο αρκετών άλλων περιστατικών, ηχούν καμπανάκι στα αυτιά του ίδιου του κ. δημάρχου Καστοριάς και βεβαίως των αξιωματούχων που εμπιστεύθηκε. Επικεφαλής του συνδυασμού «Εν τιμή» και χάρη στην μακρά εμπειρία του, θα γνωρίζει καλύτερα ότι δεν νοείται διοίκηση του Δήμου και ειδικά ενός Δήμου σαν της Καστοριάς, εξ απαλών ονύχων ή εξ αποστάσεως. Ούτε αρκούν οι αγνές προθέσεις του.
Με τους αντιδημάρχους του, που ο ίδιος επέλεξε και τίμησε να ενεργούν κατά μόνας και κατά βούληση. Κάπως στα χαμένα αλλά και ολοφάνερα χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική. Καλό θα είναι να μην αργήσει η στιγμή που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση και την στάση του και να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι.
Μιας και σε αντίθεση με την περίοδο που διετέλεσε βουλευτής, η περίοδος της δημαρχίας απαιτεί άμεσες πρακτικές λύσεις με καθημερινό αντίκτυπο κατανοητό σε πραγματικό χρόνο στους πολίτες. Πρέπει δηλαδή να πάρει πίσω τις ευθύνες του, στα χέρια και τις πλάτες του και να ανακαλέσει την τιμαριοποίηση της Καστοριάς. Που φαίνεται να αρχίζει το 2015 διαιρεμένη σε ασκέρια και φέουδα. Να πάψει ακόμη να είναι δεδομένος και διαθέσιμος σε κάθε «έμπνευση».
Χωρίς αμφιβολία η προεκλογική περίοδος θα αποπροσανατολίσει και αναγκαστικά θα οδηγήσει σε δεύτερες προτεραιότητες όλα αυτά τα θέματα. Τα οποία ωστόσο είναι απολύτως πολιτικά και όχι αμιγώς πολιτιστικά. Τυχερός λοιπόν ο δήμαρχος. Θα μπορεί να εκμεταλλευθεί το προεκλογικό κλίμα και την δημοτική εκεχειρία για ένα γόνιμο και ειλικρινή απολογισμό. Αρκεί να το κάνει.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Ιανουαρίου 2015, αρ. φύλλου 771.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.