3.5.23

ΟΔΟΣ: «Μύρισε θυμάρι και βασιλικό»

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 1.12.2022 | 1151


Όπως δείχνουν τα πράγματα, ορισμένοι θέλουν την Καστοριά να οδεύει στις κάλπες για την Βουλή με όρους και με πρόσωπα του 2010. Το εάν θα συμβεί αυτό ή όχι είναι στα χέρια του πρωθυπουργού που οφείλει να είναι λιγότερο αθηνοκεντρικός σ’ αυτά τα θέματα και να μη αδιαφορεί για το ύφος της πολιτικής στην περιφέρεια και σε μια ακριτική περιοχή που αντιμετωπίζει αληθινά σοβαρά προβλήματα και όχι μπλόφας. 


Η αποστροφή του πρωθυπουργού στο τέλος της περασμένης εβδομάδας κατά την επίσκεψή του στην Καλλιθέα (Αττικής φυσικά) για πολιτικό κλίμα στο οποίο «μύρισε εκλογές» αποτέλεσε το έναυσμα. Και συναγερμό στα πολιτικά γραφεία της Καστοριάς όπως ακριβώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Όπου πολιτικά γραφεία είναι αυτά που στεγάζονται σε οικοδομές, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε χώρους κοινωνικής δικτύωσης στο ίντερνετ. Και σε πρόθυμες ηλεκτρονικές ενημερωτικές ιστοσελίδες της Καστοριάς, που έχουν συμβάλλει στον εκμαυλισμό του δημόσιου βίου. Την σοβαρή υποβάθμιση των απαιτήσεων και του αξιακού κώδικα της σημερινής κοινής γνώμης της περιοχής. Με πρώτο θύμα της, την όση νεολαία απέμεινε. 

Η εικόνα και οι συμβολισμοί, ακόμη και οι βαλλόμενοι και αμφιλεγόμενοι, έχουν δραματικά ευτελίσει το επίπεδο του δημόσιου λόγου της περιοχής. Οι εποχές που οι μονομάχοι των κομμάτων ανταγωνίζονταν μεταξύ τους στην δεκαετία του 1990 ή το ΠαΣοΚ με την Νέα Δημοκρατία είχαν τα δικά τους καφενεία, μοιάζουν… ιδανικές και φυτώρια υγιούς πολιτικής.

Και όλη αυτή την αναστάτωση την προκάλεσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Καθώς με σαφήνεια δήλωσε, όχι μόνο ότι «μύρισε» αλλά ότι οι εκλογές θα γίνουν (γενικά και αόριστα) στο 2023. Χωρίς αυτή την φορά να επιμείνει όπως άλλες φορές, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


H εμμονή του πρωθυπουργού να μην γίνεται σαφέστερος αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, γίνεται με μια «χαριτομενιά» στο ύφος των τοποθετήσεών του, που άρχισε να κρυώνει. Με απαντήσεις «ζέστη» «κρύο» και άλλους χρησμούς, το παιγνίδι της «μαντεψιάς» του ακριβούς χρόνου των εκλογών, δεν έχει νόημα. Διότι το 2023 είναι πλέον επί θύραις και ο ελληνικός λαός δικαιούται να ενημερώνεται υπεύθυνα και εγκαίρως.


* * *

Όπως ήταν φυσικό, ύστερα απ’ αυτά έδωσε την αφορμή για νέες υποθέσεις δημοσιογραφικών και πολιτικών κύκλων αναφορικά με το ενδεχόμενο, προσφυγής στις κάλπες φυσικά μέσα στο 2023, αλλά ελαφρώς νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας. Και έτσι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις άρχισαν να ερμηνεύουν το φλυτζάνι του καφέ των ασαφειών. 

Οι λόγοι για επίσπευση του χρόνου των εκλογών είναι αρκετοί. Η ΟΔΟΣ εκτιμά ότι έπρεπε ήδη να έχουν γίνει νωρίτερα, το Φθινόπωρο για παράδειγμα. Όμως με δεδομένο ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών είναι ούτως ή άλλως χαμένη υπόθεση, επικράτησαν όπως αποδείχθηκε άλλες λογικές. Όπως η φθορά και των αντιπάλων από μια παρατεταμένη προσμονή. Με την μέθοδο της κατατριβής και της εξάντλησης, που φαίνεται να αποδίδει σύμφωνα με τα δημοσκοπικά στοιχεία. 

Παραμένει όμως πάντα ο ίδιος λόγος και δικαιολογία για επίσπευση. Διότι το εκλογικό σύστημα αναμένεται να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές εφ’ όσον από τον πρώτο γύρο δεν προκύψει μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας. Κάτι που θεωρείται και το πιθανότερο. Οπότε θα πρέπει κυβέρνηση και λαός, αλλά και πολιτικά κόμματα να έχουν σχετική άνεση χρόνου. 

Εν όψει και των άλλων δεδομένων που περιλαμβάνουν Αποκριές, Εθνική Εορτή, Μ. Εβδομάδα και Πάσχα. Αλλά προπαντός τις εκλογές στην γειτονική Τουρκία καθώς στην προεκλογική της περίοδο αναμένεται να εκτοξευθεί στα ύψη η επιθετική εχθρική ρητορική και μελετώνται τα σενάρια του μέτρου υπέρβασης της κόκκινης γραμμής εκ μέρους της χώρας αυτής, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην προκαλέσει αναπόφευκτα στρατιωτική σύρραξη. 

Η εμμονή του πρωθυπουργού να μην γίνεται σαφέστερος αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, γίνεται με μια «χαριτομενιά» στο ύφος των τοποθετήσεών του, που άρχισε να κρυώνει. Με απαντήσεις «ζέστη» «κρύο» και άλλους χρησμούς, το παιγνίδι της «μαντεψιάς» του ακριβούς χρόνου των εκλογών, δεν έχει νόημα. Διότι το 2023 είναι πλέον επί θύραις και ο ελληνικός λαός δικαιούται να ενημερώνεται υπεύθυνα και εγκαίρως. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Πολιτικά γραφεία είναι αυτά που στεγάζονται και σε πρόθυμες ηλεκτρονικές ενημερωτικές ιστοσελίδες της Καστοριάς, που έχουν συμβάλλει στον εκμαυλισμό του δημόσιου βίου. Την σοβαρή υποβάθμιση των απαιτήσεων και του αξιακού κώδικα της σημερινής κοινής γνώμης της περιοχής. Με πρώτο θύμα της, την όση νεολαία απέμεινε.


* * *

Πόσο μάλλον από ένα πρωθυπουργό που έχει πετύχει να θεωρείται προς το παρόν ως τυπικός εκπρόσωπος της αξιόπιστης κατηγορίας των πολιτικών. Που δεν κάνουν «κυβιστήσεις», δεν στέκονται «στα τέσσερα» και προπαντός δεν χτυπούν το κύμβαλο στο ρυθμό του «ξεδοντιάρη» όπως αναφερόταν σε ένα παλιότερο «έντεχνο» προκαλώντας τον χορό της αρκούδας. 

Στα άλλα κόμματα, όπως στον ΣυΡιζΑ και το ΠαΣοΚ πρωτίστως που αποτελούν τις πολιτικές δυνάμεις που χρειάζονται υγιή ώσμωση στην Καστοριά, ψάχνουν ακόμη τον κατάλληλο χρόνο που θα ανακοινώσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο ότι έχουν πραγματικά συνειδητοποιήσει την δύναμη που κρύβουν και που με κάποιες από τις άστοχες ενέργειές τους, εξουδετερώνουν. Το ΚΚΕ έχει μια μόνιμα κλειστή πόρτα σε κάθε ιδέα αναθεώρησης και απομένει σε μικρότερες πολιτικές δυνάμεις του πολιτικού αντάρτικου και της λούμπεν πολιτικής, να επιχειρούν να κάνουν πλιάτσικο στις ψήφους των απογοητευμένων και φιμωμένων της Καστοριάς. 

Στην Νέα Δημοκρατία, αυτό που προκάλεσε με τις δηλώσεις του στην Καστοριά δεν είναι ευχάριστο. Αντί να αποκαλυφθεί έστω ως ευχάριστη έκπληξη, ότι το κόμμα επεξεργάστηκε προτάσεις προσώπων που θα μπορούσαν να προταθούν στην ψήφο των πολιτών, δίπλα, μαζί, contra στις γνωστές λύσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για μια δοκιμή, έβαλαν μπρος τις μηχανές τους. Στην βάση των εντυπώσεων από τις πιο άσχετες με την πολιτική δράσεις τους. 

Αυτό έκανε πρώτος ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας που με αναρτήσεις του (προφανώς κάποιος στο περιβάλλον του τον οδηγεί λάθος) ευθέως αφηγείται και παρουσιάζει με φωτογραφίες, «χωρίς γράμματα» όπως θα έλεγαν παλιά, τις δραστηριότητές του στο Σαββατοκύριακο. Με λεπτομέρειες του στυλ «σήμερα ξύπνησα, πλύθηκα, ντύθηκα, έφαγα, έκανα τον σταυρό μου και πήγα στο σχολείο», σίγουρα δεν ξεχωρίζει στους ψηφοφόρους της Καστοριάς που επιζητούν προσδοκία για την σωτηρία του τόπου. Αντίστοιχα έπραξε και η κυρία Μαρία Αντωνίου που δεν αφήνει ούτε ίντσα χώρου ελεύθερη για μια άλλη προοπτική. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας που με αναρτήσεις του ευθέως αφηγείται και παρουσιάζει με φωτογραφίες του στυλ «σήμερα ξύπνησα, πλύθηκα, ντύθηκα, έφαγα, έκανα τον σταυρό μου και πήγα στο σχολείο», σίγουρα δεν ξεχωρίζει στους ψηφοφόρους της Καστοριάς που επιζητούν προσδοκία για την σωτηρία του τόπου. Αντίστοιχα και η κυρία Μαρία Αντωνίου που δεν αφήνει ούτε ίντσα χώρου ελεύθερη για μια άλλη προοπτική.


* * *

Όπως δείχνουν τα πράγματα, ορισμένοι θέλουν την Καστοριά να οδεύει στις κάλπες για την Βουλή με όρους και με πρόσωπα του 2010. Το εάν θα συμβεί αυτό ή όχι είναι στα χέρια του πρωθυπουργού που οφείλει να είναι λιγότερο αθηνοκεντρικός σ’ αυτά τα θέματα και να μη αδιαφορεί για το ύφος της πολιτικής στην περιφέρεια και σε μια ακριτική περιοχή που αντιμετωπίζει αληθινά σοβαρά προβλήματα και όχι μπλόφας. 

Πάντως σε κάθε περίπτωση το «Μύρισε εκλογές» επαναφέρει στην μνήμη το «Μύρισε θυμάρι και βασιλικό». Ένα τραγούδι για τον Ναπολέοντα Ζέρβα και τον ΕΔΕΣ στην Αντίσταση, που είχε σηματοδοτήσει τη σκληρή στάση της ΟΝΝεΔ έναντι του ΠαΣοΚ κατά την αβερωφική περίοδο με ό,τι αυτό σημαίνει. Με ό,τι σημαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα αναφορικά με την αντιπαράθεση της Νέας Δημοκρατίας με τα άλλα κόμματα. Διότι στην Καστοριά, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχουν πάρει τα μηνύματα και επιφυλάσσουν outsiders.

Εν τω μεταξύ, τις ίδιες ημέρες που η Καστοριά, περιλαμβανόμενης της ενημέρωσης και της κοινής γνώμης συνέχιζε να αποκοιμιέται από τις χαριτωμένες φωτογραφήσεις των… πολιτικών της σε προσκυνήματα, παρουσιάσεις βιβλίων, τσίπουρα, γεύματα και άλλες συναρπαστικές εκδηλώσεις, στην Τεχεράνη (αλλά ακόμη και εκτός συνόρων) ο λαός συνεχίζει να θυσιάζεται για τις ελευθερίες και την αξιοπρέπειά του, ενώ ακόμη και ο κινεζικός λαός παρά την μεγάλη οικονομική του ανάπτυξη, διεκδικεί να αποτινάξει την καταπίεση και να κατακτήσει την ελευθερία έκφρασης με τις λευκές κόλλες να αποδεικνύονται βαρύς οπλισμός. Ω σε τι κόσμο ζούμε – θα έλεγαν από τα τσιπουράδικα και τις παρουσιάσεις οι εγχώριοι. Και δικαιολογημένα. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1151.

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ