21.11.17

Στην Αριστοτέλους Ι



Από Θεσσαλονίκη

Για μία ακόμη χρονιά οι οι Ρουγκατσάρηδες-Φουστανελάδες της Χαλάστρας θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, να αναβιώσουν τα Ρουγκάτσια, καθώς το πρωί του Σαββάτου 31 Δεκεμβρίου 2016 θα περιπλανηθούν με συνοδεία μουσικής στο κέντρο της πόλης.
Ξεκινώντας στις 10.30 από το Λευκό Πύργο κατευθυνόμενοι προς Ναυαρίνο, Τσιμισκή, Αγ.Σοφίας, Καπάνι, Πλατεία Αριστοτέλους, Λουλουδάδικα και Λαδάδικα. Πρόκειται για ένα από τα λίγα παλαιά ομαδικά έθιμα που συνεχίζουν να τελούνται έως και σήμερα σε χωριά του κάμπου της Θεσσαλονίκης, ενώ τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων το έθιμο αναβίωσε στη Χαλάστρα από το χορευτικό τμήμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα.

Σχετικά με την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος δήλωσε τα εξής: «Ο Δήμος Δέλτα, τόσο κοντά στο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στενά συνδεδεμένος ιστορικά και πραγματικά με αυτήν, διαθέτει ένα μοναδικό για την εποχή μας προτέρημα: τους στενούς δεσμούς με τη γη και τη λαϊκή παράδοση, οι οποίοι διασφαλίζουν την ιστορική συνέχεια του λαού μας. Αυτή την παράδοση τιμούμε δεόντως με τη μεγάλη βοήθεια των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, που κρατούν ζωντανές παλιές ιστορίες, ήθη και έθιμα. Τα Ρουγκάτσια θα αναβιώσουν ξανά στη Θεσσαλονίκη, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Είναι ένας τρόπος για να στείλει τις ευχές του για τη νέα χρονιά ο Δήμος μας προς όλους τους Θεσσαλονικείς αλλά και για να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας, ενός τόπου σε απόσταση μόλις 15-20 λεπτών από την Αριστοτέλους ιδανικού για τις μικρές αποδράσεις των Θεσσαλονικέων».

Εφημερίδα Μακεδονία


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 868



-Στο ίδιο φύλλο δημοσιεύθηκαν μεταξύ άλλων:

-Επίσης δημοσιεύθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ