22.11.17

Ρογκατσάρια


Ραγκουτσάρια στο Παλαιοχώρι Μουζακίου Καρδίτσας.

«Αναβιώνει το έθιμο με τα ρογκατσάρια που άρχισαν να βγαίνουν για να ξορκίσουν το κακό στην Καρδίτσα. Το έθιμο κορυφώνεται στα Θεοφάνεια και ήδη στο κέντρο της πόλης τα ρογκάτσια περνούν από μαγαζί σε μαγαζί για να τηρήσουν το έθιμο της καλής τύχης στην νέα χρονιά»
Κarditsa portal

«Το να είσαι “ρουγκατσάρης”, είναι ένα από τα ωραιότερα ρουµλουκιώτικα έθιμα, θεωρούνταν μεγάλη τιμή, είχες την ευλογία της εκκλησίας. Σε περίπτωση που δύο διαφορετικές ομάδες αντάμωναν έπρεπε η μια να δηλώσει υποταγή στην άλλη περνώντας κάτω από τις πάλες (σπαθιά) τις άλλης. Επειδή καμία δεν δέχονταν να το κάνει μονομαχούσαν μέχρι θανάτου. Είναι από τα λίγα παλαιά ομαδικά έθιμα που συνεχίζουν να τελούνται έως και σήμερα σε χωριά του κάμπου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας».
Δημήτρης Πανταζόπουλου 
«Τ’ Αντέτια μας».

«Ραγκούτσια στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης, ρουγκάτσια στην Ημαθία, ραγκουτσάρια στην Καστοριά, μπουμπουσάρια στη Σιάτιστα Κοζάνης, μωμόγεροι στο Κιλκίς και την Κοζάνη, κουδουνοφόροι στο Σοχό, αράπηδες και μπομπόγερα στη Δράμα, είναι το ίδιο έθιμο που απλώς αλλάζει ονομασίες ανά περιοχή».
Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη

«Ρογκατσάρια: Μακρυκώμη Θεσσαλίας: Χορεύοντας το ρογκατσάρικο, οι μεταμφιεσμένοι, οι οποίοι φορούν μάσκα από δέρμα ζώου στο πρόσωπο και έχουν κρεμασμένα στο σώμα τους κουδούνια, τριγυρίζουν από σπίτι σε σπίτι για το καλό της χρονιάς».
Αρχείο Μ. Ζωγράφου.

«Ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού σας καλεί να συμμετέχετε στο αργείτικο καρναβάλι».
Δήμος Άργους Ορεστικού


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 868



-Στο ίδιο φύλλο δημοσιεύθηκαν μεταξύ άλλων:

-Επίσης δημοσιεύθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ