1.2.19

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Ο ανθός της λίμνης [XVII]




Στοιχεία για την ιστορία 

των Ελλήνων Καστοριανών Εβραίων


- ιζ' μέρος -


Μαρτυρολόγιο

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ


128. Ελιάου Δαβίδ του Σαμουέλ και της Πέρλα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1909. Ήταν παντοπώλης, έγγαμος με την Φλώρα και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της αδελφής του Αλέγρας Μάγιο.

129. Ελιάου Ισαάκ του Σαμουέλ και της Πέρλα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1900. Ήταν παντοπώλης, έγγαμος με την Έστερ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της αδελφής του Αλέγρας Μάγιο.

130. Ελιάου Σολομών. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν έμπορος, έγγαμος με την Ζεντίλ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της εγγονής του Χάγιας Καμπιρί Ναχόν.

131. Ελιάου Ζεντίλ. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με το Σολομών. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της εγγονής της Χάγιας Καμπιρί Ναχόν.

132. Ελιάου Λουτσία του Μισέλ και της Ρεγγίνας. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της εξαδέλφης της Χάγιας Καμπιρί Ναχόν.

133. Ελιάου Μισέλ του Σολομών και της Ζεντίλ. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν έμπορος, έγγαμος με τη Ρεγγίνα. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της θείας του Χάγιας Καμπιρί Ναχόν.

134. Εζρά Ερνέστα (Ερνεστίνα), το γένος Σαμπετάϊ Σαμί και της Βίδα. Γεννήθηκε στο Μοναστήρι της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με το Μαΐρ. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά.

135. Εζρά Μεΐρ. Γεννήθηκε στην Καστοριά. Ήταν έμπορος, έγγαμος με την Ερνέστα. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά.

136. Εζρά Λιντία του Μεΐρ και της Ερνέστα, το γένος Σαμί. Ανήλικο παιδί. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά.

137. Εζρά Βικτώρια του Μεΐρ και της Ερνέστα, το γένος Σαμί. Ανήλικο παιδί. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά.

138. Φαράτζη Νεχεμία. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1908. Έγγαμος με την Έστερ, ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού του Μορντεχάϊ Μάγιο.

139. Φαράτζη Έστερ, το γένος Πιτσιρίλο. Γεννήθηκε στη Γιουγκοσλαβία το 1910. Ήταν παντρεμένη με το Νεχεμία και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού της Μορντεχάϊ Μάγιο.

140. Φαράτζη Γιοσέφ (Πέπο) του Νεχεμία και της Έστερ, το γένος Πιτσιρίλο. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1925. Ήταν υποδηματοποιός και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού του Μορντεχάϊ Μάγιο.

141. Φράνκο Λεών του Γιοσέφ και της Έστερ. Γεννήθηκε στο Μοναστήρι της Γιουγκοσλαβίας το 1919. Ήταν έμπορος, έγγαμος με τη Ρεβέκκα. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στη Γιουγκοσλαβία. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της κόρης του Εσθήρ Φράνκο.

142. Φράνκο Κούλα, το γένος Ρουβίμ Βιτάλ και της Έστερ. Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1914. Νοικοκυρά, παντρεμένη με το Μωυσή. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στη Φλώρινα . Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της συγγενούς της Ευτυχίας Επστάϊν Καμπελή.

143. Φράνκο Ρεβέκκα (Ρίβκα), το γένος Γιοσέφ Πιτσιρίλο και της Χανά. Γεννήθηκε στην Καστοριά στις 16-3-1923. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με το Λεών και ζούσε στην Καστοριά. Εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8-9-1944. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της κόρης της Εσθήρ Φράνκο, πρώην Γκατένιο. (Πιθανή διπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 145.)

144. Φράνκο Ντάριο του Γιοσέφ και της Έστερ. Γεννήθηκε στο Μοναστήρι της Γιουγκοσλαβίας το 1919. Ήταν έμπορος. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στη Γιουγκοσλαβία. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Εσθήρ Φράνκο, πρώην Γκατένιο. (Πιθανή διπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 146.)

145. Φράνκο Ρεβέκκα (Ρίβκα), το γένος Γιοσέφ Πιτσιρίλο και της Χάνο. Έγγαμη με το Δαβίδ. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού της Μωσέ Μισραχή. (Πιθανή διπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 143.)

146. Φράνκο Δαβίδ. Γεννήθηκε στο Μοναστήρι της Γιουγκοσλαβίας. Έγγαμος με τη Ρίβκα Πιτσιρίλο. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του συγγενή του Μωσέ Μισραχή. (Πιθανή διπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 144.)

147. Χαζάν Μωύς του Σιμόν και της Σάρρας. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1888. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού του Ισαάκ Μ. Δανιέλ.

148. Ισχάκ Μωσέ του Οβαδία και της Σάρρας το γένος Κοέν. Γεννήθηκε στη Φλώρινα. Ήταν ελεγκτής-εισπράκτορας, άγαμος και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού του Γαβριέλ Ισχάκ.

149. Ισχάκ Ελιάου του Οβαδία και της Σάρρας το γένος Κοέν. Γεννήθηκε στη Φλώρινα. Ήταν υποδηματοποιός και άγαμος. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στη Φλώρινα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού του Γαβριέλ Ισχάκ.

150. Ισχάκ Ιακώβ του Οβαδία και της Σάρρας το γένος Κοέν. Γεννήθηκε στο Μοναστήρι της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν γυρολόγος και άγαμος. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού του Γαβριέλ Ισχάκ.

151. Χασόν Ισαάκ του Ελιέζερ και της Μπουένα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1904. Ήταν έγγαμος με τη Χανά και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδερφού του Μορντεχάϊ Χασόν.

152. Χασόν Μωσέ του Ελιέζερ και της Μπουένα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1920. Ήταν παντοπώλης, έγγαμος με την Ερνεστίνα Καλντερόν και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδερφού του Μορντεχάϊ Χασόν.

153. Χασόν Ελιέζερ του Ισαάκ και της Χανά. Ήταν ανήλικο παιδί και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του Μορντεχάϊ Χασόν.

154. Χασόν Μπουένα του Ισαάκ και της Χανά. Ήταν ανήλικο παιδί και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του Μορντεχάϊ Χασόν.

155. Χασόν Ραχέλ του Ισαάκ και της Χανά. Ήταν ανήλικο παιδί και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του Μορντεχάϊ Χασόν.

156. Χασόν Μωσέ του Ισαάκ και της Χανά. Ήταν ανήλικο παιδί και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του Μορντεχάϊ Χασόν.

157. Χασόν Ισαάκ του Ισαάκ και της Χανά. Ήταν ανήλικο παιδί και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του Μορντεχάϊ Χασόν.

158. Χασόν Ρίνα του Ισαάκ και της Χανά. Ήταν ανήλικο παιδί και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του Μορντεχάϊ Χασόν.

159. Χασόν Μπουένα του Μωσέ και της Ερνεστίνα, το γένος Καλντερόν Ήταν ανήλικο παιδί και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του Μορντεχάϊ Χασόν.

160. Χασόν Ελιέζερ του Μωσέ και της Ερνεστίνα, το γένος Καλντερόν. Ήταν ανήλικο παιδί και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του Μορντεχάϊ Χασόν.


-συνεχίζεται-


Φωτογραφία: Το μνημείο των Καστοριανών Εβραίων, στο κοιμητήριο Kiryat Shaul, βόρεια του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 912




ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ