27.1.19

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Ο ανθός της λίμνης [XVI]




Στοιχεία για την ιστορία 

των Ελλήνων Καστοριανών Εβραίων


- ιστ' μέρος -


Μαρτυρολόγιο

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ


99. Ελιάου (Ελίας) Κάλεφ του Χαΐμ και της Σολ. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν μυλωνάς, έγγαμος με την Αλέγρα, το γένος Κονφίνο. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του γιου του Μπένι Ελίας. (Πιθανή διπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 95.)

100. Ελιάου (Ελίας) Αλέγρα, το γένος Βενιαμίν Κονφίνο και της Λέα. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με τον Κάλεφ. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του γιου της Μπένι Ελίας. (Πιθανή τριπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 91 και αρ. 114.)

101. Ελίας Ερνέστα (Ερνεστίνα), το γένος Σαμπετάϊ Σαμί και της Βίδα. Γεννήθηκε στη Γιουγκοσλαβία το 1918. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με το Μαΐρ. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς της Γκίτα Καλντερών Σαμί.

102. Ελίας Μαΐρ (Μεΐρ). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1915. Ήταν έμπορος, έγγαμος με την Ερνέστα. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Γκίτα Καλντερών Σαμί.

103. Ελίας Κάλεφ του Χαΐμ και της Σολ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1891. Ήταν μυλωνάς, έγγαμος με την Αλέγρα, το γένος Κονφίνο και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του γιου του Μπένι Ελίας. (Πιθανή τριπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 95 και 99.)

104. Ελίας (Ελιάου) Σολ (Σέλι) του Κάλεφ και της Αλέγρας. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1935. Ήταν μαθήτρια και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού της Μπένι Ελίας. (Πιθανή τριπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 94 και 97.)

105. Ελιάου Ματίλντα, το γένος Ρούσσο. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1892. Ήταν παντρεμένη. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού της Ρενέ Κονφόρτε.

106. Ελίας Βίτο του Σολομών και της Ματίλντα, το γένος Ρούσσο. Γεννήθηκε στη Καστοριά το 1919. Ήταν άγαμος. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Ρενέ Κονφόρτε. (Πιθανή διπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 109.)

107. Ελίας Μωσέ του Σολομών και της Ματίλντα, το γένος Ρούσσο. Γεννήθηκε στο Βελιγράδι Καστοριά το 1922. Ήταν άγαμος. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Ρενέ Κονφόρτε.

108. Ελίας Σολομών. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1887. Ήταν έγγαμος με τη Ματίλντα Ρούσσο. Ζούσε στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της εγγονής του Ρενέ Κονφόρτε.

109. Ελίας Βίτο. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1919. Ήταν άγαμος και ζούσε στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Ρενέ Κονφόρτε. (Πιθανή διπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 106.)

110. Ελίας Ζακ (Ιακώβ) του Χαΐμ και της Σολ. Γεννήθηκε στη Καστοριά το 1907. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στο Novi Vrbas της Γιουγκοσλαβίας. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της κουνιάδας του Μίλα Μπάουμγκαρτεν.

111. Ελίας Λαζάρ (Λάζο, Ελιέζερ) του Χαΐμ και της Σολ. Γεννήθηκε στη Καστοριά το 1905. Ήταν έγγαμος με τη Μίλα, το γένος Αλκαλάϊ. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στο Novi Vrbas της Γιουγκοσλαβίας. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της συζύγου του Μίλα Μπάουμγκαρτεν.

112. Ελιάου Μωσέ του Κάλεφ και της Αλέγρας. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1933. Ήταν μαθητής και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού του Μπένι Ελίας. (Πιθανή τριπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 96 και 112.)

113. Ελίας (Ελιάου) Βιτάλ (Χαΐμ) του Κάλεφ και της Αλέγρας. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1925. Ήταν μαθητής και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού του Μπένι Ελίας. (Πιθανή πολλαπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 92 και 98.)

114. Ελίας (Ελιάου) Αλέγρα, το γένος Βενιαμίν Κονφίνο και της Λέα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1898. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με τον Κάλεφ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του γιου της Μπένι Ελίας. (Πιθανή τριπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 91 και 100.)

115. Ελιάου Μπέττυ. Γεννήθηκε το 1927 και πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου. Το όνομα της βρέθηκε σε κατάλογο Ελλήνων Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη, που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα και συλλέχθηκε από τον Χαϊντς Κούνιο το 2010.

116. Ελίας Μεΐρ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1914. Ήταν έμπορος, έγγαμος με την Ερνεστίνα. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Σιμχά Καλντερών.

117. Ελιάου Ισαάκ του Ιακώβ και της Χανά. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1870. Ήταν κηπουρός και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της συγγενούς του Ντόρας Ελιάου.

118. Ελιάου Μωσέ του Σαμουέλ και της Πέρλα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1907. Ήταν παντοπώλης, έγγαμος με την Ματίλντα και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της αδελφής του Αλέγρας Μέϊερ.

119. Ελιάου Ραχήλ του Ισαάκ και της Μαζάλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1908. Ήταν νοικοκυρά και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της συγγενούς της Ντόρας Ελιάου.

120. Ελιάου Μαλκά του Ισαάκ και της Μαζάλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1905. Ήταν μοδίστρα και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της συγγενούς της Ντόρας Ελιάου.

121. Ελιάου Πέρλα, το γένος Ισαάκ Κοέν και της Σολ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1884. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με το Σαμουήλ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της κόρης της Αλέγρας Μάγιο.

122. Ελιάου Ιακώβ του Ισαάκ και της Μαζάλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1898. Ήταν έμπορος, έγγαμος με την Κλάρα και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του της συγγενούς του Ντόρας Ελιάου. (Πιθανή διπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 124.)

123. Ελιάου Σάρρα του Ισαάκ και της Μαζάλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1913. Ήταν μοδίστρα και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της συγγενούς της Ντόρας Ελιάου.

124. Ελιάου Ιακώβ του Ισαάκ και της Μαζάλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1898. Ήταν έμπορος, έγγαμος με την Κλάρα και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του της συγγενούς του Ντόρας Ελιάου. (Πιθανή διπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 122.)

125. Ελιάου Μαζαλτόβ, το γένος Ματαθία Κοέν και της Σοφίας. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1873. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με τον Ισαάκ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της συγγενούς της Ντόρας Ελιάου.

126. Ελιάου Σαμουέλ του Μωσέ και της Έστερ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1874. Ήταν παντοπώλης, έγγαμος με την Πέρλα και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της κόρης του Αλέγρας Μάγιο.

127. Ελιάου Γιοσέφ του Ισαάκ και της Μαζάλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1922. Ήταν στρατιώτης και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της συγγενούς του Ντόρας Ελιάου.



-συνεχίζεται-


Φωτογραφία του Μισέλ Καζές με φανερά σημάδια βασανιστηρίων από το Νέο Ριζοσπάστη της εποχής [σχετικά "εδώ"]



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 911



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ