26.2.19

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Ο ανθός της λίμνης [XXIII]




Στοιχεία για την ιστορία 

των Ελλήνων Καστοριανών Εβραίων


- κγ' μέρος -

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ [II]


Μαγκέν Νταβίντ (εβρ.) = κατά κυριολεξία: ασπίδα του Δαβίδ. Το πιο γνωστό εβραϊκό εθνικό και θρησκευτικό σύμβολο. Είναι ένα εξάγωνο αστέρι, φτιαγμένο από δυο ισοσκελή τρίγωνα, σε αντίθετη κατεύθυνση, που συμβολίζουν το ένα τη θεϊκή κάθοδο και το άλλο την ανθρώπινη ανταπόκριση, ή αλλιώς την αντανάκλαση του πνευματικού κόσμου από τον υλικό.

Mahzor (εβρ.) = κατά κυριολεξία: κύκλος, επανάληψη. Το Προσευχητάριο των Εορτών.

Μικβέ (θ) - Mikveth (εβρ.) = κατά κυριολεξία: συλλογή νερού. Λουτρό, καθαρτήριο. Ειδική τελετουργική δεξαμενή, που συνήθως βρίσκεται κοντά στις συναγωγές και περιέχει βρόχινο νερό, στο οποίο εμβαπτίζονται οι γυναίκες προς εξαγνισμό, πριν την τελετή του γάμου. Η κάθαρση αυτή έχει κυρίως πνευματικό και ηθικό χαρακτήρα και όχι τόσο σωματικό.

Μινιάν (εβρ.) = κατά κυριολεξία: μετρημένοι, απαρτία. Σύνολο δέκα θρησκευτικώς ενηλίκων ανδρών, που είναι απαραίτητοι για την πληρότητα της δημόσιας προσευχής και οποιασδήποτε θρησκευτικής λειτουργίας.

Μιν(χ)άγκ (εβρ.) = κατά κυριολεξία: έθιμο. Έθιμο που μετεξελίχθηκε σε τυπικό της λειτουργίας.

Μπετ Α-Κνέσετ (εβρ.) = κατά κυριολεξία: Οίκος συνάθροισης, συνέλευσης. Γι’ αυτό σήμερα Κνέσετ ονομάζεται η Εθνοσυνέλευση, η Βουλή του κράτους του Ισραήλ.

Μπετ Κα(α)λ (εβρ.) = κατά κυριολεξία: Οίκος σύναξης. Έτσι αποκαλούν τη συναγωγή οι Σεφαραδίτες.

Μπετ Ντιν (εβρ.) = κατά κυριολεξία: Οίκος της Δικαιοσύνης. Ιεροδικείο, ραβινικό θρησκευτικό δικαστήριο που λειτουργούσε στις εβραϊκές κοινότητες και επέλυε τις διαφορές κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα.

Μπεν (εβρ.) = κατά κυριολεξία: γιος. Πριν γενικευτεί η χρήση των επωνύμων, οι Εβραίοι προσδιορίζονταν ως «γιος του…», όπως άλλωστε συνέβαινε αντίστοιχα και με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

Μπετάρ (εβρ.) = ακρωνύμιο της ονομασίας Μπερίτ Γιοσέφ Τρούμπλετορ (Ένωση Γιοσέφ Τρούμπλετορ). Σιωνιστικό ρεβιζιονιστικό κίνημα νεολαίας, που ιδρύθηκε το 1923 στη Ρίγα της Λεττονίας από το Βλαντιμίρ (Ζεέβ) Ζαμποτίνσκυ.


-συνεχίζεται-


Φωτογραφία [αρχείο Νέστορος Καββαδά]:
Μητρώα Αρρένων Δήμου Καστοριάς 1934 [Εμμανουήλ Μεβοράχ]



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Απριλίου 2018, αρ. φύλλου 932




ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ