9.2.19

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Ο ανθός της λίμνης [XIX]




Στοιχεία για την ιστορία 

των Ελλήνων Καστοριανών Εβραίων


- ιθ' μέρος -


Μαρτυρολόγιο

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ


185. Μάγιο Ρίβκα το γένος Ουριέλ. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με τον Αβραάμ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού της Αβραάμ Ελιάου.

186. Μάγιο Λίλη του Ιακώβ και της Ρίβκα, το γένος Φαράτζη. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1935. Ήταν μαθήτρια και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδερφού της Μορντεχάϊ Μάγιο.

187. Μάγιο Έστερ του Ιακώβ και της Ρίβκα, το γένος Φαράτζη. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1931. Ήταν μαθήτρια και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδερφού της Μορντεχάϊ Μάγιο.

188. Μάγιο Μισέλ του Αβραάμ και της Λέα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1908. Ήταν έγγαμος με τη Ράσελ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού του Μορντεχάϊ Μάγιο.

189. Μάγιο Μεναχέμ. Γεννήθηκε στην Καστοριά. Ήταν έμπορος, έγγαμος και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της συγγενούς του Λούνας Μπεχέρ.

190. Μάγιο Μεναχέμ του Σαμπετάϊ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1890. Ήταν γυρολόγος, χήρος από τη Χανά και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της εγγονής του Ραχέλ Μπαντέρ.

191. Μέϊερ Σαμουέλ. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν ράπτης. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού του Γιοσέφ Μέϊερ Γκατ.

192. Μέϊερ Ραχέλ το γένος Σαμπετάϊ Καμχί. Γεννήθηκε στο Μοναστήρι της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με το Σαμουέλ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού της Γιοσέφ Μέϊερ Γκατ.

193. Μέϊερ Ματίλντα του Σαμουέλ και της Ραχέλ, το γένος Καμχί. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού της Γιοσέφ Μέϊερ Γκατ.

194. Μέϊερ Εστρέγια (Έστερ) του Σαμουέλ και της Ραχέλ, το γένος Καμχί. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού της Γιοσέφ Μέϊερ Γκατ.

195. Μασαράνο (Μασεράνο) Τόβα, το γένος Μεναχέμ Μάγιο και Χανάς Καπλάν. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1914. Ήταν παντρεμένη με το Νατάν και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς της Ραχέλ Μπαντέρ. (Πιθανή διπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 184.)

196. Μεβοράχ Σαμουέλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1923. Το όνομα του βρέθηκε σε λίστα εξοντωθέντων ομήρων στο στρατόπεδο του Μάουτχαουζεν, μαζί με την προσωπική του κάρτα ομήρου.

197. Μεβοράχ Αβραάμ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1927. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Ελλάδα. Το όνομα του περιλαμβάνεται σε λίστα εξοντωθέντων ομήρων στο στρατόπεδο του Μάουτχαουζεν.

198. Μεβοράχ Μαζαλτό. Πριν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Το όνομα της βρέθηκε σε κατάλογο Ελλήνων Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη, που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα και συλλέχθηκε από τον Χαϊντς Κούνιο το 2010.

199. Μεβοράχ Μισέλ. Γεννήθηκε το 1914. Πριν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Το όνομα του βρέθηκε σε κατάλογο Ελλήνων Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη, που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα και συλλέχθηκε από τον Χαϊντς Κούνιο το 2010.

200. Μεβοράχ Μωύς. Γεννήθηκε το 1925. Πριν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Η καταχώρηση έγινε διότι το όνομα του βρέθηκε σε κατάλογο Ελλήνων από τη Θεσσαλονίκη, που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα και συλλέχθηκε από το Χαϊντς Κούνιο το 2010. (Πιθανή διπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 211.)

201. Μεβοράχ Μποχώρ. Πριν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Το όνομα του βρέθηκε σε κατάλογο Ελλήνων Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη, που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα και συλλέχθηκε από τον Χαϊντς Κούνιο το 2010.

202. Μεβοράχ Σαμουέλ. Γεννήθηκε το 1923. Πριν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Το όνομα του βρέθηκε σε κατάλογο Ελλήνων Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη, που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα και συλλέχθηκε από τον Χαϊντς Κούνιο το 2010.

203. Μεβοράχ Ζακίνος του Μποχώρ και της Μαζαλτό. Πριν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Το όνομα του βρέθηκε σε κατάλογο Ελλήνων Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη, που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα και συλλέχθηκε από τον Χαϊντς Κούνιο το 2010.

204. Μεβοράχ Έστερ, το γένος Σαμουέλ Ελιάου και της Πέρλα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1904. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με το Χαΐμ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της αδερφής της Αλέγρας Μάγιο.

205. Μεβοράχ Δαβίδ του Χαΐμ και της Έστερ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1931. Ήταν άγαμος και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιού του Έλκα Ελιάου Μάουζ.

206. Μεβοράχ Χαΐμ του Σιμόν και της בחריציה. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν καταστηματάρχης, έγγαμος με την Έστερ Ελιάου. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της κουνιάδας του Αλέγρας Ελιάου Μάγιο.

207. Μεβοράχ Μεΐρ (Σιμόν) του Χαΐμ και της Έστερ, το γένος Ελιάου. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1922. Ήταν άγαμος. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Κατά την εκτόπιση του βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της θείας του Αλέγρας Ελιάου Μάγιο.

208. Μεβοράχ Σάμι (Σαμουέλ) του Χαΐμ και της Έστερ, το γένος Ελιάου. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1925. Ήταν άγαμος. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Κατά την εκτόπιση του βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της θείας του Αλέγρας Ελιάου Μάγιο.

209. Μεβοράχ Μπονίκα του Χαΐμ και της Έστερ, το γένος Ελιάου. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1928. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Κατά την εκτόπιση του βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της θείας της Αλέγρας Ελιάου Μάγιο.

210. Μεβοράχ Σιμχά, το γένος Ισαάκ Κοέν και της Σουλά, το γένος Μάγιο. Ήταν νοικοκυρά, έγγαμη με τον Αβραάμ. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Κατά την εκτόπιση του βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς της Αλέγρας Ελιάου Μάγιο.

211. Μεβοράχ Μωύς. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1925. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Ελλάδα. Το όνομα του βρέθηκε στις λίστες εξοντωθέντων στο στρατόπεδο Μάουτχαουζεν. (Πιθανή διπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 200.)

212. Ουριέλ Ελιάου. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1900. Ήταν έμπορος, έγγαμος με την Ελίζα και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της κόρης του Σάρρας Ρούσο.


-συνεχίζεται-


Φωτογραφία: Προσωπική κάρτα του Αλμπέρτο Ρούσσο από το στρατόπεδο Μαουτχάουζεν (αρχείο Yad Vashem).


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 11 και στις 18 Ιανουαρίου 2018 , αρ. φύλλων 918 & 919.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ