22.1.19

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Ο ανθός της λίμνης [XV]




Στοιχεία για την ιστορία 

των Ελλήνων Καστοριανών Εβραίων


- ιε' μέρος -


Μαρτυρολόγιο

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ


67. Ελιάου Σάρρα του Σαλμάν και της Μαζάλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1919. Ήταν μαθήτρια και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εξάδελφου της Ελιάου Φαρατζή.

68. Ελιάου Κοχάβα του Σαλμάν και της Μαζάλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1922. Ήταν νοικοκυρά, άγαμη και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εξάδελφου της Ελιάου Φαρατζή.

69. Ελιάου Ρίβκα του Ισαάκ και της Έστερ. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν ανήλικο παιδί και μαθήτρια. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού της Αβραάμ Ελιάου.

70. Ελιάου Μωσέ του Ισαάκ και της Έστερ. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν ανήλικο παιδί. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού του Αβραάμ Ελιάου.

71. Ελιάου Έστερ το γένος Αβραάμ Μάγιο και της Ρίβκα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1902. Ήταν νοικοκυρά, σύζυγος του Ισαάκ. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του γιου της Αβραάμ Ελιάου.

72. Ελιάου Ουριέλ του Ισαάκ και της Έστερ. Γεννήθηκε στην Καστοριά. Ήταν ανήλικο παιδί και μαθητής. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού του Αβραάμ Ελιάου.

73. Ελιάου Χαΐμ (Ταλέο) του Μωσέ και της Ερνεστίνα. Γεννήθηκε στην Καστοριά. Ήταν ανήλικο παιδί. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της θείας του Αλέγρας Ελιάου Μέϊν.

74. Ελιάου Μεΐρ (Σιμόν) του Μωσέ και της Ερνεστίνα. Γεννήθηκε στην Καστοριά. Ήταν ανήλικο παιδί. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του μέλους της οικογένειας του Αλέγρας Μάγιο Ελιάου.

75. Ελιάου κορίτσι αγνώστου κυρίου ονόματος, του Δαυίδ και της Φλώρας. Γεννήθηκε στην Καστοριά. Ήταν ανήλικο παιδί. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της θείας της Αλέγρας Ελιάου Μάγιο.

76. Ελιάου Έστερ του Σαλμάν και της Μαζάλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1914. Ήταν παντρεμένη και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εξάδελφου της Ελιάου Πράγκ.

77. Ελιάου Ελί του Σαλμάν και της Μαζάλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1917. Ήταν έμπορος, άγαμος και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εξάδελφου του Ελιάου Φαρατζή.

78. Ελιάου Χαΐμ του Σαλμάν και της Μαζάλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1916. Ήταν έμπορος, άγαμος και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εξάδελφου του Ελιάου Φαρατζή.

79. Ελιάου Σάρρα του Σαλμάν και της Μαζάλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1919. Ήταν μαθήτρια (;), άγαμη και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εξάδελφου της Ελιάου Φαρατζή.

80. Ελιάου Ματίλντα, της Μπεχόρα, σύζυγος του Μωσέ. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν μοδίστρα. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της κουνιάδας της Αλάγκρας Μάγιο Ελιάου.

81. Ελιάου Ισαάκ του Σαμουέλ και της Πέρλα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1898. Ήταν έμπορος, έγγαμος με την Έστερ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του γιου του Αβραάμ Ελιάου.

82. Ελιάου Ρεγγίνα. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με το Μισέλ. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς της Χάγια Καμπιρί Ναχόν.

83. Ελιάου Ζεντιλίκα του Μισέλ και της Ρεγγίνας. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν ανήλικο παιδί. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της εξαδέλφης της Χάγια Καμπιρί Ναχόν.

84. Ελιάου Σολ. Γεννήθηκε στην Καστοριά. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με το Χαΐμ. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στη Backa Topola της Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού της Μπένι Ελιάου.

85. Ελιάου Ζακ του Σαλμάν και της Μαζάλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1912. Ήταν έμπορος, άγαμος και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εξάδελφου του Ελιάου Πράγκ.

86. Ελιάου Βιτάλ του Μωσέ και της Έστερ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1932. Ήταν μαθητής και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της εξαδέλφης του Αλέγρας Νισίμ.

87. Ελιάου Έστερ του Σεμαγιά και της Ντελίσια. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1910. Ήταν παντρεμένη με το Μωσέ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς της Αλέγρας Νισίμ.

88. Ελιάου Μωσέ του Χαΐμ και της Τόβα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1905. Ήταν έμπορος, έγγαμος με την Έστερ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Αλέγρας Νισίμ.

89. Ελιάου Μάγιο (Μεΐρ) του Μωσέ και της Έστερ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1935. Ήταν μαθητής και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της εξαδέλφης του Αλέγρας Νισίμ.

90. Ελιάου Σολομών (Σαλμάν) του Ιακώβ και της Έστερ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1890. Ήταν έμπορος, έγγαμος με την Μαζάλ Φαράτζη και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού του Ελιάου Φαρατζή.

91. Ελιάου (Ελίας) Αλέγρα, το γένος Βενιαμίν Κονφίνο και της Λέα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1891. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με τον Κάλεφ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του γιου της Μπένι Ελίας. (Πιθανή τριπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 100 και 114.)

92. Ελιάου (Ελίας) Χαΐμ (Βιτάλ) του Κάλεφ και της Αλέγρας. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1925. Ήταν μυλωνάς και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού του Μπένι Ελίας. (Πιθανή τριπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 98 και 113.)

93. Ελιάου Μωσέ του Κάλεφ και της Αλέγρας. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1932. Ήταν μαθητής και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού του Μπένι Ελίας. (Πιθανή τριπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 96 και 112.)

94. Ελιάου Σολ (Σέλι) του Κάλεφ και της Αλέγρας, το γένος Κονφίνο. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1935. Ήταν μαθήτρια. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού της Μπένι Ελίας. (Πιθανή τριπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 97 και 104.)

95. Ελιάου Κάλεφ του Χαΐμ και της Σολ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1889. Ήταν ιδιοκτήτης αλευρόμυλου, έγγαμος με την Αλέγρα και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του γιου του Μπένι Ελίας. (Πιθανή διπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 99.)

96. Ελιάου (Ελίας) Μωσέ του Κάλεφ και της Αλέγρας. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν μαθητής. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού του Μπένι Ελίας. (Πιθανή τριπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 93 και αρ. 112.)

97. Ελιάου (Ελίας) Σολ (Σέλι) του Κάλεφ και της Αλέγρας, το γένος Κονφίνο. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν μαθήτρια. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού της Μπένι Ελίας. (Πιθανή τριπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 94 και αρ. 104.)

98. Ελιάου (Ελίας) Βιτάλ (Χαΐμ) του Κάλεφ και της Αλέγρας. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν μαθητής. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού του Μπένι Ελίας. (Πιθανή τριπλή εγγραφή. Βλ. αρ. 92 και αρ. 113.)


-συνεχίζεται-


Φωτογραφία: Καστοριά, ο ραββίνος Θεσσαλονίκης κ. Ααρών τελεί δέηση για τους καστοριανούς εβραίους που εξοντώθηκαν από τους Γερμανούς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 910




ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ