30.12.18

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Ο ανθός της λίμνης [XIIΙ]


ΟΔΟΣ 19.10.2017 | 906


Στοιχεία για την ιστορία 

των Ελλήνων Καστοριανών Εβραίων


- ιγ' μέρος -


Μαρτυρολόγιο

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ


10. Αλμπάλα Γιοσέφ του Μπενβενίστι και της Σλόμο (sic: το Σλόμο είναι ανδρικό όνομα, χαϊδευτικό του Σολομών. Πιθανό λάθος του πληροφορητή. Ίσως το ορθό να είναι Σουλαμίτ). Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν ιεροσφαγέας και έγγαμος. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Σέϊλα Σουλαμίτ Κοέν Αλμπάλα.

11. Αλμπάλα Βικτώρια του Μπενβενίστι και της Σλόμο. Γεννήθηκε στην Καστοριά, όπου και κατοικούσε. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς της Σέϊλα Σουλαμίτ Κοέν Αλμπάλα.

12. Αλμπάλα Ελιέζερ του Μπενβενίστι και της Σλόμο. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1925, όπου και κατοικούσε. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Σέϊλα Σουλαμίτ Κοέν Αλμπάλα.

13. Αλμπάλα Ισαάκ του Μπενβενίστι και της Σλόμο. Ήταν έμπορος, έγγαμος και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Σέϊλα Σουλαμίτ Κοέν Αλμπάλα.

14. Αλμπάλα Σολ. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά και ήταν παντρεμένη με τον Μπενβενίστι. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της εγγονής της Ραχέλ Εζρατή.

15. Αλμπάλα Γιοσέφ του Μπενβενίστι και της Σολ. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν δάσκαλος των εβραϊκών. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Ραχέλ Εζρατή.

16. Αλμπάλα Ισαάκ του Μπενβενίστι και της Σολ. Γεννήθηκε στην Καστοριά. Ήταν ραβίνος και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Ραχέλ Εζρατή.

17. Αλμπάλα Ελιέζερ του Μπενβενίστι και της Σολ. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν μαθητής. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Ραχέλ Εζρατή.

18. Αλμπάλα Ελβίρα του Ισαάκ και της Μπορόνα. Προσχολικής ηλικίας. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του Σεμαριά Αλμπάλα.

19. Αλμπάλα Χανά του Ισαάκ και της Μπορόνα. Προσχολικής ηλικίας. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Σέϊλα Σουλαμίτ Κοέν Αλμπάλα.

20. Αλμπάλα Μπίτι του Ισαάκ και της Μπορόνα. Προσχολικής ηλικίας. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Σέϊλα Σουλαμίτ Κοέν Αλμπάλα.

21. Αλμπάλα Μπενβενίστι (Μπάτια). Γεννήθηκε το 1876 στην Καστοριά, όπου και ζούσε. Ήταν ψάλτης και έγγαμος με τη Σολ. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού του Ελί Ριμόν Αλμπάλα.

22. Αλμπάλα Μπενβενίστι. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν υφαντής σε αργαλειό και έγγαμος με τη Σολ. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της εγγονής του Ραχέλ Εζρατή.

23. Αλμπάλα Τσίνο. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν σαμάς της συναγωγής και έγγαμος με τη Σολ. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονής του Ιακώβ Ντεμάγιο Μάγιο.

24. Αλμπάλα Βεντούρα, το γένος Μωσέ Λεβή και της Ντελίσια. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με τον Ιακώβ. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του συγγενή της Ιακώβ Ντεμάγιο Μάγιο.

25. Αλμπάλα Μαλκά του Ιακώβ και της Βεντούρα. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν μαθήτρια. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εξαδέλφου της Ιακώβ Ντεμάγιο Μάγιο.

26. Αλμπάλα Ιακώβ του Τσίνο και της Σολ. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν έγγαμος με τη Βεντούρα. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού του Ιακώβ Ντεμάγιο Μάγιο.

27. Αλφανταρί Τζαμίλα το γένος Γεουδά Κοέν και της Έστερ. Γεννήθηκε στην Καβάλα και ήταν παντρεμένη με τον Ισραέλ. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της συγγενούς της Μαλί Κοέν.

28. Αλφανταρί Ισραέλ. Γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1903. Ήταν κατασκευαστής ομπρελών και έγγαμος με τη Τζαμίλα. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού του Αβραάμ Χαραρί Αράρ.

29. Eλιάου (Aliyauo) Sohola (Sokhola) το γένος Μπίτι Χονέν και της Μπέλα. Γεννήθηκε στο Μοναστήρι της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν χασάπης (;) και παντρεμένη με τον Ισαάκ. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση στο μέλος της οικογένειας της Σιμά Μικαέλι Ιονά.

30. Αλκαλάϊ Ζάνα, το γένος Σολομών Ελιάς και Ματίλντα Ρούσσο. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1916. Παντρεμένη με το Mosha. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς της Ρενέ Κονφόρτε.

31. Αμάρ Μα[χ]έλ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1920. Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Ελλάδα. Εξοντώθηκε στο Μάουτχαουζεν. Το όνομα του περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ελλήνων Εβραίων που εξοντώθηκαν στο Μάουτχάουζεν.

32. Αράρ Γιοσέφ (Πέπο) του Αβραάμ και της Ντουντού. Γεννήθηκε στην Καβάλα. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της συγγενούς του Μαλί Κοέν Νεσίμ.

33. Ασκενάζη (Εσκεναζή) Έστερ. Γεννήθηκε στα Σέρρας. Ήταν νοικοκυρά και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού της Σλόμο Ελιάου.

33. Ασκενάζη (Εσκεναζή) Έστερ. Γεννήθηκε στα Σέρρας. Ήταν νοικοκυρά και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού της Σλόμο Ελιάου.

34. Ασκενάζη (Εσκεναζή) Ιακώβ. Γεννήθηκε στα Σέρρας. Ήταν δάσκαλος, έγγαμος με την Έστερ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού του Σλόμο Ελιάου.


-συνεχίζεται-


Φωτογραφία:
To στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Οκτωβρίου 2017, αρ. φύλλου 906




ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ