8.3.19

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Ο ανθός της λίμνης [XXIV]
Στοιχεία για την ιστορία 

των Ελλήνων Καστοριανών Εβραίων


- κδ' μέρος -

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ [III]


Οζέρ Νταλίμ (εβρ.) =βοήθεια στους άπορους

Πέσαχ (εβρ.) = κατά κυριολεξία: πέρασμα από πάνω, υπερπήδηση. Το εβραϊκό Πάσχα, στο οποίο γιορτάζεται η Έξοδος των Εβραίων από την Αίγυπτο

Ραμπάν (εβρ.) = κατά κυριολεξία: κύριος, δάσκαλος. Τιμητικός τίτλος για πρόσωπο που βρισκόταν ψηλότερα στην ιεραρχία από το ραβίνο.

Ραβ(β)ίνος (εβρ.) = εξελληνισμένη μορφή του ραμπί (=κύριε μου, δάσκαλε μου). Θρησκευτικός διδάσκαλος, μελετητής του Μωσαϊκού Νόμου. Ο ραβίνος δεν είναι ιερέας, αλλά αποτελεί το θρησκευτικό ηγέτη μιας κοινότητας.

Σαμπάτ (εβρ.) = κατά κυριολεξία: αργία. Το Σάββατο, η έβδομη μέρα της Δημιουργίας, η μέρα που ο Θεός ξεκουράστηκε.

Σελεξιόν (selektion, γερμ.) = επιλογή. Η «επιλογή» στη γλώσσα των γερμανικών στρατοπέδων σήμαινε την επιλογή εκείνων μεταξύ των κρατουμένων, που στέλνονταν για εξόντωση στους θαλάμους αερίων και κάψιμο στα κρεματόρια.

SD (γερμανικά ακρωνύμια) = Υπηρεσία αστυνομικής ασφάλειας την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας.

Του Μπισβάτ (εβρ.) = κατά κυριολεξία: 15η του μήνα Σβατ. Γιορτή για το νέο χρόνο των δέντρων. Ο μήνας Σ(ε)βατ συμπίπτει περίπου με το Φεβρουάριο.

Χασμοναϊμ (εβρ.) = πρόγονοι των Μακκαβαίων

Χασσέντ βε-Εμέτ (εβρ.) = ευσέβεια και αλήθεια.

Χεβρά Κεντοσά ή Κεντουσά (εβρ.) = κατά κυριολεξία: Αγία αδελφότητα. Εθελοντική επιτροπή που υπάρχει σε κάθε εβραϊκή κοινότητα και μεριμνά για θέματα κηδείας και ταφής σύμφωνα με τον εβραϊκό Νόμο και τα έθιμα. Οι Ασκεναζίμ την καλούν Χεβρά Καντίσα στα γίντις.

Χεβρά Λεβαγιά (εβρ.) =ιερά αδελφότητα, επιτροπή κηδειών.


-συνεχίζεται-


Φωτογραφία [αρχείο Νέστορος Καββαδά]:
Αίτηση Μοΐς Αβραάμ Δημαγίου προς τον δήμαρχο Καστοριάς, 1934.Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Απριλίου 2018, αρ. φύλλου 933


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος8/3/19

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ