18.2.19

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Ο ανθός της λίμνης [XXI]




Στοιχεία για την ιστορία 

των Ελλήνων Καστοριανών Εβραίων


- κι' μέρος -


Μαρτυρολόγιο

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ


259. Σμούκλερ Όλγα του Μπενζιόν και της Μπέλλα. Γεννήθηκε στο Μοναστήρι της Γιουγκοσλαβίας. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της συγγενούς της Λίντας Κίτε.

260. Σουλαμίτ αγνώστου συζυγικού επωνύμου, το γένος Μπεχόρ και Μαζαλτόβ Πιτσιρίλο. Γεννήθηκε στην Καστοριά. Ήταν νοικοκυρά, έγγαμη με το Δαβίδ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού της Μωσέ Μισραχή.

261. Δαβίδ αγνώστου επωνύμου. Γεννήθηκε στο Μοναστήρι της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν ιδιοκτήτης καφενείου. Ήταν έγγαμος με τη Σουλαμίτ Πιτσιρίλο και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού του Μωσέ Μισραχή.

262.  Γιάφα αγνώστου συζυγικού επωνύμου, το γένος Οβαδία Ισχάκ και της Σάρρας Κοέν. Γεννήθηκε στη Φλώρινα. Ήταν παντρεμένη με τον Εφραίμ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του αδελφού της Γαβριέλ Ισχάκ.

263. Τζαμίλα αγνώστου συζυγικού επωνύμου, το γένος Γεουδά Κοέν και της Έστερ. Γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1905. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με τον Ισραέλ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού της Αβραάμ Αράρ Χαραρί.

264. Βεντούρα Γιοσέφ του Αβραάμ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1881. Ήταν έγγαμος με την Έστερ και ζούσε στην Κομοτηνή. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του άλλοτε Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας Σαμπετάϊ Ααρών Τσιμίνο.

265. בינציס Μωσέ του Γεουδά. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1890. Ήταν έμπορος υφασμάτων και χήρος από τη Μαλκά, το γένος Αλμπάλα. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού του Μωσέ Κοέν.



-συνεχίζεται-


Φωτογραφία: Από την πρόσφατη βεβήλωση, ανήμερα Χριστουγέννων 2018, του μνημείου του Ολοκαυτώματος των Καστοριανών Εβραίων.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Μαρτίου 2018, αρ. φύλλου 925




ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ