4.12.17

Γονιμότητα



Αρκετές φωτογραφίες του σημερινού φύλλου προέρχονται από το National Geographic. Ο φωτογράφος Charles Fréger, διέσχισε 19 ευρωπαϊκές χώρες και φωτογράφησε δρώμενα, που ξεκινούν τα Χριστούγεννα (ουπς!) και ολοκληρώνονται τις Αποκριές.

Από την Πορτογαλία μέχρι την Αγγλία και από την Αυστρία μέχρι την Βουλγαρία και την Ελλάδα, μία αρχέγονη καρδιά χτυπά από την μία άκρη της Ευρώπης έως την άλλη, στην οποία οι μασκαρεμένοι φορούν προβιές, ντύνονται ζωόμορφα, βάφουν μαύρα τα πρόσωπα, ξορκίζουν το κακό χτυπώντας κουδούνες ή φορώντας σκόρδα, κρεμμύδια και ανάβοντας φωτιές, ελπίζοντας στην γονιμότητα της γης.

Νοιώθουν τον σκοτάδι του χειμώνα και επιζητούν το ηλιοστάσιο, επικαλούνται χθόνιες θεότητες για την καλοτυχία, τον θάνατο και την αναγέννηση.

Δρώμενα που κυρίως συμμετέχουν μόνο άνδρες, αφού είναι ιεροτελεστίες ηλικιακής μετάβασης των νεαρών ανδρών, από τον  ζωομορφισμό και τον τραβεστισμό, μέχρι τα κουδούνια που φορούν  που συμβολίζουν την αρρενωπότητα.

Στην Γαλλία είναι ο Homme Sauvage, στην Γερμανία ο Wilder Mann, στην Πολωνία ο Macidula, στα Σκόπια οι Τζαμάληδες, στην Ελλάδα ο Αράπης, ο Κουδουνάτος και ο Ρογκατσάρης. 

Μέλη αγροτικών-κτηνοτροφικών κοινωνιών της Ευρώπης, με παραδοσιακά δρώμενα, μισοί άνθρωποι, μισοί ζώα, περιπλέκονται με την φύση, αναφέρει το περιοδικό, και αναρωτιέται:

-Κατά πόσον οι Ευρωπαίοι, οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι, πιστεύουν ότι αυτές οι τελετουργίες και παραδόσεις πρέπει να τηρούνται προκειμένου η γη, τα ζώα και οι άνθρωποι να είναι γόνιμα. Πιστεύουν πραγματικά ότι οι μεταμφιέσεις και τα τελετουργικά έχουν τη δύναμη να εξορκίσουν το κακό;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 869


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ