19.1.18

ΟΔΟΣ: Copyricht


ΟΔΟΣ 15.6.2017 | 890

Τις τελευταίες ημέρες, διάφορα -τοπικής και περιφερειακής φύσεως γεγονότα, διαμορφώνουν την επικαιρότητα. Μια επικαιρότητα, εμπνευσμένη αποκλειστικά από την πραγματικότητα της περιοχής. Η διαχείριση της μιζέριας, επικοινωνιακή κατά βάση και όχι ουσιαστική, αναδεικνύεται σε τοπικό προϊόν, με κανονικό copyright και πνευματικά δικαιώματα. Της Καστοριάς κατά βάση. Made in Kastoria, την ίδια στιγμή που άλλες πόλεις, για παράδειγμα τα Ιωάννινα με την λίμνη τους, ακόμη και στην περίοδο της κρίσης, προοδεύουν. Εκτοξεύονται είναι η κατάλληλη λέξη.

Το πρώτο ακόμη επίκαιρο γεγονός είναι η ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της βουλευτή Καστοριάς με τον ΣυΡιζΑ κ. Ολυμπίας Τεληγιορίδου. Με αυτή επέχαιρε, για το γεγονός ότι τελικά ενδέχεται (καθώς τίποτε δεν είναι ακόμη δεδομένο), τα νέα διόδια της Εγνατίας Οδού να μην τοποθετηθούν στην περιοχή Αλιάκμονα επί του κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού ‘‘Σιάτιστα – Ιεροπηγή – Κρυσταλλοπηγή’’ εντός Νομού Καστοριάς. Αλλά στην περιοχή της Σιάτιστας, δηλαδή στον νομό Κοζάνης.

Η ανακοίνωση, προκάλεσε σαφώς αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. Όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο, αφού έλαβε ακόμη και πανελλήνια διάσταση.

Συμπληρωματικά προστέθηκε η... έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς την Δευτέρα, μια ακόμη σε σειρά άλλων, για δυσάρεστες αφορμές. Και συγκεκριμένα για το ίδιο θέμα (των διοδίων) και για να... διατρανωθεί, η... αδιαπραγμάτευτη βούληση του λαού της Καστοριάς για τα διόδια.

Πρωτοβουλία που με την σειρά της προκάλεσε περαιτέρω διάσπαση του συνδυασμού της μειοψηφίας του κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη, αφού χωρίς τον ίδιο, μερίδα εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων του, μεταξύ των οποίων τέως αντιδήμαρχοι, βρήκε την αφορμή να διαμαρτυρηθεί... για τις διαμαρτυρίες. Πολιτικοί στρουθοκαμηλισμοί, μεσαίου βεληνεκούς. Εν τέλει η παταγώδης αποτυχία (ελλείψει απαρτίας) του δημοτικού συμβουλίου, αποδείχθηκε το κορύφωμα της κατάστασης. Για γέλια, και όχι μόνο.

Στην αλληλουχία των γεγονότων, παρεμβλήθηκε η ανακοίνωση του τοπικού Συ ΡιζΑ, για την μεταφορά (επιστροφή για την ακρίβεια) της Δ.Ο.Υ. Καστοριάς στο κτήριο της παλιάς Νομαρχίας Καστοριάς (Διοικητήριο της Π.Ε. Καστοριάς). Και την διαφαινόμενη ματαίωση του σχεδίου για την μετακίνησή του, όχι μόνο σε απομακρυσμένο κτήριο ιδιώτη, (από ιδιώτη σε ιδιώτη δηλαδή), αλλά ευτυχώς, ούτε και στο κτήριο της ΕΔηΚα, όπου προτάθηκε να μεταφερθεί.

Το οποίο μάλιστα είχε προταθεί από μεμονωμένους και συλλογικούς φορείς, μέχρι και τον Δήμο Καστοριάς! Στον οποίο μερικούς μήνες πριν, είχε συγκληθεί και πάλι έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να «προχωρήσει» το θέμα αυτό.

Δηλαδή να διώξουν ακόμη πιο μακριά από την πόλη της Καστοριάς την πιο νευραλγική κρατική υπηρεσία! Να την στείλουν στην ΕΔηΚα. Και να συνεχίσουν να μένουν στην πόλη, δημόσιες υπηρεσίες, όπως η… διεύθυνση Δασών ή Αγροτικής Ανάπτυξης ή και η Πολεοδομία, που ομολογουμένως θα μπορούσαν να μετακινηθούν καθώς το αντικείμενο τους δεν αφορά την ολότητα και την καθημερινότητα, ούτε απηχεί (συμβολίζει) την παρουσία του κράτους στην περιοχή, όχι τουλάχιστον όσο η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.

Είναι προφανές λοιπόν ότι μεγάλες είναι οι… επιτυχίες του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς. Με οτιδήποτε καταπιάνεται, ειδικά σε έκτακτη συνεδρίαση, στο τέλος συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Το μόνο εύστοχο και επιτυχημένο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, είναι εσχάτως, αυτό των συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Κι’ αυτά τα δηκτικά βεβαίως σχόλια, έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την συγκυρία και την ατζέντα του Δήμου Καστοριάς, και όχι του δημοτικού συμβουλίου.


ΟΔΟΣ 15.6.2017 | 890 | σ.3


Όμως, ακόμη δεν λένε να κοπάσουν ή να διασκεδασθούν, οι αρνητικές εντυπώσεις από τις θριαμβολογίες του πολιτικού γραφείου της κ. Ολυμπίας Τεληγιορίδου, για το θέμα των διοδίων. Καθώς τόσο κοντόφθαλμη ανακοίνωση, στα όρια της εσωκομματικής παρεξήγησης κιόλας, για το θέμα των διοδίων που ταλανίζει όλους τους Έλληνες, δεν εξηγείται.

Την ίδια ώρα που πλέον των 30 πρόσθετων σταθμών διοδίων στους ήδη υπάρχοντες, έρχονται να προστεθούν στις πλάτες των Ελλήνων οδηγών, και σε βάρος του κόστους των μετακινήσεων, σε μια χώρα που προσπαθεί να επιβιώσει, και δεν γνωρίζει τι μπορεί να πρωτοπρολάβει να πληρώνει. Αφού όλα ανεξαιρέτως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι απολύτως οριζόντια, εισπρακτικού χαρακτήρα επιβάλλονται αταξικά -και με την έννοια αυτή πλήττουν πρωτίστως τους αδύναμους οικονομικά- οι θριαμβολογίες αυτές, δεν ήταν αναμενόμενες.

Διότι το αδιάφορο γεγονός ότι ο σταθμός διοδίων ενδέχεται να λειτουργήσει στην Σιάτιστα και όχι την περιοχή του Αλιάκμονα, όπως είχε αρχικά και προ ετών αποφασιστεί, χωρίς όμως έως τώρα να γίνει οτιδήποτε, παρουσιάστηκε σαν πολιτική νίκη του Νομού Καστοριάς και προσωπικά της κ. Ολυμπίας Τεληγιορίδου.

Ως οι πολίτες της Καστοριάς να μετακινούνται μόνο εντός του νομού, το πρόβλημα να μην αφορά κυρίως όσους χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό για την μετάβασή τους στην Θεσσαλονίκη, ή την επιστροφή τους στην Καστοριά. Για τους λόγους αυτούς είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο, ότι η κυρία Ολυμπία Τεληγιορίδου, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις συνέπειες της απρόσμενα ρηχής και φθηνής θριαμβολογίας για ένα σημαντικό ζήτημα.

Την ίδια στιγμή που οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τελικά η κυβέρνηση αυτή, συμβιβάζεται κακήν κακώς ακόμη και σε θέματα, που κανείς στο παρελθόν δεν μπορούσε να αγγίξει, να θίξει. Υπό τον φόβο βεβαίως των επεισοδίων και αντιδράσεων της «ακτιβιστικής» Αριστεράς.


ΟΔΟΣ 15.6.2017 | 890 | σ.4


Στο δεύτερο πάλι θέμα, και πιο συγκεκριμένα στο ζήτημα της μετακόμισης (επιστροφής) της Δ.Ο.Υ. στο Διοικητήριο, έστω κι’ αν από τον ΣυΡιζΑ, εκδόθηκε μια ανακοίνωση με αιχμηρά πανηγυρικό τόνο, ασφαλώς η κριτική δεν μπορεί παρά να είναι θετική: Επιτέλους, λίγη λογική.

Φημολογείται ότι ενεργό ανάμειξη είχαν κομματικά στελέχη (κ. Π. Ζαγάρας) σε συνεργασία βεβαίως με την βουλευτή κ. Τεληγιορίδου. Μπράβο σε όσους το πέτυχαν. Έστω κι’ αν η ανακοίνωση προκάλεσε έμμεσες διαμαρτυρίες του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σωτηρίου Αδαμόπουλου, που προτίμησε να εκφράσει την (πολιτική) δυσφορία του μέσω των (πολύ της μόδας) κοινωνικών δικτύων.

Λίγη λογική, από ανάγκη από.. λογική, ή από υπολογισμό, σημασία έχει ότι το μείζον πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της ερήμωσης του Διοικητηρίου τα τελευταία χρόνια και της λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. σε υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις ιδιωτικών συμφερόντων με πανάκριβα μισθώματα, φαινόμενο που ειδικά από την εποχή της κρίσης φάνταζε διπλά προκλητικό και αδικαιολόγητο, μοιάζει να βρίσκει την λύση του.

Η ΟΔΟΣ ήδη από το 2012 τουλάχιστον, δηλαδή επί προηγουμένων συγκυβερνήσεων στις οποίες υπήρχαν συγκεκριμένες προσβάσεις ιδιωτικών συμφερόντων με επανειλημμένα άρθρα και αφιερώματα, επεσήμανε σε τακτική βάση, το άτοπο, παράλογο και προκλητικό, και πρότεινε πάντα την επιστροφή της Δ.Ο.Υ. στο Διοικητήριο.

Ιδίως μάλιστα από την περίοδο που αποκαλύφθηκε ότι (επί της παρούσας κυβέρνησης) ετοιμαζόταν η μετακόμιση των υπηρεσιών της Δ.Ο.Υ. από την σημερινή έδρα της, σε άλλο κτήριο ιδιωτικών συμφερόντων, βεβαίως με πιο φθηνό αντάλλαγμα, αλλά σε ακόμη πιο απομακρυσμένη περιοχή από το συμβατικό κέντρο.

Έτσι, διόδια ή τριώδια ή καλώδια ή πλανόδια, γράφεται, σβήνεται και εν τέλει εξελίσσεται η δραματικά πτωχή δημόσια δραστηριότητα της Καστοριάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Ιουνίου 2017, αρ. φύλλου 890



Σχετικά:


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ