14.6.07

ΟΔΟΣ: Παρασκήνιο

Πέρασαν και οι (εσω) κομματικές εκλογές στην Νέα Δημοκρατία, και έτσι η ΝΟΔΕ της Καστοριάς, καθώς και η τοπική οργάνωση, ανασυντέθηκαν. Υποτίθεται, ότι απέκτησαν "νέα" πρόσωπα στις θέσεις που θεωρούνται "κλειδιά" για τις εξελίξεις εν όψει των επιλογών που θα κάνει το κόμμα αυτό, ώστε να επανδρώσει το κομματικό ψηφοδέλτιο με τους τέσσερις υποψηφίους βουλευτές του νομού Καστοριάς, στις επόμενες εκλογές.

Ως γνωστό οι εκλογές «θα γίνουν στην ώρα τους» σύμφωνα με την σιβυλλική δήλωση του ίδιου πρωθυπουργού ελάχιστους μήνες πριν, η οποία δήλωση, παρά την γενικότητα και την δυνατότητα πολλαπλής ερμηνείας, θεωρήθηκε -και ορθά- ως η πρώτη παραδοχή του κ. Κ. Καραμανλή, ότι σχεδιάζει πρόωρες εκλογές. Που όπως δείχνουν τα πράγματα, θα γίνουν κάπου κοντά στο Φθινόπωρο, εκδοχή την οποία με τις όσες δυνάμεις ανάλυσης διαθέτει η ΟΔΟΣ, υποστηρίζει εδώ και ένα περίπου χρόνο. Οι πυκνές εμφανίσεις του πρωθυπουργού τις τελευταίες δέκα ημέρες είναι ένδειξη που υπογραμμίζει τις αναπόφευκτες πια εξελίξεις.

Μόνο που αυτή την φορά οι εκλογές, θα διεξαχθούν στην Καστοριά τουλάχιστον, κάτω από την βαριά σκιά του σκανδάλου στο οποίο έχει εμπλακεί ως τ. πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης. Αναμφίβολα γεγονός είναι ότι, το σκάνδαλο κατατάσσεται στα κορυφαία, τα χειρότερα προβλήματα απ' αυτά που αντιμετώπισε στα 3,5 χρόνια της θητείας της η κυβέρνηση, και πως σε διαφορετικές συνθήκες (όπως για παράδειγμα σε περίπτωση ενός επελαύνοντος και δυναμικού ΠαΣοΚ), θα μπορούσε ακόμη και να κλονίσει οδηγώντας σε παραίτηση την κυβέρνηση, προκαλώντας σημαντικές ανατροπές του πολιτικού σκηνικού.

Όμως το σκάνδαλο αυτό, πέρα από τις δικαστικές του προεκτάσεις για τις οποίες έχουν ήδη επιληφθεί οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές, σηματοδότησε και μια σειρά έντονων ζυμώσεων στην Καστοριά. Πιο συγκεκριμένα κατ΄ αρχήν αδρανοποίησε, ή και εξουδετέρωσε στο μεσοπρόθεσμο μέλλον -ίσως και για πάντα- κάθε σκέψη που προϋπήρξε για την κάθοδο του κ. Αγαπίου Σημαιοφορίδη στον πολιτικό στίβο ως υποψήφιος βουλευτής. Αφ' ετέρου όμως, αναβίωσε σχήματα και ομάδες, που αυτοπροσδιορίζονταν ήδη από το παλιότερο παρελθόν ως "σημαιοφοριδικές" ή "αντισημαιοφοριδικές".

Οι πρώτες ανέλαβαν την υπεράσπιση της πολιτικής τιμής της οικογένειας, ενώ οι δεύτερες, την πλήρη αποδόμηση. Αυτό συμβαίνει επειδή σε πρώτο στάδιο κρίθηκε ότι η ευρύτερη οικογένεια του τέως υπουργού, και τέως βουλευτή Καστοριάς κ. Κων/νου Σημαιοφορίδη, δεν θα έπρεπε τούτη την περίοδο να φανεί ότι έχει αποκοπεί, ή έχει εγκαταλειφθεί, από τους πυρήνες της, και το οσοδήποτε κοινωνικό ρεύμα της εξασφάλιζε (μέχρι την φετινή Άνοιξη που ξέσπασε ο ορυμαγδός των αποκαλύψεων) η προτίμηση συγκροτημένων σε συμφέροντα, ή η αφοσίωση απλών και ρομαντικών οπαδών, στον μύθο που περιέβαλλε την πολιτική διαδρομή του κάποτε βουλευτή Καστοριάς.

Ο οποίος, υπενθυμίζεται, κουνώντας το δάκτυλο του χεριού του διδακτικά, ή σωφρονιστικά, φρόντισε από τοπικής τηλεοράσεως με φιλική εμβέλεια, να διασκεδάσει σε πρώτο χρονικό στάδιο τις φήμες, προσπαθώντας να φοβίσει όσους ασκούν κριτική δημόσια στην Καστοριά.

Έτσι, το χαρτί Σημαιοφορίδη, αναβιώνει πλήρως και σε αυτές, δηλαδή τις επικείμενες εκλογές, όπου μεταξύ των φερόμενων ως υποψηφίων βουλευτών δηλαδή των κ.κ. Ανέστη Αγγελή, Ζήση Τζηκαλάγια, Λαζάρου Παπαδοπούλου και άλλων, υπάρχουν ίσως και περισσότεροι του ενός, που διάκεινται, ή και υποκινούνται, πολιτικά από τον κύκλο και το μέχρι πρόσφατα ισχυρό πολιτικό περιβάλλον του κ. Κ. Σημαιοφορίδη, που ασφαλώς θα εύχονταν, για πρώτη ίσως φορά, να μπορούσαν να γυρίζουν πίσω τον χρόνο. Για να αλλάξουν τις κρίσιμες αποφάσεις και τα όσα λάθη διέπραξαν.

Ακριβώς για τους λόγους αυτούς, η μάχη που δόθηκε στις πρόσφατες εκλογές της ΝΟΔΕ, τόσο μεταξύ των υποψηφίων μελών, αλλά κυρίως μεταξύ των υποψήφιων προέδρων, χαρακτηρίσθηκε από την οξύτητα της αντιπαράθεσης, για τις εκατέρωθεν κατηγορίες, αλλά και για τις υπόγειες συμμαχίες που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα στην επαναληπτική εκλογή. Σε αδρές γραμμές, χωρίστηκαν σ' αυτούς που διάκεινται φιλικά προς τον τωρινό βουλευτή κ. Ανέστη Αγγελή, και κριτικά απέναντι στον φαινόμενο της οικογένειας του κ. Κων. Σημαιοφορίδη, και από την άλλη πλευρά στους πολέμιους του νυν βουλευτή.

Βεβαίως, στο αυξημένο ενδιαφέρον επέδρασε και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η παράσταση νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές προβαδίζει σταθερά και φυσά άνεμος αισιοδοξίας. Έτσι είναι πολύ πιθανή η προσδοκία για κυβέρνηση Ν.Δ. και την επόμενη τετραετία, κάτι που μπορεί να σημαίνει πολλά για όσους σιτίζονται από την πολιτική δράση.

Όμως, ένας τουλάχιστον υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ, στις τελευταίες αρχαιρεσίες, και συγκεκριμένα ο κ. Σωκράτης Λιάνος, σε δηλώσεις του κατήγγειλε την ύπαρξη οικονομικών κέντρων στην Καστοριά, τα οποία διαπλέκονται με τους πολιτικούς, ή και συναλλάσσονται με αυτούς, με ανταλλάγματα την κοινωνική προβολή και την οικονομική ενίσχυση από την μια, και την προώθηση συγκεκριμένων προσώπων από την άλλη, που απλώς είναι δούρειοι ίπποι των συμφερόντων.

Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε την πολιτική κατάσταση της ΝΟΔΕ, αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι, αν μη τι άλλο, ο τελικώς εκλεγμένος νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Αχιλλέας Ευαγγέλου (που ως γνωστό προβλήθηκε πριν από ένα χρόνο ως ο ανακινητής του ζητήματος μετάθεσης του Νοσοκομείου Καστοριάς), δεν έχει κρυστάλλινες απόψεις γύρω από τα ζητήματα αυτά.

Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα, ο νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ, που κατηγορήθηκε επίσης ότι είναι υποκινητής του τέως δημάρχου Καστοριάς κ. Δημ. Παπουλίδη ώστε να είναι υποψήφιος βουλευτής με την ΝΔ, και αυτός, δεν επιβεβαίωσε φυσικά, αλλά ούτε και διέψευσε, κανένα από τους βαρείς υπαινιγμούς.

Όμως, αν τα πράγματα είναι στ' αλήθεια σοβαρότερα από το γνωστό, πως εδώ και χρόνια μερικοί ισχυροί και ρυθμισμένοι για τα χρέη τους παράγοντες της τοπικής οικονομίας, με διάφορες γραφικότητες νεοπλουτισμού, δίνουν την εντύπωση ότι διαφεντεύουν τον τόπο, τότε λογικά, θα πρέπει όλοι οι αιρετοί της Νέας Δημοκρατίας να είναι πολιτικές μαριονέτες των διαφόρων εξωπολιτικών "παραγόντων". Μήπως λοιπόν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μια και καλή αυτές τις (δικές τους) καταγγελίες, οι της ΝΟΔΕ, πριν αρχίζουν να ξαναμιλούν για συνθήματα "ζήτω η Πατρίς", "ζήτω η Θρησκεία" "ζήτω (και) η Νέα Δημοκρατία";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ