21.6.07

ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: 33η Έκθεση γούνας στην Καστοριά

Τελικά ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες διεξαγωγής της διεθνής έκθεσης γούνας, που δεν θα γίνει τελικά εκτός Καστοριάς, δικαιώνοντας τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, όσους είχαν αντίθετη άποψη, απ' αυτήν που είχε η παραιτηθείσα διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς και πολλοί γουνοποιοί.
Τώρα όμως η νέα διοίκηση θα πρέπει να αποδείξει ότι, πράγματι η Καστοριά ως εκθεσιακός τόπος και χώρος, έχει την δυνατότητα να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την έκθεση, απ' ότι οι προκάτοχοί της. Η προηγούμενη διοίκηση έκανε μια αξιόλογη διαφοροποίηση στην εσωτερική διαμόρφωση, που σ' όλους άρεσε και μπράβο της γι' αυτο. Την επόμενη διαφοροποίηση εξωτερικά πλέον, πρέπει να τολμήσει η νέα διοίκηση αξιοποιώντας και τα έργα υποδομής και την εμπειρία που αποκτήθηκε από την κίνηση που προτείνεται.
Ετσι λοιπόν κύριοι της νέας διοίκησης, αυτό που έχετε να κάνετε κατά την διάρκεια της 33ης έκθεσης γούνας είναι, να πραγματοποιήσετε τουλάχιστον μια πτήση τσάρτερ από Μόσχα.
Το αεροδρόμιο είναι από χρόνια έτοιμο, know how υπάρχει, (ξέρεται που θα το βρείτε, αφού κάποιοι από την διοίκηση του συνδέσμου θητεύσανε στην ΕΔηΚα και συμμετείχανε στον αγώνα να έρθουν τα αεροπλάνα, όταν κάποιοι άλλοι τα σαμποτάριζαν), χρήμα μπορεί να βρεθεί τουλάχιστον για μία πτήση 160 ατόμων από τις εξής πηγές ενδεικτικά: Μείωση των διαφημιστικών και λοιπών εξόδων κατά 10.000 €, αύξηση του ενοικίου των εκθετών 10.000 €, συνεισφορά της ΕΔηΚα 10.000€, επιδότηση από νομάρχη 5.000€, από δήμαρχο 5.000€, ξενοδόχοι 5.000, Κέντρο Ελληνικής Γούνας 5.000, ΕΒΕΚ, Ίδρυμα Καλισθένη, λοιποί 10.000€, μαζεύτηκαν αμέσως 60.000€. Έτσι θα πνεύσει ένας καινούργιος άνεμος αισιοδοξίας, τον επόμενο χρόνο η μία πτήση θα γίνουν δύο, τον επόμενο τρις, ίσως και κάποιες ενδιάμεσα στη σαιζόν, για να μην πιάσει αράχνες και το έρμο το αεροδρόμιο όπως το ΒΙΟΠΑ της Σιάτιστας. Οι 160 πελάτες, πέραν του εμπορικού τους ενδιαφέροντος, όλο και κάτι θα αγοράσουν για να το πάρουν μαζί τους στο αεροπλάνο, μια που το' κάργκο' έχει πρόβλημα λόγω επιβολής δασμών κατά την εισαγωγή.
Πέραν όμως αυτής πρωτοβουλίας, μια και δεν γιορτάσθηκαν πανηγυρικά τα 30 χρόνια της έκθεσης γούνας στην Καστοριά, ας γιορτασθούν τα 33 με δημόσια αναγνώριση σε όσους στήριξαν και δούλεψαν για την εδραίωση αυτού του θεσμού.
Φυσικά δεν είναι μόνο αυτές οι προτάσεις που μπορούν να διαφοροποιήσουν και να αναβαθμίσουν την έκθεση. Υπάρχουν και άλλες ενέργειες που μπορούν να προσελκύσουν πελάτες, αλλά αυτά όλα δεν μπορούν να διατυπωθούν σε ένα δημοσιευμένο άρθρο.
Χρειάζεται να γίνει μια μελέτη από τοπικούς τεχνοκράτες, συγκεράζοντας όμως πάντα την πρακτική εμπειρία και τις οικονομικές δυνατότητες του συνδέσμου και την γνώση των τεχνοκρατών.
Πέραν όμως από την διαφοροποίηση και την αναβάθμιση της έκθεσης, δεν αναφέρθηκε καθόλου η μαγική λέξη καινοτομία, μια ενέργεια η οποία δεν αφορά μόνο την έκθεση αλλά και την ύπαρξη ακόμη του Συνδέσμου Γουνοποιών. Ο σύνδεσμος πριν 25 περίπου χρόνια είχε κάνει μια καινοτόμα ενέργεια, την οποία φυσικά δεν αξιοποίησε για τον εαυτό του, διότι ίσως υπήρξαν τότε κάποιες σκοπιμότητες.
Πως είναι δυνατόν να ιδρύεις, να γεννάς, να δημιουργείς, μια εταιρία όπως η ΕΔηΚα και να μην φροντίζεις να έχεις τουλάχιστον το 10% του μετοχικού κεφαλαίου; Πως είναι δυνατόν ως ιδρυτής να μην βάλεις καταστατική διάταξη, η οποία να ορίζει ότι τουλάχιστον ένα μέλος του Δ.Σ. θα ορίζεται από τον σύνδεσμο; Τέλος πάντων όμως, όλα αυτά αποτελούν ιστορία και παρελθών και ο ιστορικός του μέλλοντος θα βγάλει τα συμπεράσματά του για τις παραλήψεις τις σκοπιμότητες και ότι άλλο ήθελε προκύψει. Ένα όμως άς συνειδητοποιήσει η νέα διοίκηση, ότι δεν μπορεί να επιβιώσει ούτε σαν οργανισμός ούτε σαν κλάδος, εάν δεν αντιληφθεί τις επερχόμενες αλλαγές και ανακατατάξεις που μας επιφυλάσσει η νέα παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η οποία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ρυθμίσεις ούτε με επιδοτήσεις ούτε με ερασιτεχνικές κινήσεις αλλά με καινοτόμες δράσεις, με επένδυση στη γνώση και με συμμαχίες και συνεργασίες κάθετα και οριζόντια.
Τολμήστε και καινοτομείστε λοιπόν κύριοι του Συνδέσμου και να δείτε ότι θα κάνετε τα πράγματα σωστά και όχι τα σωστά πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ