26.4.07

ΟΔΟΣ: Εξωθεσμικά



Ο βουλευτής Καστοριάς και μέχρι πριν μερικούς μήνες γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας από χρόνια σταματήσει επίσημα να αναμειγνύεται από το προσκήνιο με τα πολιτικά πράγματα της Καστοριάς, απολάμβανε περίπου τα πάντα έως την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο με την διαχείριση των αποθεματικών του Τ.Ε.Α.Δ.Υ. στο οποίο πρόεδρός του, είχε διοριστεί ο γιος του κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης, απόστρατος αξιωματικός.

Αξιοσημείωτη πανελλήνια αναγνώριση λόγω της πολυσχιδούς ανάμειξής του στα κομματικά όργανα και σε ειδικές αποστολές της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως από τότε που αποχώρησε από τα βουλευτικά του νομού, δηλαδή από την "ενεργό πολιτική" για να αφοσιωθεί στην "ενεργό δράση", σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποίησε αρκετά χρόνια πριν, η οποία συνέβαλε σημαντικά στο να ανακοπεί η κριτική επισκόπηση της βουλευτικής του θητείας.

Διέθετε σημαντική απήχηση και επιρροή σε μερίδα των πολιτών του νομού Καστοριάς, ιδίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που τον θυμούνται από την εποχή της δικτατορίας όταν διορίστηκε δήμαρχος Καστοριάς για πρώτη φορά, αλλά και στην συνέχεια με τις επανειλημμένες εκλογές του στα αξιώματα του δημάρχου και του βουλευτή Καστοριάς.

Ανέπνεε σεβασμό και τάσεις τυφλής υπακοής σε όσους (νεώτερης από τους προηγούμενους) αφοσιωμένους πολίτες πείθονταν από το λόγιο ρητορικό στυλ του φιλόλογου καθηγητή μέσης εκπαίδευσης της παλιάς εποχής, και εύρισκαν συναρπαστικό επίτευγμα την κηδεμονία της πολιτικής τους σκέψης από ένα άνθρωπο που χρωματίζοντας κατάλληλα την βαθειά φωνή του μιλούσε δελεαστικά, περίπου σαν σοφός. Και έως τελευταία ως Νέστωρ της παράταξης της Ν.Δ. και φυσικά της Καστοριάς.

Ώσπου το σκάνδαλο με την διαχείριση του Ταμείου που διοικούσε από την θέση του προέδρου του Δ.Σ. ο γιος του, τον έπληξε όχι απλά έμμεσα αλλά κάπως περισσότερο, καθ' ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μεταπείσει την κοινή γνώμη ότι ο διορισμός του κ. Αγαπίου Σημαιοφορίδη δεν οφειλόταν αποκλειστικά στις ισχυρές γνωριμίες του τέως βουλευτή και πατέρα του.

Και τον έπληξε, όχι μόνο διότι οι εξελίξεις απέδειξαν για μια ακόμη φορά τις συνέπειες που καλούνται να πληρώσουν στο τέλος όσοι αγνοούν την νομοτέλεια και την συνταγή του πολιτικού μέτρου, όσοι δεν αποχωρούν από την πολιτική ζωή εγκαίρως, αλλά συνεχίζουν να αναμειγνύονται -και μάλιστα εξωθεσμικά- με την ενεργό δράση ακόμη και στην προχωρημένη ηλικία του τέως βουλευτή, και όσοι αντιμετωπίζουν με τις πράξεις τους πατερναλιστικά ανθρώπους, κόμματα και τόπους, σαν την Καστοριά.

Έτσι, με αφορμή τις εξελίξεις που εξ αιτίας νοοτροπιών σαν κι' αυτές απειλούν και τρίζουν την θέση της Ν.Δ. στην κυβέρνηση, και με την απειλή αποκαλύψεων που μπορεί να είναι χειρότερες, ο τέως βουλευτής απομακρύνθηκε από το Πάνθεον των πολιτικών του νομού, στο οποίο είχε αναρριχηθεί μετά από συστηματική πολιτική και κομματική σταδιοδρομία διάρκειας περίπου 30 ετών από την πρώτη του εμφάνιση. Αναμφίβολα στην επιδείνωση αυτής της κατάστασης συνέβαλε η πολύ επιτυχημένη από την άποψη αυτή συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της κας Ιωάννας Λούσιου στην τηλεόραση του Flash Καστοριάς την Μ. Δευτέρα, με την οποία τα πράγματα έγιναν αδιόρθωτα, και ο ίδιος αυτοβούλως έγινε μέρος του γενικότερου πολιτικού σκανδάλου, επιχειρώντας να αποσείσει την δυσφορία των πολιτών του νομού.

Η προσεκτική ανάλυση των απόψεων και των σχολίων του τέως βουλευτή σ' αυτή την συνέντευξη καθιστά αδύνατη την επιλογή της χειρότερης στιγμής της. Όχι απλώς διότι κανείς δεν βγήκε να τον υποστηρίξει και έλαμψε η πολιτική μοναξιά του άλλοτε πανίσχυρου πολιτικού παράγοντα, αφού έμοιαζε να απέμεινε χωρίς κοινωνικά ερείσματα και δίχως υποστήριξη από το εσωτερικό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά και διότι, χάνοντας ακόμη περισσότερο την αίσθηση του μέτρου, επιδόθηκε σε μια ακατανόητη -και ασυνήθιστη ακόμη και για τον ίδιο- εξαπόλυση απειλών για δικαστικά μέτρα και μηνύσεις (έστω κι' αν δεν επικαλέστηκε άμεσα την σχετική ορολογία) κατά παντός που είτε ασκεί κριτική, είτε προβάλλει την κριτική που ασκείται από τους άλλους, καταλήγοντας στο πρωτοποριακό εν έτει 2007 -και όχι 1967 για τα πολιτικά ήθη (και την δημοκρατία) συμπέρασμά του: πως όποια πηγή ενημέρωσης και κάθε μέσο ενημέρωσης που αναδημοσιεύει στην Καστοριά τα σχόλια του κεντρικού (αθηναϊκού) τύπου, θα είναι υπόλογο απέναντί του, επειδή με την αναδημοσίευση "υιοθετούνται" οι επιλήψιμες κατά τον ίδιο ενέργειες!!! [Η ΟΔΟΣ στο φύλλο που κυκλοφορούσε εκείνες ακριβώς τις ημέρες είχε αναδημοσιεύσει στις εσωτερικές σελίδες (φύλλο 391/29-3-07) από τις εφημερίδες "Ημερησία" και "Ελευθεροτυπία" τα κείμενα "Ο άνθρωπος που υπέστειλε την σημαία της διαφάνειας" & "Ο Αγάπιος και η φαμίλια του" αντίστοιχα].

Όμως ο κ. Κ. Σημαιοφορίδης, παρά το γεγονός ότι το σκάνδαλο που συνταράσσει την χώρα δεν του αποδόθηκε ποτέ και από κανένα ευθέως και προσωπικά (αλλά αφορά την θητεία του γιου του) δεν αρκέστηκε στο να επαπειλεί μόνο. Ανέλαβε την κηδεμονία και υπεράσπιση του ενήλικου οικογενειακού του περιβάλλοντος (γιου, γαμβρού κ.ο.κ.) εγκαλώντας τα ΜΜΕ για το πλήγμα που προκαλείται σ' αυτό (το οικογενειακό περιβάλλον), λησμονώντας -σαν τον τελευταίο πρωτάρη της πολιτικής- την μόνη αλήθεια: ότι κανείς δεν θα ασχολούνταν με το οικογενειακό περιβάλλον του, αν αυτό δεν είχε αναμειχθεί χωρίς άμεση νομιμοποίηση στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, και μάλιστα αν δεν το είχε επιβάλλει ο ίδιος, ακόμη και με την προοπτική του να είναι μελλοντικός υποψήφιος βουλευτής ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης.

Είναι στ' αλήθεια πολύ δύσκολο να επιλεγούν οι πιο κάκιστες στιγμές της συνέντευξης. Και ακόμη πιο δύσκολο είναι να σχολιαστούν οι απόψεις ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να έχει άλλο πολιτικό επίλογο, αν μέσα από τα αυθόρμητα και τα στομφώδη επιχειρήματά του το βράδυ της ετεροβαρούς εμφάνισής του στις τηλεοπτικές οθόνες, δεν ξεχώριζε το γεγονός ότι από την μακρά πολιτική σταδιοδρομία που του χάρισε ο καστοριανός λαός, ο ίδιος διάλεξε να επικαλεστεί σαν μεγάλα έργα του, τα τελευταία 30 χρόνια που αναμειγνύεται στα δημόσια πράγματα το δίκτυο ύδρευσης [sic] και αποχέτευσης της Καστοριάς, και τα οράματά του για το... τραίνο στο Νεστόριο, και για το... τούνελ της Κλεισούρας, καθώς και τις ρυθμίσεις των δανείων των γουνεμπόρων για τα οποία, τόσα μα τόσα πολλά έχουν ακουστεί και ψιθυρίζονται, και που έκαναν αγνώριστο το εμπορικό τοπίο της σημερινής Καστοριάς. Φθάνουν στ' αλήθεια όλα αυτά και άξιζαν τον κόπο;

Πάντως την πιο αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, όταν ανταποκρινόμενος στα λαυράκια που αλίευε η δημοσιογράφος κ. Ι. Λούσιου, όχι μόνο επιχείρησε να υποβαθμίσει πολιτικά και προσωπικά τον βουλευτή Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή, όχι μόνο δεν έκρυψε ότι δεν αποκλείεται και να λειτουργούσε επί σειρά ετών παράκεντρο (και όχι ομόκεντρο) πολιτικό κύκλωμα στην Αθήνα, βασισμένο στις γνωριμίες του τέως βουλευτή, αλλά και διότι αδιαφορώντας για την λαϊκή ετυμηγορία, όπως αυτή εκφράστηκε αυθεντικά μέσα από την κάλπη στις εκλογές του 2003, ξεκαθάρισε με ανάλογο ύφος προς τον επίσημο βουλευτή του κόμματος (του) και στους πολίτες, ότι ο βουλευτής "θα τον έχει απέναντί του"!!

Επισημοποίησε έτσι την απόφασή του να συνεχίσει να υπηρετεί εξωθεσμικά, αυθαίρετα και χωρίς εκλογική νομιμοποίηση, τα οράματά του και την πολιτική, "την τέχνη του εφικτού" όπως με κάποια αυταρέσκεια ερμήνευσε τον όρο στην ίδια εκπομπή. Και χωρίς αμφιβολία, για όλα αυτά τα εκπληκτικά που ακούστηκαν, δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερη περίσταση, καθώς και καλλίτερο χρόνο, από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας (την οποία απειλητικά επικαλέσθηκε στην έναρξη της εκπομπής).

Δηλαδή σε μία εβδομάδα που καθόρισε από τότε την ιστορία της ανθρωπότητας, επειδή κάποτε, κάποιοι, από ένα λάθος, μία επιπολαιότητα, ή ένα ιδιοτελές συμφέρον, διάλεξαν τον Βαραββά.
(Παρόντων των Τελώνων και των Φαρισαίων, του Άννα και του Καϊάφα, και της λοιπής ομηγύρεως).

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Απριλίου 2007, αρ. φύλλου 394


Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ