4.8.21

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Αισιοδοξίας το ανάγνωσμα [II]



Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Α   Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α


Αισιοδοξίας το ανάγνωσμα – η συνέχεια


ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ

Οι άνθρωποι φεύγουν, οι τόποι μένουν. Πολλοί απ’ αυτούς τους ανθρώπους αφήνουν στο διάβα τους ένα αυλάκι βαθύ χαραγμένο στον βράχο της ζωής τους. Στον τόπο τους. Στην πατρίδα τους. Αν ζούσε σήμερα ο Περικλής των Αθηνών θα βροντοφώναζε το περίφημο Ἀνδρῶν ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος, στη νέα του εκδοχή, Ανδρών και Γυναικών επιφανών πάσα γη τάφος (βάλτε και τα …παιδιά). 

Μελλοντικά, κορονοϊού επιτρέποντος, θα πρέπει να ξαναδιαβάσουμε με προσοχή όλα τα κείμενα των προγόνων μας. Μας… συμφέρει. Θα μπορούσαμε ίσως να συμπληρώσουμε ή και να αλλάξουμε κάπως μερικά από αυτά. Ελπίζω επί τα βελτίω. Κάτι είναι κι αυτό. Ό,τι προλάβουμε. Μακάρι σαν Έλληνες να ξαναβρούμε τις βασικές μας αξίες όσο κι αν δεν είμαστε πια «επιφανείς». Υπενθυμίζω: αξίες όπως η ελευθερία άποψης και γνώμης, η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι φιλοσοφικές ανησυχίες και τα δημοκρατικά ιδεώδη και οι συγκριτικές μελέτες της ιστορίας του κόσμου κλπ, κλπ, κλπ, κλπ. Κάτι σαν ένας πιο ελεύθερος Διαφωτισμός από την αρχή. Με ό,τι έχει απομείνει από τα εκατοντάδες χιλιάδες παλιά γονίδια των προγόνων μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή, για να παίρνουμε κουράγιο, την απίστευτη σημερινή πρόοδο που έχει γίνει στην Μοριακή Βιολογία (…DNA) και την Ιατρική Επιστήμη. 

Τέλος τα των προγόνων (προς το παρόν). Με τους απογόνους μας τι θα γίνει; Τα παιδιά; Τα εγγόνια μας; Τους νέους Έλληνες και Ευρωπαίους; Τους ανθρώπους όλου του κόσμου. Αν ζούσε ο Σαίξπηρ του Μεσαίωνα θα αναφωνούσε: Θα γλιτώσουμε ή όχι από τον κορονοϊό και πότε; Κατά το γνωστό To be or not to be. Να ζει κανείς ή να μη ζει! Το πώς και το γιατί ο «πονηρός» Άγγλος θα το άφηνε για αργότερα. Στους απογόνους του. Ασφαλώς και θα γλιτώσουμε. Θα επιζήσουμε και αυτού του εχθρού. Και σύντομα μάλιστα. Με εμβόλια, με νέα φάρμακα, με υπομονή, με τα βασικά μέτρα αυτο-προστασίας που όλοι ξέρουμε πια. Έλληνες είμαστε. Από κοντά στην πρόοδο. Μπροστά μπροστά.

Στη σημερινή κορονο-πραγματικότητα πρωτεύει να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Θα γλιτώσουμε οπωσδήποτε από τον νέο αόρατο εχθρό. Στο τέλος μάλιστα της προσπάθειας αυτής πιστεύω ότι θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο άλμα για την αντιμετώπιση ενός ακόμα εχθρού, όπως ο καρκίνος. Ενισχύοντας ερευνητικά, και όχι μόνο, το ανοσοποιητικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας, με όλα τα νέα πιθανά εμβόλια, νέα φάρμακα, κ.ο.κ. Χρειάζεται παγκόσμια επιστημονική υπερ-προσπάθεια για όλα αυτά. Κάτι σαν τον σημερινό πόλεμο με τον κορονοϊό. 

Πρόγονοι, απόγονοι, παλιές ιστορίες, δεν φτάνουν πια. Καλή η Ελλάδα αλλά όλος ο κόσμος μαζί ακόμα καλύτερα. Σε κοινές επιστημονικές προσπάθειες. Τα σύνορα του ανθρώπου είναι όλη η γη. Ένα ταξίδι στο διάστημα, όπως λέω, όχι μόνο στο φεγγάρι και τους άλλους κοντινούς πλανήτες! Περιμένω πώς και πώς πολλά νέα ιατρικά Νομπέλ.

Παρασύρθηκα πάλι. Αισιοδοξίας το ανάγνωσμα. Δεν είναι εύκολη η αισιοδοξία. Λίγη δόξα και πολλές «αίσιες» ελπίδες. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα περισσότερο. Γιατρός είμαι. Αυτό πέτυχε σε μένα η πολλή απομόνωσις και η πολλή σκέψις. Όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες. Σκέψεις δίπλα δίπλα σε χιλιάδες βιβλία. Είναι και ο καιρός βροχερός, χειμωνιάτικος. Η Μακεδονική καταγωγή μου (από την Καστοριά) με βοηθάει πολύ σε αυτό. Ελπίδες, όνειρα, αισιοδοξία. Δεν είναι και λίγο. 

Μία παρένθεσις εδώ. Κάτι καλό. Μακριά από ασθένειες. Οι Ευρωπαίοι (ΕΕ) στην τελευταία τους μεγαλο-σύνοδο των Βρυξελλών (9-10 Δεκεμβρίου 2020) πήραν απόφαση να συμπαρασταθούν οικονομικά στα κράτη μέλη τους. Ταμείο ανάκαμψης. Οι οικονομικές καταστροφές από τον ιό θα είναι μεγάλες. Από μια άποψη είμαστε τυχεροί σαν Ελλάδα. Έχουμε μπροστά μας ένα ευρωπαϊκό σχέδιο τύπου Μάρσαλ για την οικονομία. Πόσα χρωστάμε ακόμα στον συμπαθή αυτόν Αμερικανό του πρόσφατου παρελθόντος. Την ελευθερία μας σίγουρα. Με τις διαδικτυακές συναντήσεις των ηγετών της σημερινής Ευρώπης χάσαμε και τον… αρχηγό! Ας χαρούμε τουλάχιστον το αποτέλεσμα. 

Μακάρι οι Ευρωπαίοι φίλοι να έβαζαν αρνητικά και τους Τούρκους σε αυτό το «παιχνίδι». Θά ‘τανε πολύ καλύτερα για μας. Ελπίζω να γίνει και αυτό στο κοντινό μέλλον. Έστω το 2021. Τον Μάρτιο. Όταν ξανάρθει το Πάσχα. Το κακό με τους Τούρκους έχει παραγίνει! Είμαστε «μικροί» σαν Έλληνες αλλά με «μεγάλα» όνειρα. Κοντός ψαλμός. 

Θα νικήσουμε τελικά όχι μόνο τον κορονοϊό, αλλά από ό,τι φαίνεται θα υπογράψουμε και μια νέα ειρήνη στη δύσκολη περιοχή μας. Αμήν και πότε. Το αξίζουμε. 

Το 2021 είναι δίπλα. Διακόσια τόσα χρόνια από το 1821. Και τότε παλεύαμε για τις ιδέες μας. Την ιστορία μας, Την ελευθερία μας. Αντέξαμε πολέμους, ειρήνες, Λωζάνες, κατοχές, «εμφύλια» πάθη. Παρ όλα αυτά προοδεύσαμε. Ακόμη και σήμερα, ιδιαίτερα σήμερα, κοιτάμε και πάλι μπροστά. Δεν είμαστε πια μόνοι. Ποτέ στην ουσία δεν είμασταν μόνοι. 

Με το διαδίκτυο, τους πραγματικούς φίλους μας και υπομονή, θα πετύχουμε τελικά τη συνύπαρξή μας με ένα νέο κόσμο. Έναν πολιτισμένο και ελεύθερο κόσμο.
Πολιτικοί και πολίτες όταν προσπαθούν μαζί πετυχαίνουν πολλά. Σε όλη τη γη. Και στην Ελλάδα μας. Προς το παρόν ας εμβολιασθούμε όλοι για τον κορονοϊό SARS-Covid-19, αφού συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. 
Πιο αισιόδοξα μηνύματα για ανάγνωση αυτήν την εποχή δεν μπόρεσα να βρω. 

Καλή χρονιά. 

Δρ Βασίλειος Σ. Τσεμάνης
Επίτιμος Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ Αθηνών
Nuffield Scholar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Επισκέπτης Καθηγητής Ορθοπεδικής στις ΗΠΑ


Φωτογραφία: Φίλιπ Φολτζ (1805-1877) Ο Περικλής αγορεύων από της Πνυκός (1857, ανατύπωση λιθογραφίας του 1863) Πινακοθήκη του Μονάχου Γερμανίας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Δεκεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1059

Σχετικά: 

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος6/8/21

    «ευρωπαϊκό σχέδιο τύπου Μάρσαλ για την οικονομία» που θα πληρώσουν ακριβά οι επόμενες γενεές. Και όλα αυτά για να ανοίξουν τα καφενεία και φυσικά για να τα οικονομήσει η Pfizer με ένα εμβόλιο που δεν δοκίμασε.
    «Δεν είμαστε πια μόνοι. Ποτέ στην ουσία δεν είμασταν μόνοι». Φυσικά, τα μνημόνια τα επέβαλαν άλλοι δεν τα βάλαμε μόνοι μας. Μόνο που οι άλλοι κάθε άλλο παρά το καλό μας είχαν στο μυαλό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ