11.3.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Οι κάτοικοι της πόλης της Καστοριάς αλλά και της ευρύτερης περιφέρειάς της, εδώ και πολλά χρόνια επιδίδονται σε ασκήσεις ακροβασίας με την ευρύτερη έννοια της παραδοξότητας.


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Οι κάτοικοι της πόλης της Καστοριάς αλλά και της ευρύτερης περιφέρειάς της, εδώ και πολλά χρόνια επιδίδονται σε ασκήσεις ακροβασίας με την ευρύτερη έννοια της παραδοξότητας. Ή και όχι. Τουλάχιστον στα μάτια μου αυτό φαντάζει να συμβαίνει. Και δεν είναι μόνο οι απλοί πολίτες της, αλλά και πολλοί από τους αιρετούς όλων των πολιτικών βαθμίδων. Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, οι κάτοικοι μιας περιοχής —που αποτελούν το εκλογικό σώμα— με τους εκλεγμένους. Ουσιαστικά τις περισσότερες φορές, οι εκλεγμένοι αιρετοί αποτελούν τον καθρέφτη του εκλογικού σώματος. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι περισσότεροι, από τους οποίους και φυσικά δεν μπορώ να διαχωρίσω την στάση μου.

Αφορμή για το συγκεκριμένο σχόλιο, αποτέλεσε μια “διαμαρτυρία” που πραγματοποιήθηκε κοντά στο κτήριο του διοικητηρίου, στον χώρο στάθμευσης που βρίσκεται απέναντί του. Στο σημείο παραβρέθηκε μια αντιπροσωπεία κυνηγών (!) οι οποίοι είναι αντίθετοι με το νέο νομοσχέδιο που αφορά τα ζώα συντροφιάς και τις όποιες διατάξεις του. Στην συγκεκριμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος. Σαν συμπαραστάτης των αιτημάτων των κυνηγών; Σαν αποδέκτης αυτής της διαμαρτυρίας λόγω του θεσμικού του ρόλου; Δεν το γνωρίζω αγαπητή ΟΔΟΣ.

Αλλά από μόνη η παρουσία του που γνωστοποιήθηκε με την δύναμη της εικόνας, προκάλεσε αρνητικές κριτικές. Πώς είναι δυνατόν, οι κυνηγοί που έχουν σαν χόμπι να πυροβολούν τα ζώα-θηράματα και να χρησιμοποιούν τα σκυλιά τους σαν εργαλεία τους, να διαμαρτύρονται για την αντισυνταγματικότητα ενός νομοσχεδίου που αφορά τα ζώα συντροφιάς; Αν αυτό δεν αποτελεί τον ορισμό της παραδοξότητας, τότε θα περιμένω να μου υποδείξεις ένα άλλο παράδειγμα μήπως και μου γίνει κατανοητό. Αλλά εδώ που τα λέμε, και οι κυνηγοί —σαν μια ομάδα πολιτών— είναι και αυτοί ψηφαλάκια. Και δεν πρέπει να πηγαίνουν δεξιά και αριστερά, ούτε να χάνονται. Και με το συγκεκριμένο εγχείρημα, θέλω να πιστεύω, πως έκρινε σωστό να παραβρεθεί στην συγκέντρωση παραδοξότητας που έλαβε χώρα μπροστά από το κτήριο που φιλοξενείται θεσμικά ο κ. Σαββόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς που επέστρεψε στα καθήκοντά του μετά από δεκαπενθήμερη καραντίνα, επειδή είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, με δήλωση του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αφού ευχαρίστησε για τις ευχές που έλαβε διαδικτυακά, έκανε γνωστό πως για δύο μέρες δεν είχε προλάβει να κάνει τον προγραμματισμένο —όπως ο ίδιος επικαλείται— εμβολιασμό. Η αλήθεια είναι πως με βάση τα όσα λένε οι ειδικοί επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό, ο κ. Σαββόπουλος θα εμβολιστεί σε έξι μήνες από τώρα και ενδεχομένως με μία μόνο δόση.

Στην προσπάθεια ερμηνείας από μια άλλη οπτική γωνία, μπορεί κάποιος πιο απαιτητικός πολίτης της Καστοριάς, να υποστηρίξει πως ο ίδιος σαν θεσμικός παράγοντας θα άξιζε να είναι από τους πρώτους —μαζί με όλους τους υπόλοιπους θεσμικούς— που θα έδιναν το μήνυμα στους κατοίκους της περιφέρειας που εκπροσωπεί. Ώστε να λειάνει και τις τελευταίες εκφράσεις αμφισβήτησης των εμβολιασμών. Αλλά ακόμα και τώρα, μετά την περιπέτειά του δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση να προτρέψει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να το κάνουν. Εγώ πάντως δεν αντιλήφθηκα το αντίθετο.

Κάνοντας πολλούς να σκεφτούν, πως ενδεχομένως να μην κινείται προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, γιατί οι όποιοι αμφισβητίες και αρνητές της πανδημίας και του εμβολίου, είναι επίσης τμήμα του εκλογικού σώματος. Αποτελούν μελλοντικά ψηφαλάκια όπως προαναφέρθηκε αγαπητή ΟΔΟΣ. Χαμένα να πάνε; Υποψήφιοι της επόμενης μέρας θα είναι οι άνθρωποι, δεν είναι κορόιδα. Κάθε ψήφος παίζει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο. «Μικροπολιτικά τερτίπια και ενδείξεις λαϊκισμού» υποστηρίζουν κάποιοι, οι οποίοι φαίνεται πως επιβεβαιώνονται. Για την ώρα τουλάχιστον και κρίνοντας από τις έως τώρα πολιτικοκοινωνικές πράξεις.

Οι τελευταίες βέβαια πρέπει να ακολουθούν και πολλά από τα στελέχη που απαρτίζουν το παρόν δημοτικό συμβούλιο στο σύνολο του. Έτσι, μετά την αποχώρηση της κ. Ειρήνης Χρηστάκη από τον συνδυασμό "Ενέργεια για τον Δήμο Καστοριάς" με επικεφαλής την κ. Σπύρου και την αντικατάσταση της από τον κ. Αθανασίου, άλλη μια αποχώρηση (!) ήρθε να προστεθεί στο ενεργητικό του εν λόγω συνδυασμού. Για διαφορετικούς λόγους βέβαια η καθεμία, όμως δεν παύει να είναι μια ακόμα παραίτηση. Αυτήν την φορά, την σκυτάλη της ανεξαρτητοποίησης πήρε ο κ. Σαμαράς. Για τους δικούς του λόγους και αυτός.

Καθαρά πολιτικοί λόγοι ή τουλάχιστον έτσι θέλει να βγει προς τα έξω,  που τον οδήγησαν λίγες ώρες μετά στο γραφείο του δημάρχου κ. Κορεντσίδη ώστε να του επιδείξει ο τελευταίος το πρόγραμμα των συναντήσεών του, και να γεμίσει περηφάνια ο κ. Σαμαράς. Απίστευτα πράγματα αγαπητή ΟΔΟΣ; Τουλάχιστον στα μάτια των περισσοτέρων αυτό φαντάζει ως μια ακόμη άτυπη μεταγραφή ως προς το σκέλος των θεμάτων που θα τεθούν προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη, με κάθε τρόπο θέλει—και φαίνεται να το καταφέρνει— να έχει την πλειοψηφία κατά τις ψηφοφορίες.

Και με κάθε τρόπο, θεμιτό ή όχι, που μόνο οι συνδιαλεγόμενοι γνωρίζουν αφήνοντας τους υπόλοιπους, να στηρίζονται σε... υποθέσεις και θεωρίες. Που από μόνες τους δεν αρκούν ώστε να αποκαλύψουν κάτι παραπάνω, αλλά από την πρώτη ψηφοφορία μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Σαμαρά και την παρουσία του ίδιου σε αυτήν, επιτρέπουν ασφαλή, δηλαδή πιθανά συμπεράσματα και υποθέσεις ως προς την στάση που θα τηρήσει κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών. Και ο νοών νοήτω αγαπητή ΟΔΟΣ. Κάθε ψηφοφορία με την συμμετοχή του ανεξάρτητου πλέον δημοτικού συμβούλου, θα αποτελεί και μια μικρή απόδειξη όλων όσων σιγοψιθυρίζονται. Αν και κάπου πηγαίνει ο νους των περισσοτέρων, αλλά ακόμα περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα θα προκύπτουν σιγά-σιγά. Και… βασανιστικά.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς



Διαβάζοντας ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής μειοψηφίας κ. Σπύρου (η οποία όμως δεν εξέδωσε κανένα δελτίο τύπου για την την ανεξαρτητοποίηση του κ. Σαμαρά, και μόνο ένα… adieu για την ξαφνική παραίτηση της κ. Χρηστάκη), δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός που αναφέρει η ίδια και είχε πρωταγωνιστή —για ακόμα μια φορά— τον λίγο ευέξαπτο (;) και απότομο (;) αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Λιάμη. Ο οποίος όπως καταγγέλλεται από τον διευθυντή σχολικής μονάδας και δημοσιοποιείται από την κ. Σπύρου, εξύβρισε τον ίδιο παρουσία μαθητών και μαθητριών. Δεν έχει διαψευστεί για την ώρα το συγκεκριμένο περιστατικό, επομένως ως πραγματοποιηθέν θα ληφθεί. Και ως τέτοιο θα κριθεί.

Ο κ. Λιάμης και στο παρελθόν είχε αναφερθεί για την ευκολία χαρακτηρισμών στους λόγους του, από δημοτικούς υπαλλήλους τότε, αλλά και το ύφος όσων είχε γράψει σε τοποθέτηση του στο διαδίκτυο με αφορμή την μη σωστή τοποθέτηση των σκουπιδιών εντός του κάδου. Που περισσότερο σε πρακτικές πεζοδρομίου παραπέμπουν, παρά σε πολιτικά αποδεκτές τοποθετήσεις και πράξεις. «Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» λέει μια λαϊκή ρήση και με δεδομένη την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του εν λόγω αντιδημάρχου, θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου από τον ίδιο. Και τους συντρόφους του.

Αλλά και από τον δήμαρχο κ. Κορεντσίδη. Μετά τους εκλογείς με την ψήφο και τον σταυρό τους, αυτός είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την παραμονή ή αποπομπή του κ. Λιάμη από τα δημοτικά αξιώματα της Καστοριάς. Και μάλιστα από την θέση του αντιδημάρχου. Εκτός και αν ο ίδιος ο δήμαρχος Καστοριάς επικροτεί με την σειρά του αυτές τις πρακτικές του διορισμένου και αναντικατάστατου αντιδημάρχου του. Καθώς θα πρέπει να γνωρίζει εξ αρχής ο κ. Κορεντσίδης, πως παραμένοντας ο κ. Λιάμης στην θέση του, σημαίνει αυτόματα και αποδοχή-κάλυψη των όσων λέει και πράττει ο θερμόαιμος αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Και τέτοιες αποφάσεις δεν τιμούν πάντα τις προθέσεις του ίδιου, όσο και του αντιδημάρχου του. Και πραγματικά καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Μαΐου 2021, αρ. φύλλου 1081.


31 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/3/22

    Αυτά συμβαίνουν όταν βάζεις [....] και [....] στο δημαρχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/3/22

      Σωστός ΑΝΤΡΑΣ ο Αντιδήμαρχος [....] και δέρνει...
      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/3/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος11/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/3/22

    Ξημερώματα κεφαλοκλειδώματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/3/22

    Αλλαγές Αντιδημαρχων και Ειδικών Συνεργατών δεν θα κάνεις Γιάννη....;;; Ποιος σου το απαγορεύει....;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/3/22

    [....] = ικανά και ευγενή παλικάρια, κάπως έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/3/22

      Άλλοι με κεφαλοκλειδώματα.. Άλλοι με ανέκδοτα... Άλλοι με καινούργια αυτοκίνητα... Ότι μπορεί ο καθένας...

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος11/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/3/22

    Πάντως για να λέμε την αλήθεια, ο Κίμωνας έχει αέρα Δημάρχου, οι φωτογραφίες στην Αθήνα το κάτι άλλο, μακάρι να αναθερμανθουν οι σχέσεις τους με το Γιάνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/3/22

      Θα συμφωνήσω στο πρώτο σκέλος ανώνυμε μου... Αλλά γιατι να είναι καλό η αναθέρμανση;
      Εγώ πάντως στις φωτογραφίες διακρίνω μια άνεση και μια αμηχανία. Και βλέπω συγκεκριμένα δημαρχιακα sites ,να υποβαθμίζουν τον Πρόεδρο. Άρα;;;
      ο Ανήσυχος Δημότης

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/3/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος12/3/22

      Στο Hilton διανυκτέρευσαν..;; Έχουν μαζί [....]

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος12/3/22

      Γιαυτό δεν διανυκτέρευσαν στο Μεταξουργείο.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος11/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/3/22

      Παιδιά βοήθεια θα λωλαθώ.....ο γιάνης έκανε σειρά επαφών στην Αθήνα σε υπουργεία και οργανισμούς για την ταχεία διεκπεραίωση του φυσικού αερίου και άλλων έργων. Μαζί του ο πρόεδρος Κίμωνας Μηταλίδης. Τι είπε το άτομο; Μετά από 3 χρόνια ταχεία διεκπεραίωση των έργων.....!!!!
      Επίσης σε ανακοίνωση του Ζήση: μετά από την επίσκεψη της υφυπουργού τουρισμού Ζαχαράκη κάτι φαίνεται να αλλάζει ( πώς αλήθεια και πότε...;;!!)στο τοπίο του τουρισμού στην Πόλη...!!!!
      Ειλικρινά πρέπει [....] βαρβιτουρικά....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/3/22

      Ο Κίμωνας έχει γνωριμίες στο Facebook με πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος20/3/22

      όπως εγώ με την Καρντάσιαν

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος11/3/22

    Ο [....] έχει τρελαθεί στα ταξίδια... Σε πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν μπορούσε να πάει... 15 ώρες να οδηγεί το yaris μπορεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/3/22

    Η Αννούλα τους έβαλε τα δύο πόδια σε ένα .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/3/22

      Την Αννουλα θα την δείτε υποψήφια με αντίπαλο συνδυασμό...

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος12/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος12/3/22

    Ότι χειρότερο έχει υπάρξει στον Δήμο Καστοριάς. […] με κάκιστη αλαζονική συμπεριφορά. Όμως για άγνωστους λόγους ο "μεγάλος" σφυρίζει αδιάφορα. Ανοχή γιατί?????? Τά αποτέλεσμα θα φανούν στην νεκροψία !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/3/22

      " Είναι πολλά τα 'σίδερα' Άρη ..... " θα παράφραζε κανείς ...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/3/22

      Τόνοι ολόκληροι....

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος20/3/22

      μιλατε για τα φωταγωγημένα παλιοσίδερα του μαύρου βουνού;

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος12/3/22

    Πάει το κύρος του.... πάει και η Αννούλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος19/3/22

    Κατήφορος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος21/3/22

    Από το κακό στο χειρότερο πάει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/3/22

      Ενός κακκού μύρια έπονται.....

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ