23.3.22

ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ: Φασισμός & Παιδεία


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 7.10.2021 | 1098


Συμπεριφορές και εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο εκπροσώπων, ως είναι του βουλευτή, της επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, αντάμα με τους Χρυσαυγίτες, δεν αναδεικνύουν μόνο την δημοκρατική αγωγή των προσώπων, αλλά και την δική μας πολιτική έλλειψη παιδείας.


Στην εξέλιξη και διαμόρφωση των κοινωνιών, η ανισότητα, η καταπίεση και η περιθωριοποίηση, δημιουργούν τις πιo εν τέλει ιδανικές συνθήκες για την ανάδειξη ιδεολογιών και ηγετών, στους οποίους οι λαοί, η μάζα θα εναποθέσουν την δική τους σωτηρία, είτε μέσα από κατευθύνσεις και θρησκευτικές εντολές, δέκα η και παραπάνω, είτε μέσα από την άφρονα προσκόλληση και κατ’ επέκταση κατασκευή-δημιουργία του καθοδηγητή αρχηγού, σωτήρα. Αυτός ο σωτήρας μπορεί να είναι θρησκευτικός ή και πολιτικός. 

Δεν μου διαφεύγει σαφώς ότι σε πολλούς αυτή η αλληλοδιάδοχη αναφορά, ενδεχομένως να προκαλέσει αρνητικούς συνειρμούς, με λαθεμένες καταλήξεις και συμπεράσματα. Δεν είναι στις προθέσεις μου, να προκαλέσω, να ανακινήσω, ζητήματα τα οποία για άλλους είναι τα δογματικά καταφύγια και για άλλους η απόπειρα ερμηνείας μέσα απ’ την λογική, της εξέλιξης και διαμόρφωσης των κοινωνιών και κατ’ επέκταση των κοινωνικών συστημάτων.

Σεβόμενος απόλυτα την πίστη ή και την άγνοια των άλλων, υπενθυμίζω απλά τις σταυροφορίες και τις συνέπειες που αυτές είχαν και στην κατ’ ουσία άλωση της Πόλης, την συμπεριφορά των ισπανών χριστιανών κατακτητών στην Αμερική με την παρουσία των καθολικών παπάδων, αλλά  και τον θάνατο στο Βυζάντιο των αιρετικών, εικονολατρών ή εικονομάχων αντίστοιχα και πάντα σε σχέση με τα πιστεύω των αυτοκρατόρων. Αλλά και το φρικιαστικό και ατιμώρητο έως και σήμερα έγκλημα, του βιασμού 330.000 χιλιάδων ανήλικων παιδιών στη Γαλλία και όχι μόνον, τα τελευταία χρόνια, από καθολικούς ιερείς. . Αναφέρομαι κατά βάση στο στρατό και στην εκκλησία, γιατί εκεί σε καθαρά οργανωτικό επίπεδο υπάρχει η συγκροτημένη ιεραρχία και η ύπαρξη του ηγέτη.

Κάθε πρόσθετη αναφορά και απαρίθμηση σε περιστατικά που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατη, απλά επιβεβαιώνει ότι η πάλη των τάξεων παραμένει, σημείο σταθερό αναφοράς στις κοινωνίες, με αποτέλεσμα όταν εκτρέπεται σε ακραίες φασιστικές επιλογές να θρηνεί όχι μόνον θύματα, αλλά και την απώλεια της κοινής λογικής. 

Είναι όμως ένα ερώτημα που εύλογα προκύπτει, ποια η σχέση αυτών των φαινομένων με τον  ολοκληρωτισμό και τον φασισμό; Η απάντησή μου είναι ότι είναι τα πρόδρομα στοιχεία του φανατισμού, που σ’ αυτή την εκδοχή έχει την ευλογία των θρησκειών και την αφοσίωση στον απόλυτο αρχηγό-εξουσιαστή. Βιασμός, εξαναγκασμός και ο μεταθανάτιος παράδεισος.

Στις κοινωνίες όμως όσο υπάρχει, που θα υπάρχει το πρόβλημα της ανισότητας, της κοινωνικής αθλιότητας, τέτοια φαινόμενα πάντα θα δημιουργούνται και πάντα θα υπάρχουν. Μπορούν όμως αυτές (οι κοινωνίες) να περιμένουν, να ανέχονται συμπεριφορές και πράξεις βαθύτατα εγκληματικές, να ισοπεδώνονται απ’ την περιφρόνηση προς την δημοκρατία και την ισότητα, την ελευθερία και τα αναφαίρετα δικαιώματα;

Μέχρι που στα σχολειά, θα υπάρξει περισσότερος χώρος και πολιτική απόφαση για αύξηση των ωρών διδασκαλίας στα ανθρωπιστικά μαθήματα, με την αντίστοιχη κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών και την μετατροπή του σε μάθημα θρησκειών, με μείωση των ωρών διδασκαλίας, μέχρι να έρθει η περισσότερη και πιο δημοκρατική αγωγή, μέχρι που ο επικίνδυνος υπερεθνικισμός θα κυκλοφορεί ελεύθερα, η αμορφωσιά θα βρίσκει καταφύγιο, οι φυλακές δεν θα μετατραπούν σε κοινωνικά σωφρονιστήρια, οι συντεταγμένες πολιτείες πρέπει να βρουν μέτρα διαφύλαξης και προστασίας των πολιτών και των μαθητών στα σχολειά τους.

Κατανοώ πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο εθνικό, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και προς την κατεύθυνση αυτή, πέρα απ’ την σκληρή και απόλυτα επιβεβλημένη ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών, θα πρέπει να υπάρξει σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον μια συνεννόηση ανάμεσα σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας. Φαινόμενα φασιστικής βίας, εκπορευόμενα μέσα απ’ τα σχολεία, με ορμητήριο τις τάξεις διδασκαλίας, θα πρέπει να τσακιστούν στην γέννησή τους πριν η χώρα μας θρηνήσει και νέα θύματα.

Αντίστοιχα συμπεριφορές και εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο εκπροσώπων, ως είναι του βουλευτή, της επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, με την παρουσία τους σε εκδηλώσεις που θά ’πρεπε να είχαν ξεχαστεί, αντάμα με τους Χρυσαυγίτες, που μας ήταν όμως γνωστές από παλιότερα, αλλά και η ανάρτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς [*] για την διαγραφή βουλευτή της Ν.Δ., δεν αναδεικνύουν μόνο την δημοκρατική αγωγή των προσώπων, αλλά και την δική μας πολιτική έλλειψη παιδείας.

 «Μια πόλη όμως που χρόνια τώρα μέσα από μια ακατανόητη προσκόλληση σε κομματικά στερεότυπα, από την πρόσδεσή της σε “οφειλήματα ημών”, έχει τις δικές της αβάσταχτες ευθύνες». Αυτά έγραφα σ’ αυτή την εφημερίδα πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Αλλά σημαντικό και άμεσα σχετικά υλοποιήσιμο μέτρο, είναι η εξουθένωση χωρίς αμφιταλαντεύσεις και δημοκρατικά διλήμματα, της ηγετικής ομάδας η οποία προφανώς υπάρχει και δρα ανενόχλητα και μετά την φυλάκιση των επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, η απαγόρευση στους έγκλειστους για δυνατότητα επικοινωνίας με διαγγέλματα ή κάθε άλλου είδους επικοινωνία. «Η απώλεια του ηγέτη, η σύγχυση από αυτό, πάντα προκαλεί τον πανικό, γιατί μαζί με την εξάρτηση από τον ηγέτη, χάνονται και οι σχέσεις που υπάρχουν στα μέλη της μάζας», και φυσικά και της οργάνωσης. 

Δεν έχουμε ανάγκη από νεκρούς ήρωες, στο όνομα μιας ανοιχτής επιθετικής, φασιστικής και εγκληματικής συμπεριφοράς. Πρόσκαιρος προσπορισμός κομματικών ωφελημάτων, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και αντιμετώπιση ή και εξαφάνιση του φασισμού. Ο φασισμός θα είναι πάντα εδώ και εμείς θα πρέπει να είμαστε πάντα απέναντι και αντιμέτωποι. Με το όποιο κόστος για να μην θρηνήσουμε στο όνομα του κτήνους, θύματα. Αλλά και την ίδια την δημοκρατία, την υπόστασή της και την υπόστασή μας.


[*] 5.10.2021 Κίμων Μηταλίδης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς: «Τον Μπογδάνο δεν τον πήγαινα ποτέ. Από σήμερα μου είναι από τους πλέον συμπαθείς. Το political correct θα φάει τη Νέα Δημοκρατία».


Φωτογραφία: 
1925. Πρόβα του Χίτλερ μπροστά σε καθρέπτη με την συμβολή του προσωπικού του φωτογράφου Χάινριχ Χόφμαν. Παρ’ όλο που ο Χίτλερ διέταξε να καταστραφούν οι φωτογραφίες, ο Χόφμαν τις έκρυψε και τις δημοσίευσε στην αυτοβιογραφία "Ο Χίτλερ ήταν φίλος μου" που εκδόθηκε στη Βρετανία μετά τον πόλεμο («Hitler was my friend», 1955).

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Οκτωβρίου 2021, αρ. φύλλου 1098.


36 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/3/22

    Άλλοι συμπαθούν τους Χρυσαυγιτες, άλλοι τους Πακιστανούς, άλλοι το Νίκο, άλλοι τον Κίμωνα. Στη Δημοκρατία δικαίωμα του καθενός να φωτογραφίζεται με όποιον θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/3/22

    Ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός είναι καλύτεροι από τη Χρυσή Αυγή κύριε Νίκο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/3/22

      Ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός είναι οικονομικές θεωρίες. Η Χρυσή Αυγή τί είναι;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/3/22

      Προφανώς ένα πολιτικό κόμμα, το οποίο δεν αρέσει στον αρθρογράφο...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος23/3/22

      Και η σύγκριση με την μαρξιστική θεωρία που κολλάει; Μη μου πείς ότι βάζεις τον Ηλία στο ίδιο επίπεδο με τον Κάρολο.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος23/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος23/3/22

    Άλλη μία άσφαιρη αμπελοφιλοσοφία κλείνοντας το μάτι στις μαινάδες της πολιτικής ορθότητας.
    Εντάξει καταλάβαμε, είσαι [....] της πολιτικής ορθότητας και της Αριστεράς. [....]

    Πρεσβύτης Μέτοικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος23/3/22

    Για την κατάντια της Ελλάδας, προφανώς και φταίει το ΠΑΣΟΚ (κύριε Νίκο), η Νέα Δημοκρατία και το Σύριζα... Όχι η Χρυσή Αυγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος23/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος23/3/22

    O Δήμος Άργους Ορεστικού, όπως και πέρυσι, σε ένδειξη έμπρακτης στήριξης καλεί τις επιχειρήσεις εστίασης (καφέ-παραδοσιακά καφενεία, εστιατόρια-μεζεδοπωλεία, fast food, γυράδικα) που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του και ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν στο ενημερωτικό υλικό του Δήμου, το οποίο θα μοιραστεί στους συμμετέχοντες του 9ου Rally Greece Offroad (26-29 Μαΐου),

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/3/22

      Μπράβο στο Δήμαρχο Αργους Ορεστικου...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/3/22

      Ούτε αυτό μπορέσατε να κρατήσετε στην Καστοριά. Ανίκανοι

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος23/3/22

      Πρωτοπόρος ο δήμος του Άργους στην περιβαλλοντική προστασία.
      Φωτοβολταϊκά και Ράλι. Έτσι τετραγωνίζεται ο κύκλος.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος23/3/22

      Ναι ενώ ο Δήμος Καστοριάς που ξοδεύει τόνους πετρέλαιο και χιλιάδες ευρώ είναι καλύτεροι. Ούτε φωτοβολταικα στα σχολεία είναι ικανοί να βάλουν.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος23/3/22

      Ο Δήμος Καστοριάς έδιωξε το Rally Greece Offroad από την πόλη για να μη σηκώνεται σκόνη στα Λυβ και λερώνονται οι μπουγάδες των γυναικών.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος24/3/22

      Μπράβο.
      Οι φυσιολάτρες της Ευρώπης βιάζονται να έρθουν στην Χρούπιστα για να απολαύσουν τα αρώματα και τις μελωδίες του ράλι.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος24/3/22

      Οι φυσιολάτρες της Ευρώπης θα έρθουν Καστοριά που έχει και πάρκο για να παίζουν τα σκυλιά

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος23/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος23/3/22

    Δεν έχουν χρόνο είναι ερωτευμένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος23/3/22

    Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί Ρωσόφιλοι στην Καστοριά. Γι' αυτό είναι δεκαετίες πίσω, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/3/22

      Η γούνα πήγε την Καστοριά πίσω θέλεις να πεις φίλε.. ;;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/3/22

      Πίσω από την Ελλάδα μπορεί να είμαστε, ευθύνη έχουν όμως ο Ζήσης η Μαρία ο Γιάνης η Δέσποινα και οι υπόλοιποι... Η Ρώσοφιλια δεν έχει σχέση, οι Ρώσο φίλοι δεν έχουν θέσεις εξουσίας...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος24/3/22

      Ωραία λογική. Οι ελληνοαμερικανοί την Καστοριάς και οι ψηφοφόροι του Ζήση είναι ρωσόφιλοι.
      Ενώ τώρα που γίναμε ουκρανόφιλοι θα πάμε μπροστά.
      Λογική ψαριού. Μήπως αυτό είναι το πρόβλημα και όχι η ρωσοφιλία που ενδιέφερε οικονομικά;

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος24/3/22

    Αυτό που δεν κατάλαβα είναι γιατί διαγραψατε το σχόλιο μου που μιλά για το ήθος του κυρίου Καραμανίδη. Μόνο αυτός μπορεί να λασπολογει και να κουνάει το δάχτυλο κατά δικαίων και αδίκων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος24/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος24/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος24/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος25/3/22

    Ο Γιάννης πήγε και στο σπασμένο ρόδι. Άραγε τι [....] από το έργο,;;; Να μας το πει με δελτίο τύπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος25/3/22

    Έκανε και δεντροφύτευση [....] !!! Ντυμένος στα μαύρα για να δείχνει πιο αδύνατος...🤭🤭

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/3/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/3/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος26/3/22

      Αυτοί τόσα δέντρα που κατακρεουργησαν... Πρέπει να φυτεύουν κάνα μήνα...

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος25/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος28/3/22

    Άλλη μια μεγάλη επιτυχία του δήμου με τον Γιάννη σε πρωταγωνιστικό ρόλο να κρατάει το φτυάρι και δήθεν να φυτεύει δέντρο..... μπράβο Γιάννη ... μόνος σου σκάβεις τον .....σου!! Εύγε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ