3.5.07

ΟΔΟΣ: Ιρλανδικά

Η υπόθεση της γουνοποιΐας, δεν είναι ιδιωτική. Ούτε αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο κύκλο επαγγελματιών του είδους. Ως ζήτημα που ταυτίζεται με την Καστοριά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η τελευταία σχετίζεται με την λίμνη της και την γη της, έτσι και η γούνα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την Καστοριά, την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της. Σαν ένα οποιοδήποτε συστατικό της ύπαρξής της, όπως οι βυζαντινές εκκλησίες και τα τείχη της.
Για τον λόγο αυτό, ανεξαιρέτως όλες οι αποφάσεις και όλες οι παραλείψεις που αφορούν την γουνεμπορία, είτε προέρχονται από κρατικούς φορείς είτε από κλαδικούς, είναι εκ των πραγμάτων αντικείμενο γενικώτερου προβληματισμού, κριτικής ή αντιλόγου.

Έτσι άλλωστε εξηγούνται και οι σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν τα τελευταία ένα με δύο χρόνια από την ανεκδιήγητη απόπειρα μετονομασίας του Συνδέσμου Γουνοποιών σε «Ελληνικό (!!) Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς» και ακόμη περισσότερο την θρυλούμενη μεταφορά της Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας Καστοριάς από την Καστοριά, στην Θεσσαλονίκη ή ακόμη και την Αθήνα.

Για την ιστορική ακρίβεια υπενθυμίζεται ότι την μεταφορά της Έκθεσης υποκινούσε το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς και ο παραιτηθείς πια πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Σωτήριος Μ. Βογιατζής, ο οποίος με ορισμένους συνεργάτες στο πλευρό του και τις κατάλληλες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, είχε αναγάγει την μεταφορά της Έκθεσης σε κυρίαρχο σκοπό της ανάμειξής του στα συνδικαλιστικά των γουνοποιών.

Για ένα χρονικό διάστημα πέρυσι, η αποκάλυψη ότι αντικαταστάθηκε αυθαίρετα, δηλαδή χωρίς τροποποποίηση του καταστατικού η επωνυμία του Συνδέσμου Γουνοποιών, με την προσθήκη του "Ελληνικός" (λες και υπάρχει Ιρλανδικός Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς), προκάλεσε αντιδράσεις που διέκοψαν για λίγο χρόνο την επέλαση των περιέργων νεωτερισμών που προωθούνταν.

Όμως μετά την λήξη της τελευταίας Εκθέσεως Γούνας, κατέστη σαφές ότι ο τ. πρόεδρος του Συνδέσμου θα απαιτούσε με την απειλή της παραίτησής του, την τροποποίηση της ονομασίας του Συνδέσμου αρχίζοντας από εκεί την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε και που ίσως κανείς άλλος δεν συμμερίστηκε τόσο θερμά την χρησιμότητά τους όσο ο ίδιος.

Αν και με τις προτάσεις αυτές, και ιδίως με την μεταφορά της Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας ήταν διαμετρικά αντίθετοι όλοι σχεδόν οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου, και συγκεκριμένα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ και ο κ. νομάρχης Καστοριάς (με εξαίρεση την όχι και τόσο διάφανη στάση του νυν δημάρχου Καστοριάς), διαφωνούσαν ακόμη και οι υπόλοιποι φορείς του κλάδου, όπως το Επιμελητήριο και η ΕΔηΚα, καθώς και με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν, αντίθετη ήταν σχεδόν σύμπασα η κοινή γνώμη της Καστοριάς. Ωστόσο, για πολλούς μήνες, προβλημάτιζε ιδιαίτερα, όχι μόνο η επιμονή του διοικητικού συμβουλίου, με "πρώτο και καλλίτερο" τον απελθόντα πρόεδρο, αλλά προβλημάτιζε και το αφ' υψηλού στυλ που είχε υιοθετηθεί από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών για να αναχαιτισθούν οι αντιρρήσεις και να παρουσιαστούν με δραματικό και μελανό τρόπο, οι δήθεν λόγοι που υπαγόρευαν αυτό, τον τόσο παράλογο ξεριζωμό της Έκθεσης από την Καστοριά, που προφανώς επηρέασαν και τις παράδοξες τάσεις της τελευταίας γενικής συνέλευσης.

Οι περισσότεροι πολίτες της Καστοριάς χρέωναν την ανεξήγητη ζηλωτική εμμονή των λίγων που έβλεπαν στην "τελική" αυτή "λύση" την σωτηρία της Γούνας (σαν να είναι ποτέ λύση ο ξεριζωμός ή ακόμη χειρότερα η αυτοκτονία), είτε στις προσωπικές ιδιορρυθμίες (από τις πιο απλές, όπως ο άδολος ρομαντισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου, έως και τις πιο πικάντικες), είτε σε στρατηγική εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων γουνεμπορικών επιχειρήσεων, που δεν θα ήθελαν τους μικρότερους γουνοποιούς, της ΕΔηΚα ή άλλους, στα πόδια τους στην Καστοριά.

Πάντως δεν είναι λίγοι και όσοι συσχετίζουν τις εξελίξεις, ακόμη και τις παραιτήσεις με τον χορό των αποκαλύψεων για τις ρυθμίσεις των δανείων, αποκαλύψεις, που έχουν ενταθεί μετά τον διασυρμό που υφίσταται η Καστοριά και ο κλάδος της γούνας από τα αδικαιολόγητα λάθη του κ. Σημαιοφορίδη, ενώ για τα δάνεια αυτά έχει υποβληθεί ήδη ερώτηση στην Βουλή από τον βουλευτή Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έχει το πολιτικό χρέος να ενημερώσει τον καστοριανό λαό για το αν παίχτηκαν οικονομικά και πολιτικά παιγνίδια, με αφορμή τις ρυθμίσεις κάποιων "γαλαζοπράσινων", που από την μία μέρα στην άλλη έγιναν "βαθύπλουτοι" και "ισχυροί" με τις περιβόητες ρυθμίζεις, σε βάρος των φορολογουμένων και των συμφερόντων των μικρών γουνοποιών. Με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν κάποιοι στα ύψη από το πουθενά, ενώ οι υπόλοιποι γουνοποιοί να καταλήξουν στα αζήτητα και στις αίθουσες των δικαστηρίων κατηγορούμενοι για το ΤΕΒΕ.

Ευτυχώς όμως η κρίση που σοβούσε επί τόσους μήνες στην Καστοριά, και προκάλεσε ακόμη και δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών του Συνδέσμου με εκπροσώπους άλλων φορέων, εκτονώθηκε με την παραίτηση του κ. Σωτηρίου Μ. Βογιατζή, που ασφαλώς θα έχει όσο χρόνο θελήσει στο εξής στον ιδιωτικό επαγγελματικό του βίο να κάνει πράξη τα οράματά του.

Για την αντικειμενικότητα της κριτικής και της ανακούφισης που προκαλούνται από τις τελευταίες εξελίξεις, πρέπει να τονισθεί ότι, κανείς δεν μπορεί να πήρε ιδιαίτερα σοβαρά, ή τοις μετρητοίς, όλους αυτούς τους λεονταρισμούς και τις κάπως δεσποτικές σνομπ συμπεριφορές ορισμένων "ρυθμισμένων βαθύπλουτων" (που όπως ισχυρίζονται δεν οφείλουν ούτε ευρώ), όμως είναι γεγονός ότι προκλήθηκε, αν μη τι άλλο, προβληματισμός για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν σε βάρος ενός κλάδου, και μιας πόλης ολόκληρης, αν στην λάθος στιγμή, βρεθούν σε λάθος θέσεις, ένας λάθος συσχετισμός προσώπων.


Σχετικά κείμενα:


2 σχόλια:

  1. ΤΣΕΠΕΣ!20/9/13

    Τελικά δεν υπάρχουν πολλοί πατριώτες στην Καστοριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αϊ παράταμας24/9/13

    Εσένα περιμέναμε μας το πείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ