10.5.07

ΟΔΟΣ: Άσπρες ποδιές

Τραγικές είναι οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν στους δημότες και κατοίκους της Καστοριάς από τις απείρου "κάλλους" σκηνές του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας.
Πιο συγκεκριμένα, από τα σχόλια και τις διαμαρτυρίες, αλλά και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, ανησυχία και απογοήτευση αρχίζει να προκαλείται σε μεγάλο μέρος των πολιτών, που διαπιστώνουν ότι η πλειοψηφία (κυρίως) του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, με ελάχιστες εξαιρέσεις (την τελευταία φορά με μοναδική εξαίρεση αυτή της σοφής σιωπής και αποχής του κ. Νικολάου Μπαλιάκα), δεν μπορεί ακόμη να συγχρονίσει την λειτουργία και τις αποφάσεις της -που δημοκρατικά επιβάλλει λόγω της πλειοψηφίας που διαθέτει, με τις ουσιαστικές ανάγκες της πόλης.

Αυτή την φορά με το πρόσχημα της άσχετης, αναρμόδιας και αυθαίρετης στην ουσία της εισήγησης του αντιδημάρχου Καστοριάς κ. Μαγαλιού για κοπή 17 πλατάνων (ποιος σοφός επέλεξε τα συγκεκριμένα 17 δένδρα και όχι κάποια άλλα;) στον παραλιακό δρόμο από τα "Πετσιά" ως το νοσοκομείο, με το ευτελές επιχείρημα της διευκόλυνσης της κυκλοφορίας οχημάτων από και προς το νοσοκομείο, και της επίκλησης παντελώς ανακριβών επιχειρημάτων περί κινδύνων ζωής από τις δήθεν καθυστερήσεις των ασθενοφόρων κ.ο.κ., ακάθεκτοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας -πλην του ενός- ξεπέρασαν κάθε προηγούμενη επίδοση. Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στους συμβούλους των μειοψηφιών, με πιο χαρακτηριστική την θεαματική αποχώρηση του δημοτικού συμβούλου κ. Γ. Σέκιου, που δεν έκρυβε την οργή του για τον παράλογη και παράνομη απόφαση.

Με το συνυπεύθυνο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου να υποδαυλίζει την πρωτοφανή πρωτοβουλία, λήφθηκε θετική απόφαση για την εισήγηση του αντιδημάρχου, σε ένα ζήτημα που αφορά τον γύρο της λίμνης και τα πλατάνια του, και δεν ανήκει ούτε στις αρμοδιότητες, ούτε στις υποχρεώσεις του Δήμου Καστοριάς, να εισηγείται εγκληματικές σε βάρος της φύσης και της Καστοριάς ενέργειες. Αν νομίζουν οι αντιδήμαρχοι, που τυχαίνει να είναι και νοσοκομειακοί ιατροί, ότι το πρόβλημα των δένδρων είναι "ιατρικό" (όπως περισπούδαστα ισχυρίστηκαν!), τότε, ή θα πρέπει να προτιμήσουν την ιατρική ιδιότητά τους, και να αφήσουν τον Δήμο να διοικείται απ' όσους δεν βλέπουν πίσω από κάθε πρόσχημα, άσπρες ιατρικές ποδιές, αλλά υπηρετούν αποκλειστικά το συμφέρον του Δήμου, ή, θα πρέπει να αφοσιωθούν αποκλειστικά και μόνο στην πόλη.

Ως γνωστό το "βουνό" και ο εσωτερικός παραλίμνιος ανήκει στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δασών, ενώ το νοσοκομείο ουσιαστικά στο Υπουργείο Υγείας. Επομένως αν ήθελε να ζητήσει κάποιος, κάτι για το νοσοκομείο, αυτό, μπορούσε να το κάνει, είτε ο φορέας διοίκησης του νοσοκομείου, είτε η ίδια η Διεύθυνση Δασών, ή η Νομαρχία Καστοριάς, ή το σωματείο των οδηγών ταξί, ή λεωφορείων, και σε καμμιά απολύτως περίπτωση το αναρμόδιο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς.
Το οποίο, μετά την συγκεκριμένη συνεδρίασή του και λόγω των επιχειρημάτων που ανέπτυξαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, απέδειξε ότι διακρίνεται από σαφή εχθρικά προς τα πλατάνια αισθήματα. Αλλιώς, γιατί άραγε, να αναμιχθεί εκεί που δεν του πέφτει λόγος; Και μάλιστα για τον παραλίμνιο εξοχικό δρόμο που αποτελεί κόσμημα για την Καστοριά και είναι αυστηρά προστατευμένος από πρόγραμμα Natura στο οποίο ανήκει;

Από το 1972 που λειτουργεί το Νοσοκομείο Καστοριάς, ΠΟΤΕ, νύχτα ή ημέρα, δεν προκλήθηκε ούτε και ατύχημα απλών τραυματισμών που να αποδίδεται στον κυκλοφοριακό φόρτο που προκαλεί το νοσοκομείο, ή ακόμη και στα πλατάνια. Επομένως εν όψει του γεγονότος ότι ήταν επιδερμική, αφηρημένη και ανούσια η επίκληση σχετικών επιχειρημάτων από τον εισηγητή αντιδήμαρχο (που είναι ιατρός στο Κέντρο Υγείας του Ά. Ορεστικού, και όχι του νοσοκομείου Καστοριάς για να έχει την άμεση και κυρίως την τόσο δραματική άποψη για τα δήθεν προβλήματα του δρόμου αυτού), αλλά και από τους υπόλοιπους της πλειοψηφίας που μηχανικά συντάχθηκαν με μια πρόταση που δεν αντέχει, μπορεί εύκολα να συναχθεί το συμπέρασμα -σε συνδυασμό με την επιδημία και την υπερβολή της κλάδευσης των τελευταίων μηνών, ότι η νέα δημοτική αρχή δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον της Καστοριάς. Ακόμη χειρότερα, ότι μπορεί να είναι και εχθρική. Και αυτό δεν είναι οικολογικό απλώς πρόβλημα, αλλά μείζον πολιτικό.

Μερικοί κρίνουν ότι, η ανακίνηση του ανύπαρκτου θέματος και η ανάλωση του δημοτικού συμβουλίου της Καστοριάς, σε μια παράνομη και πολιτικά παράλογη συζήτηση, οφείλεται στην αδυναμία της νέας δημοτικής αρχής να παρουσιάσει πειστικό πρόγραμμα έργων. Άλλοι πάλι, συνδέουν τον αιφνίδιο πόνο της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου στο γεγονός ότι, αυτή την περίοδο εκτελούνται τα "έργα" στην σπηλιά του Δράκου, και πως βιάζονται οι άνθρωποι να ανοίξουν χώρους, για μήλα, αχλάδια, φασόλια και λοιπά εδώδιμα και αποικιακά. Ακούστηκε ακόμη ότι σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ακόμη και μέσο σταθερής τροχιάς. Ώστε να εξαργυρωθούν έτσι και κάποιοι προεκλογικοί λογαριασμοί.

Σημασία πάντως έχει να γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι ότι η εξουσία τους δεν είναι ανεξέλεγκτη. Πως η συλλογικότητα δεν είναι άλλοθι, ούτε νομιμοποιεί παρανομίες. Πως η νομοθεσία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος απειλεί αυστηρές ποινές φυλάκισης και υψηλά χρηματικά πρόστιμα, σε όσους τολμήσουν να προκαλέσουν τις καταστροφές που αποφάσισαν να εισηγηθούν. Και πως ήδη συγκροτείται ομάδα πολιτών που θα τους στείλει (αυτούς και κάθε υπεύθυνο) στον Εισαγγελέα, αν πειραχτεί έστω και ένα από τα 17 δένδρα του παραλίμνιου δρόμου, που είναι ενταγμένος σε ένα δίκτυο υψηλής και απόλυτης προστασίας.
Και πως καιρός είναι να πάψουν να νομίζουν κάποιοι, ότι η Καστοριά είναι μπαξές τους. Γιατί τα πράγματα αγριεύουν.


Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ