18.3.15

ΟΔΟΣ: Ανάρμοστα


ΟΔΟΣ 20.11.2014 | 765

Θεωρείται, δεδομένο ή απολύτως φυσικό ο Δήμος Καστοριάς, ως κοινωνικό σύνολο και αυτοδιοικητικός οργανισμός (που εκπροσωπείται από την δημοτική αρχή) να πραγματοποιεί τα μεταβατικά βήματά του, για την επόμενη πενταετία. Οι εκλογές του Μαΐου, δεν σηματοδότησαν ευθύνες μόνο για τους νεοεκλεγμένους, αλλά και για τους εκλογείς. Η σχέση μεταξύ τους είναι ιδιόρρυθμη και από την κοινή πορεία θα πρέπει κανονικά, να προκαλούνται αμοιβαίες βελτιώσεις. Προκαλούνται όμως;

Αμυδρές, ενδείξεις για την κατεύθυνση που λαμβάνει ο Δήμος Καστοριάς ήδη υπάρχουν και θα μπορούσε από τώρα να αποτελέσουν αντικείμενο προσοχής, εξέτασης και σύγκρισης. Παραδοσιακά πάντως, η κριτική προσέγγιση παλιών και νέων δεδομένων στον Δήμο Καστοριάς, σπάνια υπερβαίνει το επίπεδο της αντιπολίτευσης, ή του παραγοντισμού. Έχει δηλαδή έντονα στοιχεία σχετικότητας αλλά και ανωριμότητας. Η αυτοκριτική δε, είναι είδος σε ανεπάρκεια.

Ακόμη και έτσι μερικές από τις ενδείξεις πάντως, στα μάτια ιδίως των πιο ρομαντικών και αισιόδοξων, φαντάζουν ενθαρρυντικές. Άλλες πάλι υποτυπώδεις ή απαντούν στα, αυτονόητα ή τα στοιχειώδη. Τι άλλο μπορεί να σχολιαστεί για το γεγονός ότι μπαλώθηκαν κάποιες (και όχι όλες) τρύπες σε δρόμους ή αντικαταστάθηκαν ορισμένοι καμένοι λαμπτήρες ή επιδιορθώθηκε η κεραία εκπομπής μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Που είχε διακοπεί για εκτεταμένα τμήματα της πόλης για χρονικό διάστημα πολλών ημερών, χωρίς καν να το αντιληφθούν από Δήμο μεριά. Κακή αυτή η ένδειξη, αν και είναι βεβαίως νωρίς ακόμη για αυστηρότητες και συμπεράσματα και αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Υπάρχουν ωστόσο και μερικά κομβικά ζητήματα, δημοτικού χειρισμού, που προκαλούν, ή θα έπρεπε λογικά να προκαλέσουν σοβαρό προβληματισμό. Όπως η τύχη του τόπου, η ανεργία, η απουσία σαφών στόχων, ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση της νέας γενιάς. Ή και άλλα πιο απλά, όπως είναι η στάση του Δήμου Καστοριάς απέναντι στα καθημερινά ή όχι, μεγάλα ή μικρότερα προβλήματα του τόπου και του κόσμου.

Σε τέτοια και αντίστοιχα ζητήματα παρατηρούνται ενέργειες που επιδέχονται διπλή σημασία και προσέγγιση. Με την δυσάρεστη να υπερισχύει. Για παράδειγμα η ταχύτατη κατεδάφισης του ισογείου ορόφου του κάποτε «Πνευματικού Κέντρου», έστω κι’ αν πρόκειται για την υλοποίηση προειλημμένης απόφασης. Προκαλεί άλγος η θέα της ταχύτατης κατεδάφισης ενός κτηρίου, ή έστω ενός ορόφου του, την στιγμή που είναι αναντικατάστατο. Ωστόσο το αξιοπρόσεκτο, όχι ευχάριστο μάλλον, είναι ότι στα ήδη δεδομένα και γνωστά ανοικτά μέτωπα, προστίθενται νέες εστίες προβληματισμού, μόνες τους ή σε συνδυασμό με άλλα ζητήματα.

Ένα απ’ αυτά η εντυπωσιακή εξωστρέφεια της αντιδημαρχίας Πολιτισμού υπό τον κ. Δημήτρη Πετρόπουλο. Όπως τουλάχιστον εκφράζεται μέχρι τώρα, με αποφάσεις του Δήμου και ανακοινώσεις που περιστρέφονται γύρω από περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος για ορισμένους. Περιοχές της πόλης οι οποίες, τηρουμένων των αναλογιών θεωρούνται προνομιακές και ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν το φάσμα της κρίσης, όχι τουλάχιστον στο ίδιο βαθμό με τις πραγματικά υποβαθμισμένες γειτονιές, για τις οποίες, ουδέν νεώτερο.

Ένα παράδειγμα είναι η απόφαση διάθεσης του κοινόχρηστου δημοτικού χώρου σε επαφή με το ΚΑΠΗ, για δύο μήνες, για την δημιουργία ενός φυτωρίου για τα καρναβάλια της Καστοριάς. Αν και αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργούσε στο σχετικά πρόσφατα ανακαινισμένο σχολικό κτήριο της άλλοτε Πρόνοιας (ΚΠΕ) θα περίμενε κάποιος να αποφασισθεί η μεταφορά του, σε άλλο δημοτικό κτήριο, αλλά στην ίδια ή έστω σε κοντινή περιοχή, για λόγους συμβολικούς και αναγνώρισης της ανάγκης ενίσχυσης των τμημάτων που πλήττονται από την κρίση.




Αλλά και για όσα εντυπωσιακά προκαλούν προβληματισμό, σε σχέση με το επικείμενο λόγω της εορταστικής περιόδου «χωριό του Άη Βασίλη». Δεν είναι μόνο που αποφασίστηκε να επαναλειτουργήσει κατά βάση στην ίδια θέση στην Λεωφόρο των Κύκνων παγιώνοντας τα τετελεσμένα στο επίπεδο της εμπορικής κίνησης την εορταστική περίοδο. Διότι και αυτό από μόνο του, αποτελεί ένα ζήτημα. Για ποιο λόγο δεν θα μπορούσε να καταβληθεί προσπάθεια κάπου αλλού;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, το θέμα. Είναι (και) ότι οι όροι της εκμετάλλευσης (1) και λειτουργίας του «χωριού», φαίνεται να τίθενται κατά κύριο λόγο από τον ιδιώτη. Και όχι από τον Δήμο. Πρέπει να τα κάνει όλα ο Δήμος Καστοριάς, με οικονομική του επιβάρυνση, για να βγάλουν κάποιοι χρήματα. Με ένα τρόπο που τουλάχιστον από άποψη διατύπωσης, μοιάζει ελαφρώς επικυριαρχικός [.....] Ίσως και ανάρμοστος.




Μεταξύ άλλων, απαιτείται, υποχρεωτική παραχώρηση του χώρου για τρία (3) χρόνια, απομάκρυνση της δημοτικής παιδικής χαράς («ξήλωμα» όπως  αναφέρει ο επιχειρηματίας), υποχρεωτικός στολισμός από τον Δήμο και όχι από τον επιχειρηματία -και μάλιστα με εντολές  πού και με ποιο τρόπο θα στολίσει ο Δήμος τα δημοτικά πάρκα, παροχές κοινωφελείς και αδειοδοτήσεις υποχρεωτικά ανειλημμένες και προκαταβολικά εξασφαλισμένες από τον Δήμο και όχι από τον επιχειρηματία, και όλα αυτά καθώς και άλλα προνόμια για 2.000 ευρώ για το  δίμηνο των εορτών.

Με χειρότερη όλων την απαίτηση να λειτουργήσει το χωριό και οι εκδηλώσεις να τελούν υπό την αιγίδα (!) όχι απλά του Δήμου Καστοριάς, αλλά της δημοτικής αρχής! Δηλαδή του ίδιου του δημάρχου κ. Ανέστη Αγγελή, ή έστω του αρμοδίου αντιδημάρχου. Παράξενα πράγματα και κάπως υπερφίαλες οι απαιτήσεις και οι «εμπορικές» συμφωνίες.

Θα παρέχει ο Δήμος Καστοριάς, η πόλη της Καστοριάς, γη και ύδωρ, μια έκταση πολλών στρεμμάτων στην πιο προβεβλημένη περιοχή, τον ίδιο τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο για να εισπράξει ο νοικοκύρης ως ενοίκιο μόνο το ποσό των 1.000,00 ευρώ μηνιαίως. Όσο δηλαδή περίπου ένα καλό σχετικά κατάστημα, σε τακτική μηνιαία βάση και όχι σε περίοδο αυξημένης ζήτησης όπως την περίοδο των εορτών. Δεν μοιάζει σπουδαία συμφωνία ούτε άθλος η επίτευξή της.

Και αφού συμβαίνουν όλα αυτά, μαζεμένα κάπως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποκλείστηκε η δυνατότητα εκμετάλλευσης μικρών καταστημάτων και πρατηρίων εντός του χωριού του Άη Βασίλη, που απορίας άξιο είναι πώς θα είναι «χωριό» χωρίς μικρά καταστήματα δώρων και προϊόντων με μόνο το παγοδρόμιο και τα συναφή, -συμφωνία που ερμηνεύεται ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπορική κίνηση των πέριξ και επί τα αυτά καταστημάτων, εμπορικών και επιχειρήσεων, κάτι που επιτρέπει συλλογισμούς και συνειρμούς, δεν μπορεί μην είναι αδικαιολόγητος ο προβληματισμός. Για το ακριβώς μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά [.....]




Και να μην προκαλεί επίσης εντύπωση, η σύμπτωση της εγκληματικής δηλητηρίασης πολλών αδέσποτων σκύλων τις τελευταίες ημέρες. Στην ίδια ακριβώς ή την ευρύτερη περιοχή. Μια απάνθρωπη ενέργεια που προκάλεσε για πρώτη ίσως φορά εκδήλωση διαμαρτυρίας από τους φιλόζωους της Καστοριάς, και για πρώτη φορά δηλώσεις οργής των δημοτών κατά της δημοτικής αρχής.

Η οποία σύρθηκε ακολούθως, να εκδώσει μια ανακοίνωση, που θυμίζει χρησμό. Και επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες, μερικές από τις οποίες ισοδυναμούν με αποποίηση ή και αντιστροφή της ευθύνης. Ενώ οι αναφορές για «αδικαιολόγητη» θανάτωση ζώων, μπορούν ακόμη και να παρεξηγηθούν (*).

Σε μια εποχή που η ελληνική έννομη τάξη στην προσπάθεια ευθυγράμμισής της με το ευρωπαϊκό και ανθρωπιστικό κεκτημένο θέσπισε αυστηρές κυρώσεις σε όσους βασανίζουν ή θανατώνουν ζώα, η είδηση ότι υπάλληλοι του Δήμου περισυνέλλεξαν τα κουφάρια από αθώα ζώα από τους δρόμους, συμπτωματικά προφανώς, όχι πολύ μακριά από το χωριό του Άη Βασίλη, τροφοδότησε υποθέσεις για το ποιος ακριβώς μπορεί να είναι ο φυσικός ή ηθικός αυτουργός αυτού του απαίσιου πογκρόμ. Μάλιστα οι δημότες στις μεταξύ τους συζητήσεις, αναφέρονταν σε συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα, με βάση τα όσα συνέβαιναν παλιότερα σε άλλους δήμους και οικισμούς. Αν αυτό είναι κάτι που αφήνει αδιάφορη την δημοτική αρχή, είναι λάθος της. Και ίσως το συνειδητοποιήσει αργά.




(*) Ανακοίνωση του Δήμου Καστοριάς: Η ευζωία των ζώων αποτελεί υποχρέωση αλλά και καθήκον όλων μας. Με αφορμή το γεγονός της ύπαρξης των αδέσποτων, είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη η βιαιότητα και η θανάτωση ζώων. Είναι καθήκον όλων μας να ακολουθήσουμε όσα προβλέπει ο νόμος και να μη σταθούμε σε ημίμετρα. Προς αυτή την κατεύθυνση η νέα δημοτική αρχή έχει ήδη μεριμνήσει για το θέμα ως εξής: α) Όρισε τρεις αντιδημάρχους υπεύθυνους για τα αδέσποτα. β) Όρισε έναν υπεύθυνο εντεταλμένο σύμβουλο ειδικότητας κυνοκομείου. γ) Είναι σε εξέλιξη η νόμιμη αδειοδότηση του κυνοκομείου που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. δ) Ήδη έγινε σύσκεψη με τα φιλοζωικά σωματεία. ε) Έχει προγραμματισθεί σύσκεψη με νομοθετικά προβλεπόμενα σωματεία. Εμείς ως Δήμος Καστοριάς, καταγγέλλουμε το γεγονός της αδικαιολόγητης θανάτωσης ζώων και έχουμε ήδη καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου στα δικαστήρια της Καστοριάς. Ως εκ τούτου καλούμε κάθε συμπολίτη μας να πράξει το ίδιο.

Σχετικά: (1) Πρόταση για τη δημιουργία θεματικού χριστουγεννιάτικου πάρκου στην Καστοριά


Δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 765



Αναρτήσεις σχετικά με την κυνοκτονία και τα αδέσποτα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ