28.3.22

ΟΔΟΣ: Το Όλμπανι της Δυτικής Μακεδονίας


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 3.6.2021 | 1082


Η είδηση ότι ο δήμος Άργους Ορεστικού έχει οριστικά εξασφαλίσει την εκτέλεση ενός σύγχρονου κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου, προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις.


Η είδηση ότι ο δήμος Άργους Ορεστικού έχει οριστικά εξασφαλίσει την εκτέλεση ενός ακόμη μεγάλου δημοτικού έργου – υποδομής, δηλαδή σύγχρονου κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου, προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις. 

Ποικίλες αντιδράσεις και κυρίως θετικές. Για την μια επιπλέον επιτυχία, της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της περιοχής, δεύτερης μετά την Καστοριά που είναι η διοικητική πρωτεύουσα. 

Μόνο που ενώ είναι δεύτερη, δεν είναι «καταϊδρωμένη». Διότι σταθερά και μόνιμα, η Καστοριά βρίσκεται πίσω και μακριά από τα επιτεύγματα του Άργους Ορεστικού. Πόσο μάλλον που για την Καστοριά δεν γίνεται καμιά απολύτως προσπάθεια για οτιδήποτε. 

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Άργους Ορεστικού, πέρα από τις άλλες υποδομές (σχολεία κλπ) τα τελευταία 20 χρόνια, κατόρθωσε να προσθέσει στις αξίες του που βελτιώνουν την εικόνα του και την καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων του, ως και αυτών της ευρύτερης περιοχής, το αρχαιολογικό μουσείο, το πολιτιστικό κέντρο – αίθουσα τελετών και άλλα. Όλα με σύγχρονες υποδομές. Και χωρίς να θυσιαστεί τίποτε.

Αντίθετα στην Καστοριά το μόνο που κατασκευάστηκε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης είναι το... Ενυδρείο (!). Έργο που μπορεί να θεωρηθεί σκανδαλώδες καθώς τα κονδύλια που σπαταλήθηκαν για την υποδομή αυτή (που θρυλείται ότι έγινε για να στεγάζει προνομιούχους) είχαν στόχο την... εξυγίανση της λίμνης! Που και για τον λόγο αυτό έφθασε σήμερα να έχει μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα (περισσότερα σχετικά στο κύριο άρθρο "εδώ"). Και να είναι αδιανόητο να προσφέρεται για κολύμβηση. Και για ασφαλή αλιεία. Αδιανόητο και επικίνδυνο φυσικά.

Και να που το Άργος Ορεστικό για μια ακόμη φορά —και μπράβο του— περνάει στην πρωτοπορία. Αποδεικνύοντας ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, όταν υπάρχει στοιχειώδης λογική στον τρόπο που ασκείται η πολιτική. Όταν υπάρχει πρόγραμμα, στόχευση. Α! και σοβαρότητα.  Και ευτυχώς,—ευτυχώς για όλο τον νομό—που υπάρχει το Άργος. Αν στο Άργος έχουν όραμα, στην πόλη της Καστοριάς, απλά κοιμούνται. Διαχρονικά και όχι μόνο τώρα. 

Όπως ήταν φυσικό η είδηση προκάλεσε και άλλα σχόλια. Ειρωνικά πρωτίστως, για τον δήμο Καστοριάς και την σημερινή δημοτική αρχή του Ιωάννη Κορεντσίδη. Που διατυμπανίζει τον... «πόλεμο με τα χόρτα» και την «αντικατάσταση κάδων», την ώρα που δίπλα στο Άργος Ορεστικό κτίζουν κολυμβητήρια. Με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα πόλη. 

Η είδηση ότι ο Δήμος Καστοριάς έχει καταθέσει ολοκληρωμένους φακέλους έργων ύψους 23.000.000 ευρώ για το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" που μεταξύ άλλων προτάσεων περιλαμβάνει εκτός από  (άλλη μία) μελέτη-ανέγερση Πνευματικού Κέντρου και το έργο «ψηφιακή σύγκληση-ηλεκτροκίνηση» (!) ευνοεί την ανησυχία ότι ήδη κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους.

Βέβαια, και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν έχει πρωτεύουσα την ομώνυμη πρωτεύουσα του κόσμου, αλλά το…  Όλμπανι. H Καλιφόρνια πάλι, δεν έχει ούτε το Λος Άντζελες, ούτε το Σαν Φραντσίσκο, ούτε το Σαν Ντιέγκο αλλά το αρκετά άγνωστο Σακραμέντο. Όπως και η Αυστραλία δεν έχει το Σίδνευ ή την Μελβούρνη αλλά την επίσης άσημη Καμπέρα. Για να αναφερθούν μερικά μόνο παραδείγματα από περιοχές που αλλού υπάρχουν τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες. 

Όμως τα παραδείγματα αυτά δεν είναι ούτε κατ’ ευφημισμό κατάλληλα για την Καστοριά. Που πληρώνει πανάκριβα κυριολεκτικά σε χρήμα και χρόνια, και πληρώνουν πρωτίστως οι κάτοικοί της το γεγονός ότι ως έδρα της πρωτεύουσας, εγκιβωτίζει τα ΜΜΕ και φορείς ενημέρωσης, που έχουν θέσει σε ομηρεία εδώ και πολλά χρόνια την δημοτική ζωή της Καστοριάς. Με διαπλοκή, συναλλαγή και άλλες καταστάσεις εξαγοράς. 

Την ίδια στιγμή στο Άργος Ορεστικού προσπαθούν, ασκούν τα καθήκοντά τους, κάνουν την δουλειά τους και κερδίζουν σε έργα. Ενώ στην Καστοριά κερδίζουν σε προβολή, στον λόγο τον καλό· τον καλό τον λόγο των κολάκων τους. 

Φωτογραφία: Λεπτομέρεια ψηφιδωτού (2ος αιώνα π.Χ.) του Διοσκουρίδη, από την έπαυλη του Κικέρωνα στην Πομπηία (αρχικά το ψηφιδωτό ήταν τοποθετημένο στην Σάμο). Ο δήμος Καστοριάς επέλεξε την συγκεκριμένη αναπαράσταση της κωμωδίας του Μενάνδρου "Θεοφορούμεναι", ως έμβλημα των καστοριανών καρναβαλιών.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιουνίου 2021, αρ. φύλλου 1082.

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

33 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/3/22

    23.000.000€ έργα είναι για να ξεγελούν τον μπαμπά και την κόρη στο ράδιο-διαφήμιση. Εμείς ξέρουμε.... ΔΕΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/3/22

    Καλά συγκρίνετε το κολυμβητήριο με το πάρκο εκπαίδευσης σκύλων...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/3/22

    Δεν χρειαζόμαστε κολυμβητήριο στην Καστοριά αφού χρόνια τώρα κολυμπάμε στα σκ@τα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/3/22

    Ο .......(με πεζό το γάμα και ένα νί..) συναντήθηκε με τον ισραηλίτη δήμαρχο Ιωαννίνων και συζήτησαν κατά δήλωση του [….] θέματα κοινά και ανάπτυξης της περιοχής των...!!! Ο [….] τι δουλειά έχει με την ανάπτυξη της περιοχής του....;;!!! Να πήγαινε να δεi τον δήμαρχο στο Άργος μάλιστα.... Τέλος πάντων τελευταίες συναντήσεις πρίν το καλό κατευώδιον.....μετά γρήγορα γρήγορα έξω να πάρει παγωτό από τον Απόστολο και [….] γιατί θα πέφτουν [….] μέχρι και για σουβλάκια ντελίβερι θα τα παίρνει...
    Πρεσβύτης Μέτοικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/3/22

      Ούτε το σήριαλ του Σασμου ήταν ικανοί να φέρουν... Έκαναν τις επαφές κάποιοι συνδημότες μας αλλά....

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος29/3/22

    Μέχρι εκεί φτάνουν οι ικανότητες τους ... πάρκο εκπαίδευσης σκύλων... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/3/22

    Τι θα λέγατε αν αντί για κολυμβητήριο καθαρίζαμε την λίμνη; Μπανάκι στην φύση και αρχίστε το μεθύσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος29/3/22

    Καστοριά: ΤΟ χωριό το Βαλκανίων!!!!!.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος29/3/22

    Δλδ.... μια τρύπα στο νερό
    Σκυλίσια.... ζωή... απλά να περνάει ο καιρός ...εμ... έτσι είναι όταν έχεις μαζέψει ότι ποίο άχρηστο υλικό κυκλοφορεί.. απίστευτη ξεφτίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος29/3/22

    Έτσι γίνεται όταν ο " φουσκωτός " και το σόι του κινούν τα νήματα και κάνουν ότι θέλουν. Ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού όμως δεν ανέχεται τέτοια γι'αυτό είναι χιλιόμετρα μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/3/22

      Κέπα φέρε μας τον Lauda

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/3/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος31/3/22

      φυσικά, είναι χιλιόμετρα μπροστά λόγω του ράλυ, και ας πάει στον διάολο το περιβάλλον

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος1/4/22

      Είνια όπως ο δήμαρχος του Νεστορίου που ιδιοτικοποίησε, για να μην πώ δώρησε, το δημόσιο νερό και οι ιθαγενείς χειροκροτούν για τις 10 θέσεις εργασίας.
      Μπράβο μας

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος1/4/22

      Φυσικά και το Άργος Ορεστικό ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, γι αυτό κι όλα τα σχολεία του θα θερμενονται από φωτοβολταικα πάνελ.... Τώρα αν εσύ νομίζεις πως οι 3 μέρες 30 αυτοκίνητα Ράλι μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον από τους λέβητες πετρέλαιoυ 30 δημοτικών κτιρίων x 200μερες/χρόνο κάτι δεν υπολογίζεις σωστά....

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος2/4/22

      Πα,πα,πα κοτζάμ δήμαρχος και μάλιστα αριστερός και δώρησε τα νερά.....

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος2/4/22

      Οικολογία και ράλυ δεν κολλάει φίλε. Αυτά τα κάνουν οι οικολόγοι της δεκάρας.
      Είναι σαν να το παίζουμε φεμινιστές και να βάζουμε χέρι στις γυναίκες. Πρίν χτίσαμε όμως ένα σπιτι για τις κακοποιημένες γυναίκες.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος3/4/22

      Πολύ Οικολόγοι οι αναγνώστες της Οδού....

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος3/4/22

      σίγουρα περισσότερο από τους ψευτοοικολόγους της δεκάρας

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος4/4/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος30/3/22

    Αφού οι ίδιοι τους είναι ηθοποιοί... και μάλιστα σε σήριαλ αυστηρός ακατάλληλα για ανηλίκους.. πάρε παράδειγμα του πρώτου;;;(....)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/4/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος2/4/22

    Τελικά χρειαζόμαστε τον σύντροφο Κιμ Ούν Γιούνγκ να καθαρίσει την κόπρο του......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/4/22

      ο Κιμ φίλε παίζει σε άλλη κατηγορία, δεν ασχολείται με τον κόπρο ενός επαρχειακού συμβούλου.

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμος3/4/22

    Τι να μας πει και ο φουσκωτος ... θάλασσα τα έκανε.. ο 🚬🚬 🚭🚭 τι λέει για τα καμώματα του;;; Δεν μιλάει;;; Άιντε άιντε εεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος5/4/22

    Παίρνει παράδειγμα από τον Γιάννη. Ωραία δημοτική αρχή.... ώρα για ......!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος5/4/22

    Πατρίς θρησκεία οικογένεια....;; Γιάννη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/4/22

      Με ένα νί το γιάνη γιατί θα υπάρξει διπλωματικό επεισόδιο με το καραφλό αγόρι.....

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος6/4/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ