30.4.22

ΟΔΟΣ: Επειδή η πόλη είναι χτισμένη πάνω στη χερσόνησο της λίμνης


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 24.6.2021 | 1085


Ο δήμαρχος Καστοριάς εξαντλεί την πολιτική προσέγγιση και δέσμευσή του επί εξαγγελιών σε τίτλους, "πιασάρικες" εκφράσεις, χωρίς έρεισμα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σοβαρότητα.


Αρχικά είχε ανακοινωθεί ή διαδοθεί ότι εν όψει του «ανοίγματος» των μετακινήσεων την περίοδο του Πάσχα που πέρασε, ο Δήμος Καστοριάς είχε έτοιμο… στις ράγες του το ηλεκτρικό τραινάκι χωρητικότητας 50 επιβατών που θα εντασσόταν στο τουριστικό όραμα της "Ώρα για δουλειά". Βέβαια όσοι έχουν στοιχειώδη εμπειρία, από το τι συμβαίνει στις άλλες πόλεις και άλλες χώρες που πράγματι ανθεί το τουριστικό ρεύμα, απλά κουνούσαν το κεφάλι τους αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι όλο αυτό που ανακινείται από καιρού εις καιρό είναι παιδαριώδες και στρατηγικά αφελές. 

Φυσικά πέρασε το Πάσχα, χωρίς άνοιγμα των μετακινήσεων, που όμως απελευθερώθηκαν στην συνέχεια, χωρίς να αρχίσει το τραινάκι τις διαδρομές του· πέρασε και η Πεντηκοστή, για να επανέλθει το ζήτημα με μια νέα επικοινωνιακή επίθεση εκ μέρους του δήμου Καστοριάς και του τομέα προβολής των προθέσεων του δημάρχου Καστοριάς, πάντα για το ίδιο θέμα. Αυτή την φορά ο χρόνος έναρξης των... δρομολογίων για το τραινάκι, μετατέθηκε στο Φθινόπωρο 2021, από το Πάσχα που λέγανε οι ίδιοι. 

«Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα» έτσι —όπως και στην γνωστή παροιμία αναφέρεται—και ο Δήμος Καστοριάς ενέταξε στο τραινάκι της διαφήμισης του δημάρχου Καστοριάς, και το ηλεκτρικό το τραινάκι ή τρενάκι, όπως προτιμά κανείς. Μόνο που αυτή την φορά στην επικοινωνιακή δημοσιότητα και αντεπίθεση του δημάρχου Καστοριάς προστέθηκαν και νέα όπλα. 

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο αφήγημα, παραλίμνιες βόλτες με το ηλεκτρικό τρενάκι, διαδρομές με το καράβι στη λίμνη και street food festival με γεύσεις από την τοπική γαστρονομία έρχονται ήδη από το...Φθινόπωρο και ότι χάρη σ’ αυτά η Καστοριά... θα αλλάξει πρόσωπο, θα «φοράει τα καλά» της και θα διεκδικήσει δυναμικά να αναβαθμίσει τη θέση της στην τουριστική αγορά.

Προφανώς —και κανείς, ούτε στην κριτική προσέγγιση της ΟΔΟΥ μπορεί να εκφραστεί διαφωνία για οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια, αναβάθμισης, πρώτα της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Καστοριάς και δευτερευόντως των κινήτρων για τους δυνητικούς επισκέπτες.  Όμως από την επίκαιρη ανακίνηση του ζητήματος δεν προκύπτει σοβαρή δουλειά και προετοιμασία, ιεράρχησης, προγραμματισμού και υλοποίησης οποιασδήποτε δράσης. Είτε στον τομέα της καθημερινότητας είτε της ανάπτυξης. 

Αντίθετα δεν ακούγονται σοβαρά τα σχέδια του δημάρχου Γιάννη Κορεντσίδη, στα οποία, περιλαμβάνονται όπως προβάλλεται από τα σχετικά... αυθόρμητα ρεπορτάζ κι άλλες... ουσιαστικές αλλαγές και δράσεις, καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι ψηλά στην ατζέντα.  Ο δήμαρχος Καστοριάς εξαντλεί την πολιτική προσέγγιση και δέσμευσή του επί εξαγγελιών σε τίτλους. "Πιασάρικες" εκφράσεις, χωρίς έρεισμα και χωρίς πρόγραμμα. Διότι δεν μπορεί να δηλώνει ένας δήμαρχος πώς η Καστοριά είναι ένας προορισμός απαράμιλλης ομορφιάς, που «πουλάει» από μόνος του, γι’ αυτό τα σημεία στα οποία δίνει ο ίδιος βαρύτητα με σκοπό να δημιουργηθεί ένα προϊόν με διαχρονικότητα, είναι οι... υποδομές. Για τις οποίες, μάλιστα κανείς δεν αναφέρει, δεν ρωτάει και δεν εξηγεί τίποτε. Ποιες υποδομές; Πού; Πως; Πότε;

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι θα γίνει μπουμ επειδή... η πόλη είναι χτισμένη πάνω στη χερσόνησο της λίμνης ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Και ότι έχει τουρισμό κυρίως τους χειμερινούς μήνες, τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με κορύφωση τις ημέρες των Θεοφανίων, κατά το καρναβάλι της Καστοριάς. «Τα χρώματα και οι εναλλαγές εικόνων ανά μέρα και ανά εποχή, όμως, η φύση, τα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης, τα αρχοντικά, οι γραφικές γωνιές, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες είναι μόνο ορισμένοι από τους λόγους για να την επισκεφθεί κανείς καθόλη τη διάρκεια του χρόνου». Ναι! αυτά παρουσιάστηκαν ως υποδομές στην... ανάκριση του δημάρχου Καστοριάς. 

«Η Καστοριά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βυζαντινή πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη. Διαθέτει περίπου 80 βυζαντινές εκκλησίες, κάθε μία ξεχωριστή. Ένα ταξίδι στο χρόνο που ολοκληρώνεται με τη ξενάγηση του επισκέπτη στο βυζαντινό μουσείο, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι», δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς και κανείς δεν τον διόρθωσε για την μέγιστη ανακρίβεια να ισχυρίζεται δημοσίως, εκπροσωπώντας την διαχρονική αμάθεια, τοπική και αυτή, ότι είναι ποτέ δυνατό να ισχυρίζεται στα σοβαρά, ο πρώτος δημότης της πόλης ότι η Καστοριά είναι μετά την Κωνσταντινούπολη, η δεύτερη (!) μεγαλύτερη (!) βυζαντινή πόλη με 80 βυζαντινές (!) εκκλησίες. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Αν οι δηλώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα συνειδητής υπερεκτίμησης, μπορεί κάποιος να εκφράσει την συμφωνία ή την διαφωνία του για την χρησιμότητά τους. Αν όμως είναι προϊόν της γνώσης και της πεποίθησης ή ενημέρωσης του δημάρχου Καστοριάς, τότε τα πράγματα είναι στα αλήθεια σκούρα. Και ο πρώτος δημότης συνέχισε ακάθεκτος να ισχυρίζεται ότι από τα πιο δημοφιλή μέρη για τον επισκέπτη είναι το σπήλαιο του Δράκου, στην παραλίμνια οδό, λίγο πιο πέρα η Μονή Μαυριώτισσας, το Ενυδρείο και το αρχοντικό Τσιατσιαπά.

Υποσχέθηκε ότι «μέσα» στα άμεσα σχέδια του είναι να τεθεί εκ νέου, τον άλλο μήνα, σε λειτουργία το ανενεργό τα τελευταία πέντε χρόνια καραβάκι, που έκανε βόλτες τους επισκέπτες στην λίμνη και αποκάλυψε ότι δύο μήνες κοντά μετά το Πάσχα, ακόμη σχεδιάζεται η εγκατάσταση του περίφημου ηλεκτρικού τρένου για την εσωτερική παραλίμνια διαδρομή.  Όπως ανέφερε επιπλέον ο κ. Κορεντσίδης, κύριο «μέλημα» του Δήμου είναι η αναδιάρθρωση των τουριστικών υποδομών με ενοποίηση των διαφορετικών νομικών προσώπων σε μια εταιρία, με ενιαίο εισιτήριο για τον επισκέπτη. Πρόκειται προφανώς για κάτι το ιδιοφυές που σκέφθηκαν οι "Ώρα για δουλειά" παρουσιάζοντας το προϊόν της Καστοριάς όπως αυτό της Νέας Υόρκης, Παρισιού, Ρώμης κ.ο.κ. όπου ως γνωστό υπάρχουν ενιαία εισιτήρια επίσκεψης των πολλών σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν. Σαν να είναι αυτό το πρόβλημα της Καστοριάς.

Ανέφερε ακόμη ότι για όλο αυτό το θαύμα, δρομολογούνται έργα ασφαλτόστρωσης και καλλωπισμού των δρόμων. Όλα τα έργα θα γίνουν με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών «εργαλείων». Εν τω μεταξύ ο όρος από μόνος του αφ’ ενός παραπέμπει συνειρμικά σε «δουλίτσες» και προδίδει απουσία σοβαρής προετοιμασίας για την εκτέλεση έργων ασφαλτόστρωσης, επισκευών κ.λπ. που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Για την καθημερινότητα των κατοίκων —και όχι για το ηλεκτρικό τρενάκι και το... καράβι. 

Μίλησε επίσης για εναλλακτική θεματική μορφή τουρισμού στην οποία θα επενδύσουν ακόμη περισσότερο και ότι η δημοτική αρχή θέλει να αναδείξει και ένα ακόμη μεγάλο και σημαντικό πλεονέκτημα της πόλης που είναι η... γαστρονομία της. Τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές θα έχουν την... τιμητική τους στο φεστιβάλ που διοργανώνεται το Φθινόπωρο. Μια γαστρονομική γιορτή με ένα διαφορετικό αέρα, ένα street food festival, με φαγητό στο χέρι, που θα δώσει την ευκαιρία στους παραγωγούς και τους καταστηματάρχες της περιοχής να αναδείξουν τα προϊόντα και τις συνταγές τους. Συνδυαστικά ο επισκέπτης τότε, ΘΑ μπορεί να δοκιμάσει και τα αξιόλογα κρασιά της περιοχής. 




Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο δήμαρχος Καστοριάς και προκαλεί για μια ακόμη φορά έντονο προβληματισμό, εάν αυτοί που διοικούν σήμερα τον Δήμο Καστοριάς έχουν πράγματι στα σχέδια τους και στις προθέσεις τους την υλοποίηση, έστω και μιας σοβαρής προσπάθειας για κάτι, στον χρόνο που απομένει, έξω από συνθήματα και φράσεις κλισέ που μεταβολίζονται εύκολα στην επιδερμική ανάγνωση τους. 

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά μάλιστα για το τρενάκι που θα ξεκινούσε τις... διαδρομές του το Πάσχα, είχε αναφερθεί πως τις βόλτες θα συνοδεύει μουσική υπόκρουση εμπνευσμένη από... παραδοσιακά καστοριανά ακούσματα, ενώ κατά την αποβίβαση θα προσφέρεται σε κάθε επιβάτη το πλέον ξακουστό παραδοσιακό γλύκισμα της πόλης, ο σάλιαρος, αλλά και το καλύτερο δεν θα είναι στο τέλος, παρά στην έναρξη κάθε διαδρομής, όπου θα ακούγεται ένα ηχητικό καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καστοριάς (!). 

Όπως αντίστοιχα θα συνέβαινε εάν στην είσοδο της Ακρόπολης ακουγόταν μήνυμα του Μητσοτάκη και πριν απ’ αυτόν του Τσίπρα κοκ Εμπνεύσεις ερντογάνειας δημοκρατικής αισθητικής. Χωρίς σοβαρότητα. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Ιουνίου 2021, αρ. φύλλου 1085.


16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/4/22

    Ο Δήμαρχος Καστοριάς στέρεψε από στελέχη και παρακαλούσε τον Ταμήλια να τον κάνει Αντιδήμαρχο; Τα λένε δημόσια και δεν το σχολιάζει κάνεις. Και καλά τα μπουκωμενα ΜΜΕ, το γραφείο Δημάρχου δεν έχει να πει κάτι για το θέμα; Για τις υπόλοιπες κατηγορίες της ομάδας τλΤαμήλια θα απαντήσει ή είναι τριήμερο αναψυχής;
    ο Ανήσυχος Δημότης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/5/22

      Να βγει να τοποθετηθεί ο Ταμιλιας Δημόσια.... Μέχρι και την Χρυσούλα έκανε επειδή δεν έβρισκε άτομα....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/5/22

      Έτσι είναι αδερφέ, παρακαλούσε τον Ταμιλια να κάνει Αντιδήμαρχο και μόλις αυτός αρνήθηκε, έβαλε τον Πρόεδρο Δ. Σ να κάνει επιθέσεις μέσω FB στην ομάδα Ταμηλια

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/4/22

    Ο χειρότερος που έχει περάσει. Μονόδρομος η επιλογή της μετανάστευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/4/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/4/22

    Δε μπορεί, δε μπορεί, δε μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/5/22

      Μόνο για μαντηλάκια στο πέτο είναι

      Διαγραφή
  5. Ο καιρός του Τριημέρου της Καστοριάς:1/5/22

    Το περίφημο "συγκριτικό μας πλεονέκτημα", κατά τους φαεινούς αστέρες της περιοχής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/5/22

      Είναι ανίκανοι. Επιλέγουν άλλες πόλεις για να πάνε δικά τους 3ημερα και λένε μόνο παχιές κουβέντες.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/5/22

      Το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι να πηγαίνει ο Γιάνης 3ημερο στην Αθήνα κι ο Πρόεδρος FB 3ημερο στη Θεσσαλονίκη...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος3/5/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος4/5/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος2/5/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/5/22

    3ημερο στην Ινσταμπουλ για φώτο στο Instagram

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/5/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/5/22

      Τουλάχιστον δεν είναι υποτακτικός.... [....]

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ